Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk én steeds betaalbaarder. De afgelopen vijf jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. 

Waarom zonnepanelen? 

Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Dus waarom zouden we ze niet gebruiken? Zonnepanelen op je dak is daarom een slimme keuze. Met deze 100% groene energiebron, produceer je je eigen duurzame energie en draag je bij aan een duurzame wereld. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Hoe dat werkt? Het paneel bestaat uit zonnecellen, die op hun beurt bestaan uit twee laagjes silicium. Als de zon op de zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Maar dat zorgt er nog niet voor dat je televisie werkt. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis.

Zonnepanelen zijn ook goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt je investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegen komen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. Onder ideale omstandigheden zouden Wattpiek en kilowattuur gelijk zijn. In Nederland is het rendement echter eerder 85%, wat betekent dat je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 moet vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. 

Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 212 tot 230 kWh uur op. 

Wat kan ik nou precies van een zonnepaneel van 230 kWh doen?  

Wat je precies kan doen van één zonnepaneel hangt af van hoe lang je een apparaat gebruikt en het wattage van het apparaat. Een mobiel opladen kost gemiddeld slechts 5 Watt, wat betekend dat je van de energie van 1 zonnepaneel je mobiel wel 46 duizend uur kan opladen! Daarnaast kan je er ook bijna een uur per dag voor stofzuigen, om de dag een was doen of 30 koppen koffie per dag van drinken. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn hele huishouden te voorzien van groene stroom? 

De zonnepanelen die wij aanraden hebben een bovengemiddeld vermogen van tussen de 270 en 290 Wp, deze leveren daarmee tussen de 230 en 246 kWh uur op per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Om dit op te wekken heb je dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig. Check het jaaroverzicht van je energieleverancier om te zien hoeveel jij per jaar verbruikt en dus te berekenen hoeveel panelen jij nodig zou hebben. 

Terugverdientijd aanschaf zonnepanelen

Wanneer je 15 zonnepanelen installeert kost dit je tussen de €6.000,- en €8.500,-. Per jaar bespaar je met zonnepanelen minimaal €700,- op je energierekening. Na zo’n 8,5 tot 12,5 jaar heb je je investering terugverdiend en kan je gaan genieten van gratis stroom. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kan je hiermee tussen de €8.400,- en €10.500,- verdienen. Een erg duurzame maar ook rendabele investering dus! 

Salderingsregeling

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat je zelf weinig stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening, dat heet salderen.  De salderingsregeling wordt vanaf 2023 stap voor stap afgebouwd. Maar doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden en de afbouw geleidelijk gaat, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. De levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar dus dit betekent dat je nog eens 18 jaar lang gratis stroom opwekt. 

Terugverdientijd CO2-uitstoot voor productie zonnesysteem

Voor het opwekken van zonne-energie komt enkel CO2-uitstoot vrij met de productie van de installatie zelf, zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn nu helaas nog fossiele brandstoffen nodig die natuurlijk meetellen in een eerlijke vergelijking met energie opwekken uit fossiele bronnen. Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen, komt minstens 900 gram CO2 vrij. Bij gasverbranding is dat iets minder, 400 gram. Bij zonlicht is dat een stuk lager, namelijk maar 50 gram. 

Uiteindelijk heb je na hooguit 3,5 jaar een zonnepanelen-systeem en de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Dat scheelt enorm op stookkosten, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt. Zonnepanelen op je dak is dus altijd een slimme keuze. Je produceert je eigen energie op een duurzame manier, draagt bij aan een duurzame wereld en winst voor je eigen portemonnee.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 

Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Globaal geldt hiervoor dat als het dak één mens kan dragen, het dak sterk genoeg is voor zonnepanelen. Toch zijn er uitzonderingen: je kunt geen zonnepanelen plaatsen als je dak met riet bedekt is, asbest bevat of een plat dak is waarbij zachte isolatie is gebruikt als dakbedekking. Daarnaast is het ook van belang dat er voldoende direct zonlicht op het dak komt. Als het dak in de herfst of lente voor meer dan 18 uur in schaduw is gehuld dan is het waarschijnlijk niet rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Om deze reden is ook de oriëntatie van het dak van belang. Om rendabel te zijn moet het dak een oriëntatie hebben tussen het zuidwesten en het zuidoosten.  

Bereken hoeveel zon je kunt opwekken

In deze tool is gebruik gemaakt van een berekening van het gemiddelde aantal zonne-uren in de periode 2014 tot en met 2018.

Hoe zonnig is jouw huis?

Word wijs met de zon

Kijk hoeveel de zon op jouw dak schijnt en
ontdek wat jij met die energie kan doen!


In schijnt de zon gemiddeld uur per jaar.

In 2018 zelfs uur op jouw dak! Met tien zonnepanelen
wek je daar zo KWH mee op! Dat is:

  • KM toeren op je elektrische fiets, óf
  • sinaasappels persen, óf
  • X een was draaien
Dus word wijs met de zon en gebruik haar energie
Delen
Delen

Over dit project

Wat doet Natuur & Milieu rondom duurzaam wonen?

Wat doet Natuur & Milieu rondom duurzaam wonen?

Door onze huizen goed te isoleren hebben we minder energie nodig voor de verwarming. De cv-ketel zal in de meeste woningen verdwijnen en vervangen worden door warmtepompen of een warmtenet. Over deze omslag hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Maar er is meer nodig, vooral bij de landelijke overheid.  Om die overheid te overtuigen publiceren we onderzoeksrapporten en werken we samen met andere invloedrijke organisaties.  Onze campagnes inspireren consumenten tot het zetten van stappen in de juiste richting.

Alles over dit project

Lees meer

Gerelateerde onderwerpen
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_chrome gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/themas/energie/projecten-energie/duurzaam-wonen/zonnepanelen-op-het-dak/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>