Waarom inductie koken | Natuur & Milieu

Waarom steeds meer mensen op inductie koken

Elektrisch koken is het nieuwe koken. Waar we eerst op een gasfornuis kookten, kiezen nu steeds meer huishoudens voor koken op elektriciteit. In 2017 was 57,5% van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. Van de manieren om elektrisch te koken is de beste manier met een inductiekookplaat.

Komende decennia stappen we in Nederland over op duurzame warmte en elektriciteit. Aardgas is dan niet meer de belangrijkste brandstof voor warmte in huis. Nu gaat nog circa 80 procent van het aardgasgebruik in woningen naar het verwarmen ervan. De overige 20 procent verbruiken we tijdens het koken en douchen. Om aardgasverbruik te verminderen of te voorkomen, isoleren we onze huizen en maken we gebruik van andere apparaten.

Het nieuwe koken
Ook voor het koken op aardgas zijn er goede, betaalbare en comfortabele alternatieven. Bijvoorbeeld koken op inductie. En steeds meer mensen stappen hierop over. In 2017 was 57,5% van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. Van de manieren om elektrisch te koken is inductie de beste.

Voordelen van koken op inductie
Maar wat maakt koken op inductie zo veel beter dan koken op aardgas of andere elektrische alternatieven? Ten eerste verbruik je geen aardgas meer in de woning wat leidt tot vermindering van CO2-uitstoot bij gebruik van groene stroom. Ten tweede is het veiliger omdat je bij aardgas een vlam hebt en per ongeluk het gas aan kan laten staan. En drie, inductie is de zuinigste vorm van koken: het energieverlies is 10 tot 20 procent terwijl dit bij koken op aardgas 40 tot zelfs 50 procent is.

Daarnaast heeft inductiekoken tal van voordelen ten opzichte van koken op aardgas. Zo koekt eten niet aan en is de inductiekookplaat makkelijk schoon te maken met water. Benieuwd naar ervaringen van anderen die de overstap al hebben gemaakt? Bekijk hier de video.

Ook koken op inductie? Op onze website vind je alle informatie over koken op inductie die je nodig hebt en beantwoorden we al je vragen.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor