10 tips om productief thuis te werken  | Natuur & Milieu

10 tips om productief thuis te werken 

Thuiswerken. Het kan zo fijn zijn. Geen woon-werkverkeer en dus geen reistijd. Goed voor het milieu en voor jezelf. Maar het is daarbij wel belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen ‘thuis werken’ en ‘thuis zijn’. Hoe blijf je productief en zorg je dat thuiswerken efficiënt en echt leuk wordt? Met deze tien tips creëer je in een mum van tijd een fijne werkplek in je eigen huis! 

1. Zorg voor een vaste werkplek 

Het lijkt fijn als je thuiswerkt om lekker vanaf je bank met je laptop op schoot je werk te doen, of als je ’s ochtends opstaat meteen je laptop te pakken en vanuit je bed alvast de eerste mailtjes te beantwoorden. Het is alleen niet erg arboverantwoord. Creëer daarom een vaste werkplek voor jezelf in huis. Heb je een aparte kamer die je als (tijdelijk) kantoor kunt inrichten? Of zorg dat je eettafel vrij is om aan te werken.  

2. Werk arboverantwoord 

Een goede werkhouding is net zo belangrijk om productief te kunnen werken. Niemand zit te wachten op een pijnlijke rug door een slechte werkhouding of een rsi arm. Zorg daarom voor een goede bureaustoel. Werk je op een laptop? Koop dan een laptopstandaard en een losse muis en toetsenbord.  

3. Zorg voor een vast ritme 

Als je thuiswerkt heb je geen reistijd. Het is daardoor verleidelijk om extra lang in je bed te blijven liggen. Maar daardoor wordt het des te moeilijker om aan je werk te beginnen! Probeer daarom een vast ritme aan te houden. Zet gewoon je wekker op een bepaalde tijd en hou op vaste tijden pauzes. 

4. Maak een planning 

Juist als je thuiswerkt is het plannen van je werk en zorgen voor voldoende pauzes des te belangrijker. Afleidingen liggen op de loer, maar tegelijkertijd is de valkuil om je helemaal te verliezen in je werk ook een mogelijk gevaar. Hou dus op vaste tijden pauzes waarin je ook wat te eten en drinken neemt. Goed voor jezelf zorgen is net zo belangrijk als zorgen voor een goede thuiswerkplek! 

5. Beloon jezelf 

Door jezelf af en toe te belonen, wordt je werk steeds leuker en makkelijker. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je in je lunchpauze een halfuurtje je favoriete serie mag kijken op televisie. Of beloon jezelf met een lekkere snack aan het einde van de middag. 

6. Maak je werkplek gezellig 

Een gezellige werkplek doet ook heel veel goeds met een mens. Het is belangrijk dat je in een omgeving werkt waar je je fijn voelt. Zorg dus in eerste instantie voor een opgeruimde tafel of bureau. Een volle tafel, geeft ook een vol hoofd. Maar maak je werkplek daarnaast ook vooral gezellig. Zet een leuk plantje of een fotolijstje neer bijvoorbeeld. Of koop een vrolijk nieuw notitieboekje. 

7. Ga af en toe naar buiten 

Leuk dat thuiswerken, maar het gevaar is dat je acht uur lang niet in de buitenlucht komt. Neem af en toe een pauze en maak een korte wandeling buiten. Frisse lucht is goed voor je en geeft je nieuwe energie. Even in een andere omgeving zodat je daarna weer hard aan de slag kan. 

8. Maak thuiswerken leuk 

Voor de een lijkt thuiswerken een uitkomst en de ander moet er niet aan denken. In beide gevallen is het fijn als je thuiswerken leuk voor jezelf maakt. Dit kan al heel simpel door bijvoorbeeld een uitgebreide lunch voor jezelf klaar te maken. Of zet tijdens het werken de radio aan zodat je toch nog wat stemmen om je heen hebt.  

9. Woon je samen? Stem dan goed met elkaar af 

Als je met één of meerdere mensen samenwoont, kan thuiswerken nogal een uitdaging zijn. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan afzonderlijk van elkaar in een kamer zitten. Is dit niet mogelijk? Maak dan goede afspraken. Bijvoorbeeld wanneer je pauzes houdt of wanneer er belafspraken zijn ingepland. Hou vooral rekening met elkaar. Zo voorkom je irritaties en kun je beide productief aan de slag. 

10. Verzorg jezelf en kleed je gewoon aan 

Hoe verleidelijk het ook is om gewoon lekker in je pyjama achter je computer te gaan zitten, het zorgt niet voor een hoge productiviteit. In plaats daarvan kan je jezelf beter gewoon aankleden en eventueel opmaken. Oftewel: doe net alsof je gewoon naar kantoor gaat. Handig voor als je even snel een frisse neus wilt halen maar je zult ook zien dat je je er veel energierijker door zult voelen! 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor