Draaiboek voor gemeenten: productbenutting optimalisatie | Natuur & Milieu

Natuur & Milieu publiceert draaiboek voor gemeenten om productbenutting te optimaliseren

Veel waardevolle spullen komen te vroeg bij het afval terecht. Ze worden aan de stoep gezet of bij het grofvuil gebracht, waar ze waarde verliezen. Terwijl spullen makkelijk een tweede, derde of zelfs negende leven kunnen krijgen.

Het afval én de hoeveelheid verbruikte grondstof kunnen flink worden teruggedrongen als we producten beter en langer benutten. Hoe? Denk aan delen, hergebruik, onderhoud of reparatie. Het is de meest efficiënte manier om grondstoffengebruik te verminderen. De energie, menskracht, grondstoffen en hulpstoffen die in het product zijn geïnvesteerd, blijven zo immers behouden. Lees hier meer over het milieuvoordeel van delen, repareren en hergebruiken.

Productbenutting optimaliseren

Omdat wij het belangrijk vinden dat producten beter worden benut, hebben we een programma ontwikkeld waar gemeenten zelf mee aan de slag kunnen gaan. Dit programma is gericht op het versterken van initiatieven op het gebied van delen, reparatie en hergebruik, die reeds aanwezig zijn in de gemeente.

Voor gemeenten die met dit programma aan de slag willen gaan heeft Natuur & Milieu een draaiboek opgesteld. In dit draaiboek staat uitgeschreven welke stappen moeten worden ondernomen voor uitvoering van het programma. Ook de hier bij behorende documenten zijn in het draaiboek opgenomen.

Bekijk draaiboek

Inspiratie

Daarnaast hebben we een overzicht van best practices op het gebied van delen, reparatie en hergebruik op onze website staan. Denk hierbij aan inspirerende initiatieven, zoals een reparatienetwerk en een gereedschapsbibliotheek. Deze initiatieven dienen ter inspiratie voor gemeenten die delen, reparatie en hergebruik een stap verder willen brengen.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor