In de plannen van de politieke partijen komen deze punten terug met een standpunt over het wel of niet openen van een extra vliegveld bij Lelystad, de manier waarop belasting betaald wordt binnen de luchtvaart, bijvoorbeeld op je vliegticket, hoe internationale treinen worden ingezet en de manier waarop betaald gaat worden voor het gebruik van je auto. Klik op de partij en lees wat ze vinden. #ZoKiesIk

Hoe ga je
reizen
volgens...

PvdA

Erkent het belang van Schiphol en KLM voor de Nederlandse economie, maar stelt duurzaamheids- en arbeidsvoorwaarden. Wil een CO2-plafond van maximale uitstoot voor de luchtvaart dat jaarlijks daalt. Wil een belasting op kerosine en wil een prijs hangen aan de milieuschade. Zodra er snelle treinverbindingen zijn, schrapt deze partij meer vluchten binnen Europa. Voor autoverkeer gelden het aantal gereden kilometers het zwaarst bij wegenbelasting. Wie meer rijdt, betaalt meer.

Dit vinden wij

Natuur & Milieu vindt dat uitbreiding van Schiphol of het openen van Lelystad Airport overbodig is. Als we ons in de toekomst namelijk focussen op een goed, snel en internationaal treinsysteem binnen Europa worden korte (zakelijke) vluchten vervangen door treinreizen en faciliteren de luchthavens alleen nog de intercontinentale vluchten. De overheid moet meer gaan investeren in internationale treinverbindingen. En dat stimuleren wij. We kijken daarnaast samen met bedrijven hoe ze ook na de coronacrisis Zoom en Teams kunnen blijven gebruiken voor meetings. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken betekent minder reizen en is veel efficiënter. We vinden dat degene die vervuilt ook moet betalen. Een belasting op kerosine dus. Lees hier meer over onze visie op luchtvaart.

‘De vervuiler betaalt’ geldt ook voor weggebruik. Zit je veel op de weg en maak je veel kilometers, dan betaal je dus ook meer belasting. Bijna nooit in de auto, dan betaal je automatisch veel minder. En een grote vervuilende auto betaalt meer dan een schone elektrische auto. Eerlijk toch? Lees hier meer over onze visie op het anders betalen voor gebruik.

Reisinspiratie opdoen? Download hier onze reisgids. Het is gratis.