Ga terugHome      Publicaties      Hoe meet je waterkwaliteit?
Artikel

Hoe meet je waterkwaliteit?

Portretfoto Karen Eilers
Karen Eilers

Bij een wandeling of fietstocht is het je misschien wel eens opgevallen dat er een groot verschil zit in de kleur van het water per sloot en de planten en beestjes in de sloot. De waterkwaliteit van zulk soort water kan worden ingeschat door te kijken naar wat er leeft in de sloot. Dit geeft namelijk een indicatie van de leefbaarheid van het ecosysteem. Wil je zelf de waterkwaliteit meten? Jaarlijks kun je deelnemen aan ons burgeronderzoek Vang de Watermonsters dat wij organiseren in samenwerking met ASN bank, een aantal waterschappen en andere groene organisaties om de waterkwaliteit van kleine wateren te meten. We spreken hieronder overigens steeds van sloten, maar dezelfde informatie geldt voor andere kleine wateren zoals meertjes, plassen en vennen.

Hand houdt glazen potje water vast en meet de waterkwaliteit

Waterplanten in de sloot

De aanwezigheid van verschillende groepen planten in een sloot zegt iets over de kwaliteit van het water. Als er veel verschillende soorten planten in en om de sloot groeien dan zorgt dat ook weer voor een prettig leefmilieu voor dieren. Schoon water betekent dus meer planten en een betere biodiversiteit rondom een water. Waterplanten kun je opdelen in kroos, drijfbladplanten (zoals witte waterlelie, gele plomp en kikkerbeet) en ondergedoken waterplanten (zoals waterpest en verschillende fonteinkruiden). Ondergedoken waterplanten zijn planten die grotendeels onder water leven.

Kroos op sloot

De aanwezigheid van ondergedoken waterplanten is een aanwijzing dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is en dat er voldoende licht in het water doordringt voor de waterplanten om te groeien. Kroos daarentegen groeit zeer snel bij de aanwezigheid van grote hoeveelheden voedingsstoffen. Als kroos een laag vormt en het water helemaal afsluit, kan er geen zuurstof en licht meer door het water. Het gevolg hiervan is dat vissen en andere waterdieren dood gaan en een sloot kan er ook door gaan stinken.

Leven in en om de sloot

In, op en rondom een sloot leven ontzettend veel planten vissen, amfibieën, vogels en insecten en de kwaliteit van het water heeft een grote invloed op de mate waarop zij kunnen (over)leven. Helaas neemt de biodiversiteit in zoetwaterecosystemen nog sneller af dan de meeste ecosystemen op het land. Er wordt geschat dat de achteruitgang van zoetwater dier- en plantsoorten tot wel vijf keer sneller gaat dan die van soorten op het land.

vader met dochter meet waterkwaliteit van de sloot

Sloot insecten

Insecten die je bij een sloot kan vinden zijn bijvoorbeeld de libelle of schaatsenrijder. Er zijn geen berekeningen beschikbaar over het verlies van insecten in het algemeen, die voor hun levenscyclus afhankelijk zijn van water. Wat we wel weten is dat bijvoorbeeld de libelle de laatste 10 jaar met 22% is achteruit gegaan. Voor de stabiliteit en het succes van een ecosysteem op de lange termijn is het belangrijk dat dat het aantal soorten dat er leeft zo divers mogelijk is.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter