Wat is het Menu van Morgen? | Natuur & Milieu

Wat is het Menu van Morgen?

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel, namelijk met het Menu van Morgen; het menu waarmee jouw klimaatimpact beperkt, maar wel lekker kan blijven eten. De basisprincipes van het Menu van Morgen zijn:

Meer groente, minder vlees

Wanneer de focus ligt op groente, noten en granen in plaats van vlees, sparen we al een heleboel energie, grondstoffen, CO2-uitstoot en water uit. Ook sparen we met z’n allen het tropisch regenwoud: drie dagen per week geen vlees staat bijvoorbeeld al gelijk aan de bescherming van 14m2 regenwoud per jaar. En kies je drie dagen per week voor vleesvervangers? Dan spaar je evenveel CO2 uit, als 3 miljoen auto’s uitstoten.

Minder zuivel

Zuivelproducten komen van dieren en hebben daardoor een grotere klimaatimpact dan plantaardige varianten. Je kunt dierlijke zuivel daardoor goed vervangen door plantaardige varianten. Voor de productie van één liter koemelk is namelijk meer dan 500 liter water nodig. Één glas melk per dag minder bespaart dus 50 liter water minder per dag. Dat is gelijk aan één douchebeurt!

Lekker lokaal en uit het seizoen

Probeer bij het kopen en koken rekening te houden met het seizoen én de herkomst van producten. Een combinatie van die twee elementen is belangrijk. Groente en fruit uit verre landen worden vaak ingevlogen, wat veel CO2-uitstoot met zich meebrengt. Als het een product uit een droge regio komt, kost het ook nog eens veel water. Toch is lokaal niet altijd de beste keuze: in Nederland wordt nog veel verbouwd in verwarmde kassen. Daardoor kun je bij sommige producten beter kiezen voor een product dat bijvoorbeeld in Zuid-Europa op de akker is gekweekt. Al deze informatie kun je makkelijk nagaan met deze handige tips. Daar lees je meer over de afwegingen die je kunt maken naar aanleiding van de de teelt- en importwijze.

Minder verspillen

Voedsel verspillen is hartstikke zonde. Om voedsel vanuit de grond op jouw bord te krijgen is een hele hoop energie en grondstoffen nodig. Het cultiveren, verpakken, verwerken en transporteren van eten kost water, materialen, en brandstof. Per kilogram etenswaren die je weggooit, verspil je evenveel energie als er in bijna anderhalve liter benzine zit!  Wanneer je je voedselverspilling tot de helft weet terug te brengen scheelt dit al 350 kg CO2-uitstoot. Een menu waarbij je dus bewuste porties kiest en minder verspilt, is dus bij voorbaat al een stuk duurzamer.

Ontdek het Menu van Morgen

We maakten in 2015 een rapport waar deze basisprincipes van het Menu van Morgen in terugkomen en zetten ons er sindsdien voor in dat meer mensen kiezen voor een dagje minder vlees en juist vaker plantaardige ingrediënten een hoofdrol geven. Ook zetten wij ons ervoor in dat mensen minder voedsel verspillen. Wil je het hele rapport over het Menu van Morgen lezen? Klik dan hier.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor