Beleven en deelnemen

Beleven en deelnemen

De boer als onderdeel van de maatschappij: daar hoort een bezoekje aan de boerderij natuurlijk bij! Zo kunnen bezoekers ervaren hoe het leven op een boerderij eraan toe gaat. Soms kunnen ze een handje helpen, of zelf rauwe melk tappen uit de melktank. Of er zijn stallen die je kunt huren voor een werkvergadering, of muziekopname. Bij sommigen van deze grensverleggende boeren kun je zelfs een nachtje op de boerderij vertoeven! Bekijk bijvoorbeeld de boerderijen van Boy Griffioen en Jan Wieringa,

Betere bodem

Betere bodem

De bodem is de basis van het voedselsysteem: een gezonde bodem met voedzaam gras zorgt voor sterke, gezonde koeien. Die koeien geven op hun beurt weer voedzame melk die gezond is voor ons mensen. Daarom is het belangrijk om de bodem te voeden met organisch materiaal en compost. Dan is de cirkel rond! Boeren Wim van den hengel en Henk den Hartog zetten zich op hun bedrijf hiervoor in.

Dieren doen ons werk

Dieren doen ons werk

Door koeien het hele jaar door buiten te laten grazen, hoef je geen extra handelingen te verrichten. De koeien voeden zichzelf door het grazen, waardoor er geen voer naar de koeien toegebracht hoeft te worden. Door het buitenstaan wordt de bodem natuurlijk bemest en is er geen extra (kunstmatige) bemesting nodig.

Bodemleven

Bodemleven

In de bodem krioelt het van het leven: er wonen miljoenen beestjes die zorgen dat de bodem vruchtbaar blijft. Ze verzorgen de voedingsstoffen die planten nodig hebben. Als je de bodembeestjes goed voedt (bijvoorbeeld met compost), zorgen ze dat het gras gezond blijft en goed kan blijven groeien. Harry Luringa kan je er alles over vertellen!

Grassysteem

Grassysteem

Doordat het vee buiten loopt worden graslanden op natuurlijke wijze kort gehouden. De koeien zorgen voor een stevige grond door de druk van hun hoeven, en het gras wortelt stevig door de begrazing, welke als vervanging van maaien kan worden gebruikt.

Slim produceren

Slim produceren

Om te zorgen dat melk houdbaar blijft, wordt het gekoeld nadat de koeien zijn gemolken. Maar als je kaas wil maken, heb je juíst warme melk nodig. Door de melk van de koe meteen te gebruiken, kun je een hoop energie besparen. Dit is één van de manieren om slim om te gaan met energie.

Seizoensgebonden productie

Seizoensgebonden productie

In de zomer, wanneer koeien veel melk geven, is er teveel melk voor de verkoop. Dan gebruiken boeren de melk voor de productie van kaas, waarmee het product langer houdbaar blijft. In de winter gaat de melk direct vloeibaar de markt op. Zo ga je slim om met de seizoenen.

Slim stalgebruik

Slim stalgebruik

Als in de zomer de koeien lekker buiten staan, worden de stallen niet gebruikt. Zonde van de ruimte! Daarom bedacht boer Jan Wieringa de wisselstal; 's winters onderdak voor de koeien, en in de zomer gebruikt hij hem als kas voor de productie van groente zoals paprika en tomaat! De koeien stoten ook nog eens veel CO2 uit, wat de planten dankbaar opnemen bij hun groei.

Zonneenergie

Zonneenergie

Boerenbedrijven hebben doorgaans een flinke oppervlakte, en grote daken. Door zonnepanelen te installeren kunnen boeren van de zonne-energie gebruikt maken, bijvoorbeeld om hun tractor mee te laten rijden of hun melk te koelen. De installatie kost even wat, maar uiteindelijk kun je jaren gebruik maken van je eigen gratis en duurzame energie!

De kringloop sluiten

De kringloop sluiten

Alles wat er in het boerenbedrijf geproduceerd wordt, gaat ook weer het bedrijf in: koeien grazen buiten, bemesten daarmee hun eigen eten, enz. Alles wordt benut, er blijft geen vuilnis over en niets gaat verloren. Het enige wat de boerderij verlaat, zijn de producten voor de consument!

Vercompostering

Vercompostering

Varkens smullen van GFT afval, kippen zijn dol op maden. Zo kan het vee van het boerenbedrijf een hele hoop opruimen. En met hun uitwerpselen wordt een nutriëntenrijke, volledig natuurlijke compost geproduceerd. De kringloop van het leven!