Introductie Vegamonitor | Natuur & Milieu

Introductie Vegamonitor

Lekker en gezond eten, daar houden we bij Natuur & Milieu van. We streven ernaar dat iedereen op de wereld van lekker eten kan genieten. Dat we geen voedseltekorten hebben en dat we de aarde niet uitputten. De oplossing ligt in evenwicht: een circulair voedselsysteem waarbij we meer voedsel verbouwen op de akkers wat daadwerkelijk gegeten wordt door mensen. Nu gebruiken we juist veel land om voedsel te verbouwen voor dieren. Een systeem waarbij we dieren juist voeren met gras en bijvoorbeeld oud brood, oude aardappelen of wat overblijft van de bierbrouwerijen of snoepfabrieken. Varkens zijn hier bijvoorbeeld dol op! 

Klinkt goed toch? Om dit te bereiken moeten we als eters een beetje anders naar ons menu gaan kijken. Lekker en gezond wordt veel vaker een hartige taart met broccoli en noten bijvoorbeeld. Of een stevige bloemkoolsoep met een broodje. Een stukje vlees wordt weer meer een luxeproduct en we kiezen vaker pindakaas dan kaas op onze sneetjes. Lekker flexitarisch dus.  

Natuur & Milieu brengt jaarlijks de Vegamonitor uit om na te gaan of we inderdaad anders naar ons menu gaan kijken. Hoe passen we dat nieuwe lekker en gezond toe in onze dagelijkse hap? Uit ons onderzoek van 2019 blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders iedere dag vlees niet meer van deze tijd vindt. En ook zeker het voornemen heeft om de komende vijf jaar vaker te kiezen voor lekkere vleesvervangers, noten of een eitje. Jongeren lopen daarin glorieus voorop.  

De totale vleesconsumptie neemt nog niet af, maar eerst denken dan doen toch?  

Lees hier het hele onderzoek. 

Meer weten over die stevige bloemkoolsoep? Bekijk hier het Menu van Morgen voor ideeën en inspiratie.  

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.