MeNU van Morgen

Hoe kunnen we duurzaam en gezond eten in 2030, wanneer we met een paar miljard mensen meer op aarde zijn, zonder de aarde uit te putten? Om dit te realiseren hebben we een duurzaam menu gemaakt. Het MeNU van Morgen.

Wat ligt er morgen op ons bord?

Morgen eten we alles wat we vandaag ook eten, maar dan van het een wat meer, en van het ander wat minder. En: we werken in stapjes. De hoeveelheden worden per jaar langzaam aangepast, zodat we tot een ultiem menu komen in 2030. Dit betekent dus dat je niet gelijk vandaag alles hoeft te laten liggen!

De vuistregels van het MeNU van Morgen:

  1. Geef groenten de hoofdrol
  2. Eet met het seizoen mee
  3. Kies vaker peulvruchten, noten en volkorengranen 
  4. Kleinere rol voor vlees en zuivel
  5. Verminder voedselverspilling
    De vijf basisprincipes gelden voor je gehele eetpatroon. Let erop dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 
Lees meer over het MeNU van Morgen

Goed te doen dus! Door bovenstaande regels in gedachte te houden bij het kopen, koken én bereiden van voedsel ben je goed op weg om duurzaam te eten. Met onze tien Lekkermakers, producten die helemaal passen binnen het MeNU van Morgen, stel je eenvoudig jouw maaltijd samen. En we bieden je inspiratie en recepten om je nog beter op weg te helpen. Eet je mee?

Wat levert het op?

Het MeNU van Morgen is zo samen gesteld, dat we op alle vlakken winst boeken:

Meer groente, minder vlees

Wanneer de focus ligt op groente in plaats van vlees, sparen we al een heleboel energie, grondstoffen, CO2 uitstoot en water uit. Ook sparen we met z’n allen het tropisch regenwoud: drie dagen per week geen vlees staat bijvoorbeeld al gelijk aan 14m2 regenwoud per jaar . En kies je drie dagen per week voor vleesvervangers, dan spaar je evenveel CO2 uit als wanneer we 3 miljoen auto’s van de weg halen.

Minder zuivel

Voor de productie van 1 liter melk is 250 liter water nodig. 1 glas melk per dag minder is dus 50 liter water minder per dag. Dat is gelijk aan één douchebeurt!

Lekker lokaal en uit het seizoen

Probeer bij het kopen en koken rekening te houden met het seizoen en de herkomst van producten. Groente en fruit uit verre landen worden vaak ingevlogen, wat veel CO2 uitstoot met zich meebrengt. Als het een product uit een droge regio komt, kost het ook nog eens veel water. Al deze informatie kun je makkelijk nagaan met de  Groente en Fruitkalender (ook op je mobiel). Deze geeft informatie over de teelt- en importwijze aan de hand van duurzaamheidslabels.

Minder verspillen

Voedsel verspillen is hartstikke zonde. Om voedsel vanuit de grond op jouw bord te krijgen is een hele hoop energie en grondstoffen nodig. Het cultiveren, verpakken, verwerken en transporteren van eten kost water, materialen, en brandstof. Per kilogram etenswaren die je weggooit, verspil je evenveel energie als er in bijna anderhalve liter benzine zit!  Wanneer je je voedselverspilling tot de helft weet terug te brengen scheelt dit al 350 kg CO2 uitstoot.

Meer lezen

De vijf standpunten van het MeNU van Morgen zijn een vereenvoudigde weergave van het uitgebreide rapport van het MeNu van Morgen, een samenwerking van Voedingscentrum en Natuur & Milieu en samengesteld door Bonk Consultants. Lees het volledige rapport MeNU van Morgen. Of bekijk de Wegwijzer MeNU van Morgen om te lezen welke veranderingen de sector moet doorvoeren om het MeNU van Morgen mogelijk te maken.

Lekkermaker Receptenwedstrijd

Deze mensen wonnen onze MeNU van Morgen receptenwedstrijd. Ze kookten met zoveel mogelijk Lekkermakers. Bekijk hier hun lekkere recepten!

Lekkermaker receptenwinnaars
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="44" title="false" description="false"]