Stroomranking 2020 | Natuur & Milieu

Stroomranking 2020

Ook dit jaar zorgen we met de stroomranking voor meer transparantie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Samen met twee maatschappelijke organisaties beoordeelden we Nederlandse stroomleveranciers op hun duurzaamheid en stelden we gezamenlijk een ranglijst op.

20 november 2020

Hoe duurzaam is jouw stroom?

Vanaf 2013 doet Natuur & Milieu ieder jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. In 2020 voerden we het onderzoek samen uit met Consumentenbond en WISE. De Stroomranking geeft een inkijkje in de elektriciteitsmarkt. Daarmee stimuleren we energieleveranciers en consumenten om duurzame keuzes te maken. Scoort jouw energieleverancier onder de maat en wil je echt groene stroom? Overstappen kan op ieder moment via de energievergelijker van WISE.

Resultaten 2020

We beoordeelden dit jaar 54 stroomleveranciers voor zowel de particuliere, als de zakelijke markt. De resultaten leidden tot een rapportcijfer voor duurzaamheid. Voor de zakelijke markt is dat gemiddeld een 5,0. De consumentenleveranciers doen het een stuk beter, met een gemiddelde van 6,8. Opvallend is het verschil tussen de inkoop en de levering van stroom bij een grote groep aanbieders. Veel ingekochte stroom is voornamelijk grijs en wordt voor levering aan de klant ‘vergroend’ met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong. Deze vorm van inkoop draagt vaak nauwelijks bij aan toename van duurzame energie-opwek in Nederland. Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt. We roepen de politiek daarom op om transparantie bij stroomleveranciers te verplichten. Bekijk hier het volledige nieuwsbericht.

Duurzaamheid stroomleveranciers

Bij het opstellen van de ranglijst beoordelen we drie cruciale onderdelen in de bedrijfsvoering op duurzaamheid, namelijk:

  • Investeringen
  • Inkoop
  • Levering

Op basis van deze informatie zijn de energieleveranciers beoordeeld met een eindcijfer. Daarmee zien we eenvoudig wie de voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid en welke organisaties achterblijven. Dat levert naast een consumentenranking ook een zakelijke ranking op, met een verschillende uitkomst.

Bekijk hier het hele rapport Duurzaamheid Leveranciers 2020.

Afbeelding 1: Stroomranking voor de consumentenmarkt (klik op de afbeelding om in te zoomen)

Afbeelding 2: Stroomranking voor de zakelijke markt (klik op de afbeelding om in te zoomen)

Waarom publiceren wij de Stroomranking?

Veel mensen krijgen – op papier – groene stroom geleverd, maar om te beoordelen of deze
leveranciers hiermee bijdragen aan de verduurzaming van onze energievoorziening, moet niet
alleen gekeken worden naar de geleverde stroom. Een leverancier kan namelijk vervuilende grijze stroom inkopen en deze voor de levering aan de klant administratief vergroenen met goedkope (vaak buitenlandse) certificaten (garanties van oorsprong) of kan groene stroom leveren maar tegelijkertijd blijven investeren in vervuilende kolen- en gascentrales. Met de Stroomranking krijgen we inzicht in welke energieleverancier écht groen is.

Stap ook over op echt groene stroom

Misschien wil je naar aanleiding van deze ranking overstappen naar een andere energieleverancier. Dat is heel gemakkelijk en kan op ieder moment via bijvoorbeeld de energievergelijker van WISE.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor