Keurmerken | Natuur & Milieu

Menu van Morgen door duurzaam in te kopen

Een duurzaam menu serveren begint bij verantwoorde inkoop. Waar haal je de producten vandaan die in de keuken zo heerlijk worden bereid? Door aandacht te geven aan de duurzaamheid van de ingrediënten kun je al een groot verschil maken.

Dimensies van duurzaamheid

Bij de inkoop kan je bijvoorbeeld sturen op milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn of eerlijke handel. Het is echter niet aan een product af te lezen of het duurzaam is geproduceerd of niet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te weten in hoeverre je product binnen het Menu van Morgen past: let op keurmerken, koop seizoensgroenten en zoek waar mogelijk een lokale leverancier.

Een keurmerk maakt de keuze makkelijker

Om als restaurant manager of kok te weten of producten duurzaam zijn kun je afgaan op verschillende keurmerken. Producten die een keurmerk dragen voldoen aan een eisenpakket en worden daar op gecontroleerd. Milieu Centraal bekijkt ieder jaar hoe betrouwbaar de keurmerkorganisaties de eisen opstellen en controleren bijvoorbeeld voor biologisch, milieuvriendelijkheid of dierenwelzijn. De Keurmerkenwijzer geeft ook een lijst van “topkeurmerken”. Koken met ingrediënten met deze keurmerken geeft dus gegarandeerd een duurzamer menu!

Koop groente en fruit van het seizoen

Milieubelasting kun je ook verminderen door te kiezen voor groenten van het seizoen. Deze hebben minder energie nodig om te worden verbouwd of worden vervoerd. Het is niet alleen lekker vers en met veel variatie, maar ook nog een stuk duurzamer. Met de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal kan je kijken wat er dit jaargetij beschikbaar is.

Vraag de leverancier om te helpen

Wie weet lukt het je wel om inkopen te doen bij een lokale leverancier. Dat verkleint de milieu impact significant. Koop jij in bij een groothandel? Vraag hen dan om een handje te helpen. Zij kunnen voorwerk doen in het selecteren van producten met keurmerken. De groothandel kan er ook voor zorgen dat er voldoende duurzame producten en groente en fruit van het seizoen beschikbaar zijn en de lokale leveranciers een plek geven in het schap.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor