Life Cycle Assessment-tool voor verpakkingen | Natuur & Milieu

Life Cycle Assessment-tool voor verpakkingen

Met onze ‘Life Cycle Assessment-methode’ kan de milieu-impact van verpakkingsmaterialen worden berekend. Duurzame bekers, bestek en roerstaafjes zijn aanzienlijk beter voor het milieu. Op basis van deze methode is het duurzame merk Bright® ontwikkeld.

De volledige keten van verpakkingen

Wat is beter voor het milieu: een beker van karton, plastic of een aardewerken beker? Die vraag is lastig te beantwoorden. In de vergelijking gaat het namelijk om veel meer dan alleen de gebruikte grondstof.

Het gaat om de volledige productieketen: vanaf de productie van de grondstof tot en met de verwerking nadat het product is weggegooid. Bovendien bestaan veel verpakkingsproducten uit meerdere materialen. Zo is een simpel roerstaafje al gemaakt van gemiddeld zeven verschillende materialen!

Aantoonbaar minder milieu-impact

Samen met de Paardekooper van der Windt Group heeft Natuur & Milieu een ‘Life Cycle Assessment-methode’ (LCA) ontwikkeld. Daarmee kan de milieu-impact van verpakkingsmaterialen worden berekend, en meet- en communiceerbaar worden gemaakt. Op basis van vergelijkingen van materialen met deze methode heeft Depa Disposables, een dochterbedrijf van de Paardekooper van der Windt Group, het merk Bright® op de markt gebracht.

De disposables van Bright® (waaronder bekers, kommen, bestek en roerstaafjes) veroorzaken aantoonbaar minder milieu-impact dan soortgelijke producten in de markt. Een voorbeeld van een voordeel van Bright®-bekers: als je 1 miljard gewone koffiebekers vervangt door Bright®-bekers, bespaart dit evenveel water als ruim 80 duizend uur douchen!

  • Disposables van Bright® zijn verkrijgbaar bij de groothandels, of kijk op brightpackaging.com.
  • Natuur & Milieu geeft advies aan bedrijven over de duurzaamheid van hun producten. We onderzoeken de verpakkingen in het LCA-lab en geven vervolgens advies op maat. 

 

 

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor