Ik ga verhuizen/een huis kopen | Natuur & Milieu

Ik ga verhuizen/een huis kopen

Wij zetten voor je op een rijtje wat je kunt doen als je gaat verhuizen of kopen.

Snel een indruk? Bekijk dan onze animatie in 30 seconden! –>
Meer info? Lees verder.

Waarom afstappen van aardgas?

We moeten in Nederland van het aardgas af. Aardgas is een fossiele brandstof en fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van CO2. Deze uitstoot zorgt voor verdere opwarming van de aarde: slecht voor ons klimaat en onze leefomgeving. We gebruiken aardgas in huis onder andere voor verwarming, koken en het verkrijgen van warm water uit de kraan en douche. Maar: er zijn alternatieven! Wat betekent het afstappen van aardgas voor jou als consument, en waar begin je?

Wij zetten voor je op een rijtje wat je kunt doen als je gaat verhuizen of kopen.

Waarvoor gebruiken we aardgas?

Waar zit aardgas nu, waarvoor heb je alternatieven nodig?

Aardgas wordt in de meeste bestaande woningen voor (een of meer van) de volgende toepassingen gebruikt:

 • Verwarmen, met cv-ketel en via radiatoren of kachel;
 • Warm water;
 • Kookstel;
 • Oven.

Ik ga verhuizen/verbouwen

Een verhuizing naar of verbouwing van een koopwoning is een ideaal moment om de mogelijkheden te bekijken om te wonen zonder aardgas. Of het nu een ouder huis is of een nieuwbouwwoning.

Van tevoren

Bij nieuwbouwwoningen zijn doorgaans al maatregelen genomen om een huis goed te isoleren. Koop je een oudere woning, kijk dan zelf naar de maatregelen die al genomen zijn of die je nog kunt nemen. Informeer bij de verkoper naar het energielabel, of dak, vloer en muren zijn geïsoleerd en of er dubbel glas is ingebouwd. Vraag naar de verwarming, de leeftijd van de cv-ketel. En of er plannen zijn om de woning van het aardgasnet te halen of het aan te sluiten op een warmtenet. Ook wanneer je je huidige woning gaat verbouwen, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om duurzame en energiebesparende maatregelen te treffen.

Wij hebben een overzicht gemaakt van maatregelen die je hierna kunt nemen om van het aardgas af te stappen.

Alternatieven voor aardgas

Doe het samen!

Grote aanpassingen kun je samen aanpakken. Wanneer sprake is van een VvE kun je onderzoeken of isolatie of installatie van zonneboilers of warmtepompen samen aan te schaffen zijn. Bijvoorbeeld door het op te nemen in het meerjarenonderhoudsplan.

Verwarmen

Isolatie

Een goede verwarming staat of valt bij goede isolatie. Door goed te isoleren kun je efficiënter verwarmen en verbruik je dus minder energie. Dat voorkomt ook extra kosten. Daarnaast levert het ook wooncomfort op, want er is minder tocht.

De opties bij isoleren zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas. Meer informatie over het isoleren van je huis? De kosten ervan verschillen per huistype en vloeroppervlak. Bij het isoleren van een gemiddelde tussenwoning (vloer, muren, ramen en dak) moet je bijvoorbeeld denken aan maximaal 10.000 euro. De eerste stappen zet je al voor veel minder, en alle beetjes helpen. Zie hieronder hoeveel isolatie ongeveer kost voor een gemiddelde tussenwoning.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten: afhankelijk van woning
HR++ glas Kan altijd, probeer te combineren met isolatie bij buren/in VvE i.v.m. lagere kosten € 3.100
Isolatie spouwmuur, indien aanwezig Kan altijd, mits niet vervuild. Probeer te combineren met isolatie bij buren/in VvE i.v.m. lagere kosten € 800
Isolatie vloer of bodem Afhankelijk van woning. Bij kruipruimte kan vloerisolatie doorgaans wel en heeft het de voorkeur boven bodemisolatie.
Ingrijpender wanneer huidige vloer moet worden verwijderd: combineer vloerisolatie in dit geval met vloerverwarming.
€ 1.400
Isolatie dak Kan altijd, probeer te combineren met isolatie bij buren/in VvE i.v.m. lagere kosten € 4.000
Dichtmaken kieren en naden Kan altijd € 500 –  1.300

Vloerverwarming en elektrisch verwarmen

Moet in je woning de vloer gelegd worden? Dan kun je het beste meteen vloerverwarming aanbrengen. Dat scheelt in stookkosten en houdt je huis op constante temperatuur. Door het bij de verbouwing mee te pakken, scheelt het je later een hoop werk en geld.

Elektrisch verwarmen gaat goed met een warmtepomp. De warmtepomp is als het ware een vervanger van de cv-ketel, en voorziet dus ook je huis van warm water. Wanneer een cv-ketel vervangen moet worden, zo’n 12-15 jaar na installatie, is het dus een uitgelezen moment deze overstap naar een warmtepomp te maken. Let op: hier moet wel het een en ander voor aangepast worden in huis.

Om te beginnen is het zeker verstandig om isolatie in je woning aan te brengen, en daarnaast kunnen andere radiatoren nodig zijn. Radiatoren kunnen vervangen moeten worden door zogenaamde ‘lagetemperatuur-radiatoren’ en vloerverwarming. Deze kosten zijn los van die voor de warmtepomp. De kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp verschillen sterk: van een paar duizend tot 10.000 euro. Voor een overzicht van mogelijke kosten in een gemiddelde tussenwoning, zie de tabel.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Vloerverwarming Bij aanschaf huis/verhuizing, verbouwing van huis of vervanging van vloer Van € 2.000 tot € 5.000
Warmtepomp Bij installatie vloerverwarming, lagetemperatuur-radiatoren. Bij vervanging cv- of hr-ketel Van € 6.000 tot € 10.000

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Het water geleidt warmte van een bron met een overschot uit de buurt naar woningen, en wordt daar gebruikt om te verwarmen. Een huis aangesloten op een warmtenet heeft gewone radiatoren met een thermostaat, maar geen cv-ketel. Warmtenetten zijn al in verschillende wijken geïnstalleerd, en op veel andere plekken gaan ze ook komen. Informeer dus bij jouw (nieuwe) gemeente of deze een warmtenet gepland heeft voor de omgeving van jouw woning. Aansluiting op een warmtenet kun je ook weigeren, als je bijvoorbeeld over wilt gaan op een warmtepomp.

Warm water

Zonneboiler

Zonneboilers kunnen met behulp van zonlicht water opwarmen. Op warme dagen kan het water van de zonneboiler tot wel 60°C worden verwarmd. In de winter is extra verhitting nodig om het water tot 60°C te krijgen; dit kan worden gedaan door een warmtepomp of een ketel. Zie hieronder een indicatie van kosten bij aanschaf van een zonneboiler.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Zonneboiler Kan altijd voor woningen met eigen dak. Vanaf € 2.500

Een zonneboiler kost gemiddeld rond de 3.300 euro inclusief installatie. Vragen over de zonneboiler? Bekijk eens onze Slimwonerpagina met veelgestelde vragen over de zonneboiler. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld ook eens kijken bij Milieu Centraal. Wil je weten of een zonneboiler iets voor jou is? Doe dan eens deze test!

Elektrisch water verwarmen

Water is ook elektrisch te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met een kokendwaterkraan of een elektrische boiler. Deze systemen zijn minder energiezuinig omdat ze een vat water constant op temperatuur houden. Een alternatief is dan verwarmen met een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler. Zie hieronder de handigste timing voor installatie en de indicatieve kosten.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Warmwaterkraan Bij verbouwing keuken, of vervanging kraan Tot € 1.500

Koken

Inductie

Koken op inductie is een veelgebruikt alternatief voor koken op gas, omdat het een stuk veiliger is en geen gas gebruikt. Inductiekoken wordt vaak verward met koken op warme kookplaten, maar werkt met magnetisme. Daardoor is het ook een stuk energiezuiniger dan koken op aardgas.

Het kan zijn dat je bij het overstappen op inductie andere pannen nodig hebt. De meeste pannen die je nu koopt zijn al wel geschikt voor inductie. Daarnaast heb je voor een inductiekookplaat een stopcontact nodig. Zie hieronder de handigste timing voor installatie van een inductiekookplaat en de indicatieve kosten.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Inductiekookplaat Bij vervanging kookstel op aardgas, of bij verbouwing keuken € 200 – 2.400

Elektrische oven

Is je oven aan vervanging toe of ga je een keuken bouwen of verbouwen? Kies dan voor een elektrische oven. Deze oven heeft soms iets meer tijd nodig om warm te worden. Daarentegen is de elektrische oven door het gebruik van elektriciteit veiliger, en worden de ontwerpen steeds beter. Zie hieronder de handigste timing voor installatie van een elektrische oven en de indicatieve kosten.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Elektrische oven Bij verbouwing keuken of bij vervanging aardgasoven € 100

Wat zijn de voordelen?

De voordelen om geen aardgas meer te gebruiken zijn:

 • Minder CO2-uitstoot
 • Minder aardgaswinning nodig
 • Minder afhankelijk van aardgas uit buitenland (Rusland)
 • Geen risico op aardgaslekken
 • Doorgaans meer wooncomfort door stabielere temperatuur

Meer informatie

Wil je weten hoe je je huis duurzamer kan maken? Een goed begin is de woningtest op de website Slimwoner. Hiermee krijg je een goed beeld van wat jouw huis nog aan verbeteringen kan gebruiken.

Direct maatregelen nemen? Ga naar slimwoner.nl!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook en Twitter of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><a id='gf_186' class='gform_anchor' ></a><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/themas/energie/projecten-energie/nieuwe-warmte/ik-ga-verhuizen-een-huis-kopen/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' tabindex='1' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false"/> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Name</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' tabindex='2' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> if(typeof gf_global == 'undefined') var gf_global = {"gf_currency_config":{"name":"Euro","symbol_left":"","symbol_right":"&#8364;","symbol_padding":" ","thousand_separator":".","decimal_separator":",","decimals":2},"base_url":"https:\/\/www.natuurenmilieu.nl\/wp-content\/plugins\/gravityforms","number_formats":[],"spinnerUrl":"https:\/\/www.natuurenmilieu.nl\/wp-content\/plugins\/gravityforms\/images\/spinner.gif"};jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>