Home      Zakelijke mobiliteit

Zakelijke mobiliteit

Een viaduct met auto's over een snelweg

Mobiliteitswijzers

Samen met de coalitie Anders Reizen bundelden we ervaringen en best practices als het aankomt op duurzamer zakelijk reizen. De coalitie bestaat nu uit zo’n 80 grote werkgevers. Zij delen de gemeenschappelijke ambitie om de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030 (ten opzichte van 2016). Om deze doelen te bereiken, zijn de meest effectieve maatregelen vertaald naar een koploperprogramma met praktijkvoorbeelden. In onze gezamenlijke mobiliteitswijzers vind je tips en voorbeelden om jouw bedrijf op weg te helpen om de CO2-uitstoot te verkleinen door duurzamer mobiliteitsbeleid.

  1. Fietswijzer
    Voor een werkgever zijn er veel goede redenen om uw medewerkers te stimuleren vaker de fiets naar het werk te pakken. Het is goed voor het milieu, het bespaart kosten, zorgt voor minder files en natuurlijk is het uitstekend voor de gezondheid. Deze Fietswijzer helpt u een effectief fietsbeleid te ontwikkelen voor uw organisatie.
  2. Vliegwijzer
    Vliegen heeft een grote impact op het milieu, klimaat en de gezondheid van omwonenden van luchthavens. Met name zakelijke vliegreizen zijn een grote bron van CO2-uitstoot. Hoe zorg je voor minder vliegreizen binnen jouw organisatie? En hoe motiveer je werknemers om vaker de trein te nemen of een videogesprek te voeren? De Vliegwijzer biedt handvatten om internationaal reizen en werken te verduurzamen.
  3. Internationale trein-wijzer
    Reizen met de internationale trein is een duurzaam en concurrerend alternatief voor vliegreizen binnen Europa. De trein heeft daarnaast het voordeel van een snelle incheck, wifi aan boord, bewegingsruimte, de mogelijkheid om reistijd te benutten als werktijd, en zowel vertrek als aankomst zijn in het centrum van steden. Steeds meer bedrijven willen stappen zetten om hun medewerkers vaker met de trein te laten reizen. Samen met de bedrijven uit de coalitie Anders Reizen stelden wij de Zomerchecklist Internationale Trein op, waarin maatregelen, best practices en gedragswetenschappelijke inzichten zijn gebundeld. Ook nieuwsgierig naar hoe je dat aanpakt? Geef de trein ook binnen jouw organisatie vleugels!
  4. Autowijzer
    Thuis en online werken heeft de afgelopen periode een enorme vlucht genomen en daarmee wordt flexibel mobiliteitsbeleid van groot belang. Natuur & Milieu heeft samen met grote werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, en mobiliteitsadviesbureau 3pm de Autowijzer ontwikkeld. De Autowijzer is een gids die bedrijven helpt bij deze transitie.
  5. OV-wijzer
    Openbaar vervoer behoort tot een van de meest duurzame manieren van personenvervoer en is bovendien vaak een voordelige keuze voor organisaties. Bij veel organisaties bestaat daarom de ambitie om het gebruik van het ov onder de medewerkers te verhogen. Met de Ov-wijzer in de hand kunnen werkgevers van het openbaar vervoer de aantrekkelijke optie maken voor hun werknemers.
  6. Mobiliteitsbudgetwijzer
    Een mobiliteitsbudget is een maandelijks bedrag dat werkgevers ter beschikking stellen aan hun werknemers. Met een mobiliteitsbudget kiest een werknemer een vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, kan een werkgever duurzame keuzes stimuleren en kunnen werkgevers de mobiliteit faciliteren en inkoopvoordelen benutten.
  7. Deelmobiliteitswijzer
    Deelmobiliteit is al jaren aan een gestage opmars bezig. Zeker de afgelopen twee jaar nam het gebruik van deelauto’s, deelfietsen en deelscooters flink toe. Iedereen kent wel de deelauto’s op de hoek van de straat. De grootste groei komt echter voor rekening van de zakelijke markt.
  8. Hybridewerkwijzer
    De coronapandemie zorgde voor een unieke situatie: nog nooit werkten mensen op zo’n grote schaal vanuit huis. Nu is het zoeken naar een nieuwe balans. Veren we terug naar kantoor of kiezen we juist voor een mix? Waar je als bedrijf voor kiest heeft gevolgen voor het reisgedrag van je medewerkers en de CO2-uitstoot van je bedrijf. In de hybridewerkwijzer verzamelden we de huidige kennis en ervaring van bedrijven. Deze kenniswijzer helpt je in je keuzes en overwegingen, zodat het hybride werken ook voor jouw organisatie gaat werken.

Elektrisch zakelijk rijden

De potentie voor het verkleinen van de klimaatimpact van zakelijk rijden is enorm: woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit veroorzaken samen bijna de helft van de uitstoot van personenauto’s in Nederland. Mobiliteit bepaalt dus voor veel bedrijven een groot deel van de CO2-uitstoot.

Natuur & Milieu werkt samen met bedrijven en overheden om deze uitstoot drastisch te verlagen. Naast dat elektrisch rijden beter is voor het milieu en de luchtkwaliteit, biedt elektrisch rijden ook nieuwe mogelijkheden.

Praktijkvoorbeelden & zelf aan de slag

Onze praktijkvoorbeelden laten organisaties zien die al goed op weg zijn hun wagenpark te verduurzamen. Zij vertellen graag meer over waar ze tegenaan lopen en hoe ze daar mee omgaan.

Zelf aan de slag om het wagenpark van jouw organisatie te elektrificeren? Met onze EV-Routekaart krijg je een duidelijk stappenplan om tot een goed resultaat te komen. In 2018 hebben we in het initiatief ‘Road to Zero’ met een groep vooruitstrevende bedrijven en vier kennispartners (EVConsult, Royal Haskoning, Fleet Support en FIER) gewerkt aan het maken van deze EV-routekaart. Hiermee helpen we organisaties stappen te maken naar een emissieloos wagenpark.

Vrouw met koffer op treinstation
Een viaduct met auto's over een sloot
Witte auto met stekker laadt op