Kaassoufflé: wel of geen goed idee?  | Natuur & Milieu

Kaassouffle: wel of geen goed idee? 

Dat het eten van vlees belastend is voor het milieu, is voor de meeste mensen inmiddels geen nieuws meer. Maar dat ook kaas een flinke milieu-impact heeft, is minder bekend. Veel mensen kiezen, als ze vlees willen vervangen, bijvoorbeeld voor een kaassoufflé. Maar is dat nu wel of geen goed idee? 

Klimaatimpact van dierlijke producten 

De productie van dierlijk voedsel is erg belastend voor het milieu. Dat heeft te maken met het feit dat dieren veevoer eten, waar ze vervolgens vlees, zuivel of eieren van maken. Voor de productie van een kilo vlees is gemiddeld 5 kilogram voer nodig! De productie en het transport van dat voer kosten energie. Soja in veevoer is vaak afkomstig uit Zuid-Amerika. Bij het omzetten van grond om deze geschikt te maken voor sojaplantages komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. Ook het houden van dieren zorgt voor milieu-impact. Bij de vertering van voer door koeien wordt methaan geproduceerd en tijdens opslag van mest en het gebruik ervan op het land komen broeikasgassen vrij. 

Kaas versus vlees 

Een dagje minder vlees is dus een goed idee als je bewuster wilt eten voor de planeet. Immers, die 5 kilogram voedsel die nodig is voor de productie van een kilo vlees, eet je dan direct op. Ook de impact van de houderij en de mest wordt dan voorkomen. Uit onze jaarlijkse Vegamonitor blijkt dat veel mensen kaas zien als de perfecte vleesvervanger.  

Maar kies je voor een plakje kaas of een kaassoufflé in plaats van boterhamworst of een bitterbal?  

Dat is helaas niet beter voor het klimaat. Voor de productie van een kilo kaas is namelijk zo’n 6 tot 10 liter melk nodig. De milieu-impact van kaas is daarmee niet kleiner dan die van vlees. Als je echt een dag per week klimaatproof wilt eten, kun je daarom beter kiezen voor een vegaburger, een eitje of tempeh. Deze grafiek geeft een mooi overzicht van de CO2-uitstoot van verschillende eiwitrijke producten.  

Meer lezen over het eetgedrag van Nederlanders? Bekijk dan de Vegamonitor.

Bronnen: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/  

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor