• 1. Wie, Wat, Waarom?

  • Wie is de Vegetarische Slager?

   De vegetarische Slager is een producent en aanbieder van vleesvervangers. Deze vleesvervangers worden ontwikkeld op basis van plantaardige eiwitten. Deze producten zijn te koop als diepvriesproduct en als koelvers product in supermarkten (waaronder: AH, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Delhaize), webwinkels, horeca en speciaalzaken. De vleesvervangers van de Vegetarische Slager lijken qua smaak, structuur en voedingswaarde nauwelijks van echt vlees te onderscheiden. De Vegetarische Slager is inmiddels in meer dan 13 landen actief, met het accent op leveringen in de Benelux.

  • Waarom wil de Vegetarische Slager deze fabriek bouwen?

   De prijs van de producten van de Vegetarische Slager liggen op dit moment nog boven de prijs van echt vlees. De Vegetarische Slager wil graag de verkoopprijs omlaag brengen, om de laatste drempel om voor vleesvervanger te kiezen weg te nemen. De groei van de afzet van de Vegetarische Slager rechtvaardigt een eigen productielocatie, met het oog op de voordelen die daarmee te behalen zijn in termen van kostprijs. Met deze fabriek kan de Vegetarische Slager de prijzen van zijn producten verlagen waardoor de vleesvervangers toegankelijk worden voor iedereen.

  • Wat is de rol van Natuur & Milieu in deze campagne?

   Natuur & Milieu werkt samen met de Vegetarische Slager in deze campagne. Natuur & Milieu zet zich met hart en ziel in voor een duurzame wereld. Het nog toegankelijker maken van vleesvervangers past helemaal in het gedachtegoed van Natuur & Milieu. Om die reden werkt Natuur&Milieu graag samen met de Vegetarische Slager.

 • Obligaties

  • Wat is een obligatie?

   Een obligatie is een langetermijnlening. In dit geval een lening aan de Vegetarisch Slager. De Vegetarische Slager leent dit geld om de bouw van een eigen fabriek te realiseren. De looptijd van de lening bedraagt zeven jaar met een vaste rente van 5%. De inschrijving loopt in principe tot 4 december 2015 en in de week daarna wordt uitgegeven en ‘begint’ dus de lening. Ofwel zijn de obligaties rentedragend. De inschrijving kan eerder sluiten als er eerder voltekend is, of nog wat langer open blijven als we nog niet aan de € 2.499.500 zitten op 4 december 2015. Aan het einde van de looptijd krijgen deelnemers het geleende bedrag weer terug gestort.

  • Waarop heb ik recht bij de obligatie?

   Bij iedere obligatie heb je recht op 5% rente. Je ontvangt de rente vanaf de eerste dag dat je lening ingaat. Aan het eind van iedere maand wordt het rentebedrag uitgekeerd op je rekening. Aan het einde van de looptijd wordt het gehele bedrag van de lening terug gestort.

  • Wat is het risico bij deze obligatie?

   Het belangrijkste risico dat je loopt, is dat de Vegetarische Slager geen geld heeft om uit te betalen. Bijvoorbeeld wanneer ze failliet gaan. De obligatielening en de rente kan dan ook niet meer terug betaald worden. Lees hier alles over de risico’s van de obligaties.

  • Mag ik mijn obligatie tussentijds verkopen?

   De obligatie mag voordat het termijn afloopt verkocht worden. Dat mag alleen aan een andere belegger bij NPEX. De obligatie kan dus niet worden overgemaakt naar een andere rekening van u buiten NPEX, bijvoorbeeld een bank.

  • Waarom wil de Vegetarische Slager obligaties verkopen?

   De Vegetarische Slager is in de 5 jaar van haar bestaan gegroeid van 1 winkel in Den Haag tot plm 2.600 verkooppunten. Dat maakt het starten van een eigen fabriek aantrekkelijk, om daarmee de kostprijs van de producten te kunnen laten dalen zodat ze voor een groter publiek bereikbaar worden. Voor het aanschaffen en het inrichten van een eigen productielocatie is er kapitaal benodigd dat we onder meer via de uitgifte van deze obligatielening bijeen brengen.

  • Hoeveel kost een obligatie?

   Een obligatie kost €500, daarvoor ontvang je één obligatie. Dit is de minimale inleg. De maximale inleg is €50.000, waarvoor je 100 obligaties krijgt. Er zijn geen transactiekosten verbonden aan de aanschaf van een obligatie.

  • Hoeveel obligaties gaat de Vegetarische Slager verkopen?

   De Vegetarische Slager streeft ernaar 4999 obligaties te verkopen met een totaalbedrag van €2.499.500,-. Dat is het maximale bedrag dat geleend kan worden.

 • Deelname

  • Ik ben geïnteresseerd, hoe kan ik meedoen?

   Om obligatie te kopen moeten twee dingen gedaan worden. 1) Je vult het inschrijfformulier op NPEX in. Na het invullen stuur je het formulier naar NPEX. NPEX geeft de opdracht door aan de Vegetarische Slager. 2) Je betaalt het bedrag waarvoor je de obligatie wilt kopen. Het bedrag kan worden overgemaakt op NL59 INGB 0661 4576 72 van Stichting NPEX Bewaarbedrijf. Dit bedrag moet uiterlijk voor de afloop van de inschrijfdatum betaald zijn.

   Hierna ontvang je een bevestigingse-mail van de Vegetarische Slager, met daarin of en hoeveel obligaties je krijgt. Pas na goedkeuring gelden de afspraken over de obligaties. Ook dan pas mogen de obligaties eventueel weer verkocht worden.  Mocht je niet in aanmerking komen voor de obligaties, bijv. wanneer er meer obligaties gekocht worden dan er beschikbaar zijn, ontvang je natuurlijk je geld terug gestort.

  • Tot wanneer kan ik meedoen?

   De inschrijving loopt in principe tot 4 december 2015 en in de week daarna wordt uitgegeven en ‘begint’ dus de lening. Ofwel zijn de obligaties rentedragend. De inschrijving kan eerder sluiten als er eerder voltekend is, of nog wat langer open blijven als we nog niet aan de € 2.499.500 zitten op 4 december 2015.

  • Zijn deze obligaties geschikt voor mij?

   Wij kunnen niet adviseren of de obligaties voor jou geschikt zijn. Dat hangt namelijk af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld van uw persoonlijke omstandigheden. Of welke beleggingen u al heeft. Twijfel je over beleggen in de obligaties van de Vegetarische Slager? Gaat dan eerst naar een financieel adviseur.
   Er zijn situaties waarin het kopen van een obligatie wordt afgeraden. In de prospectus wordt dit uitgelegd.

 • Financieel

  • Is een obligatie van de Vegetarische Slager een groot risico?

   Zoals elk bedrijf is de Vegetarische Slager onderhevig aan de reguliere bedrijfsrisico’s. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit bepaalde marktontwikkelingen die zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Op dit moment is er geen sprake van dergelijke omstandigheden in negatieve zin. In de prospectus is een uitgebreide toelichting over de financiële situatie van de Vegetarische Slager te lezen.

  • Wat als de Vegetarische Slager failliet gaat?

   Er kunnen zich onvoorziene ontwikkelingen voordoen waardoor de Vegetarische Slager niet meer in staat is om de rente of de lening te betalen. Bijvoorbeeld wanneer zij failliet gaan. Bij faillissement mag de Stichting Obligatiehoudersbelangen de productielocatie verkopen. Het kan zijn dat de verkoop te weinig oplevert om de rente te betalen. Of om uw lening terug te betalen. In de prospectus is een uitgebreide toelichting over de financiële situatie van de Vegetarische Slager te lezen.

 • De Vegetarische Slager

  • Zijn de producten van de Vegetarische Slager goed voor het milieu?

   Vleesproductie is vele malen belastender voor het milieu dan het produceren van plantaardig voedsel. Runderen stoten methaan en lachgas uit, dit zijn broeikasgassen die respectievelijk 25 en 310 keer zo sterk zijn als CO².  Koeien, varkens en kippen veroorzaken daarnaast mestoverschot, waardoor grond(water) vervuild wordt.  Ook is de pluimveehouderij groot veroorzaker van fijnstof. Dit zorgt voor luchtvervuiling die schadelijk is voor de gezondheid. Het ‘vleesch’ van de Vegetarische Slager is echter vrij van genoemde milieunadelen. De producten, gemaakt op basis van soja, lupine en/of regionaal geteelde groenten hebben een kleine ecologische footprint.

  • Waar worden de vleesvervangers van de Vegetarische Slager van gemaakt?

   Het ‘vleesch’ van de Vegetarische Slager wordt gemaakt op basis van soja, lupine en/of regionaal geteelde groenten. Een groot deel van de producten is geheel plantaardig, in sommige producten is kippenei-eiwit of zuivel verwerkt.

  • Zijn de producten van de Vegetarische Slager geschikt voor veganisten?

   Een groot deel van de producten van de Vegetarische Slager is geheel plantaardig en dus veganistisch. Deze vegan producten zijn te herkennen aan het groene ‘V’-logo rechtsonder de verpakking. In sommige producten is kippenei-eiwit of zuivel toegevoegd. Die producten zijn dus niet geschikt voor veganisten, wel voor vegetariërs.

  • Hebben deze vleesvervangers dezelfde voedingswaarde als vlees?

   Producten van de Vegetarische Slager bestaan als basisproduct uit soja of lupine. Dit zijn beiden eiwitrijke en vezelrijke bonen die passen in een gezonde maaltijd. Het verschil in samenstelling met de vergelijkbare dierlijke producten is klein, soms bevatten onze producten iets meer koolhydraten en vaak veel minder vetten. Het eiwitgehalte en het aantal calorieën per portie komt vrijwel overeen met de dierlijke variant. Op de website van de Vegetarische Slager is een overzicht te vinden van alle producten met voedingswaarde.

  • Waar zijn de producten van de Vegetarische Slager verkrijgbaar?

   De producten van de Vegetarische Slager zijn bij meer dan 1500 verkooppunten verspreid over Nederland en het buitenland te koop. Via slagers, groentewinkels, supermarkten en zelfstandige versspecialisten. De vleesvervangers zijn in het koelschap verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, Albert Heijn XL, sommige Albert Heijn, PLUS en Spar filialen en bij Delhaize in België. Vriesvers is het assortiment te verkrijgen bij Coop en Ekoplaza. De salades van de Vegetarische Slager zijn te koop bij Deen, Jumbo en Hoogvliet. Daarnaast is het mogelijk om online te bestellen en de producten thuis te laten bezorgen via de webshop van Vegetarische Slager.