Zinvol repareren | Natuur & Milieu

Zinvol repareren

Veel waardevolle spullen komen te vroeg bij het afval terecht, waar ze waarde verliezen zodra ze aan de stoep worden gezet. Terwijl ze makkelijk een nieuw leven kunnen krijgen. Repareren of hergebruiken is een zinvolle en duurzame keuze.

Het vervangen van één of enkele onderdelen voorkomt afval, scheelt grondstoffen en kost minder energie dan het maken van een nieuw apparaat. Voor het maken van bijvoorbeeld één laptop wordt 900 kilo aan materiaal gebruikt! En met elke ton vermeden afval, besparen we gemiddeld ook een ton CO2.

Milieuwinst door hergebruik

Voor een aantal huishoudelijke apparaten is berekend wat een levensduurverlenging op zou leveren. Daaruit blijkt dat het hergebruiken van een televisie een flinke CO2-besparing kan opleveren. Ook meubels (sofa’s, bureaustoelen) en wasmachines hergebruiken levert milieuwinst op. De regel is dus dat reparatie en hergebruik beter zijn voor het milieu. Met name voor apparaten waarvan de productie veel energie kost, zoals computers, audioapparatuur en nieuwere vaatwassers, geldt dat repareren duurzamer is dan een nieuw exemplaar aanschaffen. Ook apparaten die niet zo vaak gebruikt worden, zoals mixers, broodroosters, boormachines en keukenmachines, kunnen beter worden gerepareerd.

Wanneer is het beter om te vervangen?

Sommige apparaten, zoals wasmachines, koelkasten, vriezers en wasdrogers, zijn de afgelopen decennia heel veel zuiniger geworden. Vaak is het dus beter voor het milieu om juist een nieuw exemplaar aan te schaffen dan het oude te repareren. Wil je precies weten hoe het zit? Lees er alles over in onze Factsheet.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor