Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Waterkwaliteit      Waterkwaliteit: zelf aan de slag
Tips

Waterkwaliteit: zelf aan de slag

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
Goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens én natuur. Daar kun je zelf ook iets aan doen, bijvoorbeeld in je tuin, de keuken en tijdens het douchen.
sloot in weiland

Schoon water is onmisbaar voor allerlei dier- en plantensoorten die leven in en om het water, oftewel de biodiversiteit. Voor mensen zijn de biodiversiteit en schoon water op hun beurt ook van levensbelang: het is de basis van ons voedselsysteem, zorgt ervoor dat we veilig kunnen zwemmen en betaalbaar kraanwater hebben van hoge kwaliteit. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je zelf in en rondom je huis kan bijdragen aan schoon water.

Wees zuinig met drinkwater

Schoon drinkwater is een kostbare bron. Ga hier zo zuinig mogelijk mee om. Er zijn heel veel manieren om daar bewuster mee om te gaan, bijvoorbeeld door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken, de bespaarknop bij het toilet te gebruiken of de wasmachine alleen te draaien met een volle lading. Ook kun je een verschil maken door slim om te gaan met drinkwater in de tuin. Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan vaker kleine beetjes en doe dit dan het liefst ’s ochtends vroeg, voordat de zon fel schijnt. Door een regenton aan de regenpijp te koppelen, voorkom je ook dat waardevol regenwater wegspoelt in het riool. Als de tuin dan water nodig heeft, is het verzamelde regenwater de oplossing om de tuin van water te voorzien.

Spoel geen medicijnen of vochtige doekjes door het toilet

Bij de rioolwaterzuivering kunnen niet alle stoffen volledig uit het water worden verwijderd. Spoel daarom nooit medicijnen door het toilet, maar lever ze in bij de apotheek. Hetzelfde geldt voor vochtige toiletdoekjes. Gooi vochtige doekjes altijd in de prullenbak in plaats van in het toilet. Bij hevige regenbuien kan het riool namelijk overlopen, en dan vervuilen vochtige doekjes de natuur.

Maak een bewuste keuze in de supermarkt

Koop producten die duurzamer zijn verbouwd en kies voor plantaardige producten. Vervang vlees vaker door plantaardige eiwitten. De hoeveelheid water die nodig is voor de productie van voedsel (de zogeheten watervoetafdruk) is voor dierlijke eiwitten namelijk een stuk hoger dan voor een net zo lekker en voedzaam plantaardig alternatief.

man laat kinderen tomaten zien in moestuin

Vergroen je tuin

Haal de tegels zoveel mogelijk uit de tuin, zodat het regenwater in de grond kan wegzakken. Voorkom daarnaast droogte in de tuin door deze slim in te delen: planten die veel water nodig hebben, zet je beter niet in het zonnige stukje van je tuin. Plant daarnaast bodembedekkers tussen je andere planten, bomen of struiken, zodat de grond daar minder snel uitdroogt.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin of op het balkon

Uiteindelijk komen deze stoffen via het regenwater in de sloot terecht. Bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de biodiversiteit: zo komen er steeds minder soorten planten en dieren.