Leiding geven op afstand | Natuur & Milieu

Leiding geven op afstand

Collega’s waar je leiding aan geeft werken straks minimaal de helft van hun contracturen op afstand en op de dagen dat ze op kantoor zijn ben jij als leidinggevende ook niet altijd aanwezig of beschikbaar. Dat vraagt om een omslag van jou als leidinggevende van de controle in de hand houden naar vertrouwen hebben in je collega’s. Hoe zorg je ervoor dat mensen optimaal en gemotiveerd kunnen werken?  

Dat je op afstand bent betekent niet dat je geen leiding kunt geven. Zorg dus dat je er bent als je medewerkers je nodig hebben. Het vraagt een andere manier van leidinggeven waarbij zichtbaarheid, bereikbaarheid en de mate van betrokkenheid belangrijk zijn. Uiteraard aangepast op de behoefte van de medewerker. Gelukkig kan dit allemaal gewoon op afstand. 

Werk aan je relatie 

Wanneer je als leidinggevende op afstand bent is het extra belangrijk om aan de relatie met de medewerker te blijven werken. Het onderhouden van deze relatie is met iedere medewerker weer anders. Aanpassen aan je individuele medewerker is daarom noodzakelijk. Net als op kantoor. Hou daarbij ook aandacht voor de mentale gezondheid van je mensen. Juist op afstand ben je hier misschien minder alert op, maar dit wordt niet minder belangrijk en is in het belang van iedereen. 

Zorg voor communicatie 

Je bent zichtbaar door te communiceren. Communiceren is daarom van groot belang. De manier waarop je dit doet is ook belangrijk. Op kantoor kunnen we even langslopen en de stemming peilen. Of je kunt nog even napraten over een situatie. Op afstand moet je daar bewust even tijd voor inplannen. Meld je even, laat even wat van je horen. Laat vooral merken dat je er bent. De voorkeur gaat uit naar communiceren door middel van video-bellen en daarna pas het contact via de telefoon. De minst gewenste optie is contact via e-mail en app. In een e-mail of appje mis je lichaamstaal, iets wat je met een video belafspraak wel ziet. 

Wees bereikbaar 

Zorg dus dat je er bent voor mensen, dat je bereikbaar bent op afgesproken momenten. Je hoeft echt niet altijd bereikbaar te zijn maar zorg ervoor dat iedereen weet hoe en wanneer je bereikbaar bent. Duidelijk zijn en openheid daarin is dus ontzettend belangrijk voor het vertrouwen van je medewerkers in jou. 

Een betrokken leider weet wat er speelt. Zorg dus dat je betrokken bent en blijft. Dat wordt in de meeste gevallen erg gewaardeerd door je medewerkers. Heb vooral 1-op-1 contact. Erkenning en waardering is op afstand net zo belangrijk. Een complimentje af en toe doet wonderen. Zo kun je er met je hele team voor zorgen dat thuiswerken geen obstakel hoeft te zijn en zelfs juist erg effectief kan zijn! 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor