Nieuwe warmte | Natuur & Milieu

Nieuwe warmte

Duurzaam verwarmen en koken. Nieuwe warmte wordt de normaalste zaak van de wereld.

Waarom dit project?

We moeten in Nederland van het aardgas af. Aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor de uitstoot van CO2. Deze uitstoot zorgt voor verdere opwarming van de aarde: slecht voor ons klimaat en onze leefomgeving. We gebruiken aardgas in huis onder andere voor verwarming, koken en het verkrijgen van warm water uit de kraan en douche. Maar: er zijn alternatieven! Wat betekent het voor ons als consument om van aardgas af te stappen, en waar begin je? Wij willen mensen helpen om de overstap te gaan maken.

Wat hebben we gedaan?

Wij zijn groot in het nieuws gekomen met ons Gasmonitor-onderzoek over de uitrol van alternatieven voor het verwarmen op aardgas. Ook hebben we ons samen met Stedin sterk gemaakt om de energietransitie te versnellen. Daarvoor hebben we een online platform opgezet met informatie rondom de omschakeling van aardgas naar nieuwe warmte.

Vervolgens hebben we een campagne gevoerd rondom het nieuwe koken. We hebben hiermee mensen gemotiveerd om ook over te stappen op inductie. We hebben bezwaren en ‘angsten’ weg proberen te nemen door mensen aan het woord te laten die al voorgegaan zijn. Zij vertelden over hun ervaringen en hebben laten zien dat inductie koken eigenlijk heel gemakkelijk en comfortabel is. Daarnaast hebben we een overzichtelijk stappenplan gemaakt om de omschakeling naar koken op inductie te stimuleren.

Dit is nog niet genoeg

Mede dankzij de steun van jullie zijn er dus al goede stappen gezet in 2018 om Nederland van het aardgas af te laten gaan. Dit jaar gaan we daar mee verder. We gaan nog meer mensen helpen met het verduurzamen van hun huis, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van isolatie of de aanschaf van zonnepanelen. Ook gaan we ons in politiek Den Haag hard maken voor goede financiële regelingen voor het verwarmen zonder gas. Daar hebben we jullie hulp weer hard bij nodig. Want we zijn er nog niet. Kunnen wij weer rekenen op jouw steun?

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor