5 dingen die jij kunt doen waardoor het niet in de (plastic) soep loopt | Natuur & Milieu

5 dingen die jij kunt doen waardoor het niet in de (plastic) soep loopt

Bij de term ‘plastic soep’ denk je al snel aan het beeld van een groot, drijvend plastic eiland in de oceaan, ergens hier ver vandaan. Of aan een rivier die bomvol plastic afval ligt, ergens hier ver vandaan. Daar kunnen wij toch niets aan doen? Hoewel het grootste deel van de plastic soep inderdaad in de Aziatische rivieren te vinden is, komt ook via rivier de Rijn nog altijd zo’n 20 tot 30 ton plastic per jaar terecht in de Noordzee, helemaal niet ver hier vandaan. Wil je dat het allemaal niet in de (plastic) soep loopt? Dit zijn 5 dingen die je kunt doen.

Gooi het in de bak

Afval wat niet in een vuilnisbak gegooid wordt, maar op straat, komt in het milieu terecht. Dat is logisch en tegelijkertijd onbegrijpelijk. Ook blikjes, lege drinkflesjes, plastic doppen en bijvoorbeeld pakjes sigaretten horen in de prullenbak. Afval gaat in de vuilnisbak, dat hoeven we jou vast niet verder uit te leggen. Maar er valt in Nederland nog volop winst te boeken door ons statiegeldsysteem uit te breiden, verpakkingen slimmer te ontwerpen en genoeg vuilnisbakken in de buitenruimte te plaatsen. Wat kun je dan zelf nog doen om zwerfafval aan te pakken, als je het zelf al netjes in de bak gooit? Hoe stom het misschien ook voelt: dat kan door andermans afval op te ruimen. Stichting De Noordzee organiseert bijvoorbeeld ieder jaar een grote Beach Clean Up. Daarnaast zijn er tal van kleinere initiatieven en schoonmaakacties en je kunt natuurlijk ook zelf iets organiseren, bijvoorbeeld via het platform Nudge.

Wegwerp-product? Nee, bedankt!

Laat die wilde haren vliegen en ga voortaan alleen maar langdurige relaties aan met plastic. Rietjes, borden, bekertjes, zakjes en alles wat je maar één keer kunt gebruiken, kun je beter links laten liggen. Gebruik in plaats daarvan iets anders of simpelweg niets. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen: als je het niet gebruikt, hoeft het ook niet gemaakt of weggegooid te worden. Drink zonder rietje, gebruik tijdens je picknick bekers die je vaker kunt gebruiken en koop een broodtrommel. Kleine moeite, groot resultaat.

Maak impact met microplastics

Je zou het misschien niet direct denken, maar ook jouw kledingkast bestaat voor een deel uit plastic. De synthetische stoffen bevatten microplastics. Iedere keer dat je ze in de wasmachine gooit, komen kleine kunststof vezeltjes vrij die via het water van je wasmachine zo in het milieu terechtkomen. ‘Details’ denk je misschien, maar stiekem telt dat erg op. De oplossing? Dat blijft lastig. Kleding van natuurlijke materialen is een optie. Daarnaast kun je je kleding soms buiten hangen en is een verfrissend windje genoeg in plaats van wassen. Er zijn ook speciale waszakken te koop die de microvezels in de machine tegenhouden. Google maar eens op ‘waszak microvezels’ en je vindt verschillende opties. Ook microplastics in beauty- en verzorgingsproducten belanden via de gootsteen of het afvoerputje in ons milieu. Check op Beat the Microbead of jouw producten microplastics bevatten.

Plastic op de weg

Nog verrassender dan de plastic in kleding is misschien wel het plastic dat van autobanden afkomt en op die manier in het milieu belandt. Er komt jaarlijks maar liefst 17 miljoen kilo slijtstof van autobanden vrij, waarvan 1 miljoen in het oppervlaktewater terecht komt. Daarmee is het – op plastic zwerfafval na – de grootste bron van microplastics in sloten, meren en rivieren (kijk voor meer info op Plastic Soup Foundation).  Minder auto’s op de weg zorgt niet alleen voor minder files, minder uitlaatgassen en minder opwarming van de aarde, maar dus ook voor minder plastic soep. Dus, welke trein pak jij voortaan?

Het complete plaatje

Hoe zit het dan met die grote stukken plastic in de Aziatische rivieren? Jarenlang hebben rijkere landen hun niet-recyclebare plastic afval in grote zeecontainers verscheept naar Aziatische landen, waar het verbrand of gedumpt wordt. Daar komt steeds meer verzet tegen en veel containers worden teruggestuurd naar de afzender. Maar veel van deze containers belanden ook in het illegale circuit en worden alsnog het land in gesmokkeld. Als wij minder weggooien en beter recyclen, hebben we dus wel degelijk effect op het plastic wat daar in de rivieren gedumpt wordt. Ben jij de weg in de recycle-jungle een beetje kwijtgeraakt? Lees dan vijf gouden regels in de recycle jungle.

Wat doen wij?

Natuur & Milieu werkt achter de schermen om verpakkingsprocessen duurzamer te maken. We lobbyen voor een uitbreiding van statiegeld op blikjes en kleine flesjes, we werken aan een verbod op wegwerpplastic en we werken mee aan samenwerkingsverbanden zoals bijvoorbeeld het Plastic Pact. In dit pact spreken alle deelnemers uit de keten af om per 2025 veel minder plastic te gebruiken en het gebruikte plastic volledig recyclebaar te maken. We pleiten ervoor dat logo’s rond afvalscheiding hetzelfde worden, ongeacht de producent en dat gemeenten een meer landelijk beleid gaan volgen, zodat het veel duidelijker wordt welke verpakking in welke recyclebak mag. Met jouw steun kunnen we recycling van verpakkingen beter en makkelijker maken. Steun ons met een gift.

Verpakkingen

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor