Overstappen naar inductie? | Natuur & Milieu

Overstappen naar inductie? Houd rekening met deze drie dingen

 1. De inductieplaat
  Ten eerste natuurlijk de inductieplaat zelf. Inductieplaten zijn er in verschillende maten en soorten, variërend van 2 tot 5 kookzones.
 2. Stroomaansluiting
  Check hoeveel vrije groepen er nog beschikbaar zijn in je meterkast. Afhankelijk van het type inductiekookplaat heb je 1, 2 of 3 groepen in je meterkast nodig. Het kan daarom zijn dat je meterkast uitgebreid moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de aansluiting op het stroomnet verzwaard moet worden. Dit geldt vooral voor oudere woningen, waarin nog een aansluiting zit van 1x25A. Deze moet dan omgezet worden naar 1x35A of 3x25A. In nieuwbouwhuizen zit vaak een zwaardere aansluiting van 1x35A of 3x25A. Daarnaast moet je een aparte stroomdraad van de meterkast naar je inductie kookplaat, met een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van je kookplaat, laten plaatsen.
 3. Check je pannen
  Check of je pannen geschikt zijn voor koken op inductie. Dit doe je eenvoudig door een magneetje tegen je pannen aan te houden. Blijft het magneetje plakken, dan is de bodem magnetisch en geschikt voor inductie. Inductie werkt namelijk met een magnetisch veld. Pannen moeten daarom een ijzeren laag in de bodem hebben. Ook gietijzeren pannen zijn geschikt.
  Vaak wordt gedacht dat de bodem van de pan helemaal vlak moet zijn, maar dat hoeft niet. Een pan waarvan de bodem krom getrokken is, werkt gewoon, maar kan wel voor gewiebel of krassen zorgen.
  Moet je nieuwe pannen kopen? Let dan op het onderstaand symbool van een spoel. Deze pannen met dit symbool zijn geschikt voor inductie.

LET OP: Heb je een pacemaker? Overleg met je arts of je op inductie kunt koken in verband met het elektromagnetische veld van inductie. Een keramische kookplaat zou dan wellicht een betere optie kunnen zijn.  Zorg er in ieder geval voor dat de kookplaat in goede technische staat is en houd voldoende afstand. De adviezen hiervoor variëren van 30 tot 60 cm afstand.

In samenwerking met:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor