Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Fietsen      Vaker op de fiets: duurzaam en gezond
Tips

Vaker op de fiets: duurzaam en gezond

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
In Nederland neemt nog steeds de meerderheid de auto naar het werk. Als echt fietsland valt er dus nog winst te behalen! Door vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan, stoten we namelijk veel minder CO2 uit en helpen we het klimaat een handje. Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan fietsen, niet alleen voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid. Vraag jij je af waarom je (vaker) de fiets naar het werk, de supermarkt of een afspraak zou pakken? In deze blog zetten we de voordelen voor je op een rij.
fietsen

Minder CO2-uitstoot

Zonder CO2-uitstoot heen-en-weer naar je bestemming: het kan! Op lopen na, is er geen manier van reizen zo milieuvriendelijk als de gewone fiets. De gemiddelde CO2-uitstoot van één kilometer rijden met een normale auto is 0,22 kg. Met een elektrische fiets die met grijze stroom wordt opgeladen is dat 0,007 kg, ofwel 97 procent lager. En op de reguliere fiets? Daarmee beperk je jouw uitstoot tot nul! Door vaker de fiets te pakken naar het werk kun je dus heel wat CO2 besparen en jouw impact op het klimaat verkleinen.

Fietsen is gezond

In Nederland zijn we zo’n 8 dagen per jaar ziek. Maar werknemers die naar het werk fietsen niet: zij zijn gemiddeld slechts 7 dagen ziek, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij geldt dat hoe vaker men fietst én hoe groter de afgelegde afstand, hoe lager het ziekteverzuim. (TNO, 2009) Het is aangetoond dat bewegen preventief werkt op veelvoorkomende ziekten, zoals depressie, hart en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. En als 10 procent van onze bevolking meer fietst, daalt het aantal inwoners met ‘bewegingsarmoede’ met 1,5 procentpunt. Meerdere onderzoeken zo tonen aan: wil jij werken aan jouw gezondheid en voldoende bewegen? Pak vaker de fiets! Dat kan zijn voor naar het werk, maar ook naar andere afspraken zoals naar visite, of een bezoek aan de supermarkt of sportschool.

fietsen

Altijd in de file? Nu niet meer

Nederland is een echt file-land. In 2019 is het aantal files opnieuw gestegen, ten opzichte van het vorige jaar met wel 17%. Met name in en rondom de steden wordt het steeds drukker. Ben jij klaar met die dagelijkse file? Pak de fiets! Nederland heeft zo’n 37.000 kilometer fietspad en zelfs heuse fietssnelwegen voor lange afstanden. Naast dat je zo het filerijden vermijdt, verlaag je ook de uitstoot van roet en andere vervuilende stoffen en veroorzaak je minder geluidsoverlast. Een stuk beter voor ons milieu en prettiger voor mensen die langs de route wonen.

Van fietsen word je gelukkiger

Mensen die fietsen naar het werk zijn gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Met name de fietstocht naar het werk is het perfecte moment om te ontspannen. Het geeft je tijd om je mentaal voor te bereiden op alles wat op kantoor wacht. Andersom is het na een lange werkdag de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken. Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op stress en depressie. Daarnaast heb je als fietser meer grip op je aankomsttijd, doordat je files vermijdt en kun je meer genieten van je omgeving. Dat komt voor elke bestemming goed van pas. Zo stap je ‘zen’ van je fiets!

Het regent helemaal niet vaak

Leef jij nog in de veronderstelling dat het continu regent in Nederland? Het slechte weer in ons kikkerlandje is een veelgehoorde smoes voor mensen om niet de fiets naar het werk te pakken. Op de website hetregentbijnanooit hield Gerard Poels 11 jaar bij hoe vaak hij is nat geregend op weg naar werk: slechts zo’n 10 procent van zijn ritten. Mocht een bui jou toch een keer treffen op weg van of naar het werk? Dan kom je met een regenpak aan ook droog op je bestemming.

fietsen

Waarom fietsen niet meer mensen naar hun werk?

Uiteraard geldt voor sommige mensen dat ze simpelweg te ver van hun werk wonen om de fiets te pakken of weerhoudt hun lichamelijke toestand hen ervan om te fietsen. Toch geldt dit lang niet voor iedereen. Werkgevers hebben hier een belangrijke rol te vervullen: zij kunnen fietsen stimuleren onder werknemers met het juiste mobiliteitsbeleid. Dit kan bijvoorbeeld door een fiets te vergoeden of ter beschikking te stellen aan werknemers. Samen met 3PM en BOVAG hebben Natuur & Milieu en Anders Reizen de Fietswijzer opgesteld: een overzichtelijk document waarin alle mogelijkheden worden uitgelegd die werkgevers hebben om fietsen te stimuleren. Download de fietswijzer en stap ermee naar jouw werkgever of ondernemingsraad.

Naar werk fietsen als je ver weg woont

Is het voor jou niet haalbaar om de gehele route naar je werk te fietsen? Dan is het openbaar vervoer al een duurzamere optie dan de auto. Reis je al met het ov? Kijk dan eens of je een deel van je route kunt inwisselen voor vervoer met de fiets. Pak vanaf of naar het station bijvoorbeeld de (ov-)fiets in plaats van de bus. Ook bieden elektrische fietsen of zogeheten speed pedelecs en de opkomst van fietssnelwegen tussen steden nieuwe mogelijkheden om grote afstanden af te leggen met trapondersteuning. Zo profiteer je van de frisse lucht, verlaag je jouw CO2-uitstoot en voorkom je dat je uren onderweg bent.