Menu van Morgen - Wat levert het op? | Natuur & Milieu

Menu van Morgen – Wat levert het op?

Het MeNU van Morgen is zo samen gesteld, dat we op alle vlakken winst boeken

Meer groente, minder vlees

Wanneer de focus ligt op groente in plaats van vlees, sparen we al een heleboel energie, grondstoffen, CO2 uitstoot en water uit. Ook sparen we met z’n allen het tropisch regenwoud: drie dagen per week geen vlees staat bijvoorbeeld al gelijk aan 14m2 regenwoud per jaar . En kies je drie dagen per week voor vleesvervangers, dan spaar je evenveel CO2 uit als wanneer we 3 miljoen auto’s van de weg halen.

Minder zuivel

Voor de productie van 1 liter melk is 250 liter water nodig. 1 glas melk per dag minder is dus 50 liter water minder per dag. Dat is gelijk aan één douchebeurt!

Lekker lokaal en uit het seizoen

Probeer bij het kopen en koken rekening te houden met het seizoen en de herkomst van producten. Groente en fruit uit verre landen worden vaak ingevlogen, wat veel CO2 uitstoot met zich meebrengt. Als het een product uit een droge regio komt, kost het ook nog eens veel water. Al deze informatie kun je makkelijk nagaan met de  Groente en Fruitkalender (ook op je mobiel). Deze geeft informatie over de teelt- en importwijze aan de hand van duurzaamheidslabels.

Minder verspillen

Voedsel verspillen is hartstikke zonde. Om voedsel vanuit de grond op jouw bord te krijgen is een hele hoop energie en grondstoffen nodig. Het cultiveren, verpakken, verwerken en transporteren van eten kost water, materialen, en brandstof. Per kilogram etenswaren die je weggooit, verspil je evenveel energie als er in bijna anderhalve liter benzine zit!  Wanneer je je voedselverspilling tot de helft weet terug te brengen scheelt dit al 350 kg CO2 uitstoot.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring