Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder | Natuur & Milieu

Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

Er komt een steeds groter aanbod vleesvervangers op de markt. Ook de immens populaire burger is steeds vaker in plantaardige variant te vinden. Maar hoe goed, lekker en gezond zijn deze burgers eigenlijk? De Consumentenbond onderzocht.

Mensen die graag hun tanden in een plantaardig burgertje zetten, hoeven niet meer bang te zijn voedingsstoffen zoals ijzer en eiwit mis te lopen, blijkt uit een test van de Consumentenbond. Ook de smaak wordt steeds beter. Een kwart van de proevers uit de test vond de plantaardige variant zelfs lekkerder dan de vleesvariant.

In het onderzoek scoort de Consumentenbond 36 vegetarische burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte.

De milieuwinst van plantaardig

In ons Menu van Morgen pleiten wij voor een afname van de consumptie van vlees en zuivel, in het voordeel van plantaardig. Vooral de productie van rundvlees brengt een enorme uitstoot en druk op het milieu in de vorm van land- en watergebruik met zich mee. Het vervangen van hamburgers en gehakt van rundvlees voor plantaardige burgers is dus een grote stap in de goede richting.

Eiwitgehalte vleesvervangers

Burgers op basis van soja blijken de beste bron van eiwit, en daarmee dus een volwaardige vervanger van vlees qua voedingswaarde. Gemiddeld bevatten deze 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en andere bonen bevatten gemiddeld 10 gram eiwit per 100 gram, en burgers op basis van groenten scoren hierop het minst (7 gram eiwit per 100 gram). Overigens krijgen we in Nederland doorgaans genoeg eiwit binnen in onze dagelijkse voeding, dus een groenteburger met wat minder eiwit is geen ramp. De plantaardige varianten burgers hebben ook een slag gemaakt in zoutgehalte: dit was in 2014 nog een probleem. Wel is geconstateerd dat niet in alle gevallen het zoutgehalte overeenkomt met de informatie op het label.

De uitkomst

  1. ‘Vers plantaardige burger’ – Albert Heijn (8,6);
  2.  Plantaardige bonenburger – Goodbite (8,4)
  3.  Vegetarische hamburger – Garden Gourmet (8,1)

Deze burgers zijn de meest volwaardige vleesvervangers uit de test wat betreft ijzer-, eiwitgehalte en gezond zoutgehalte. Onderaan de lijst staan de ‘biologische pompoen-tijmburger’ van Albert Heijn (5,6) en de ‘pompoen zoete aardappel burger’ van Vivera (5,4).

De hele lijst vind je hier.

Smaak vleesvervangers

Door het groeiende aandeel vleesvervangers wordt het aanbod steeds beter. De smaak en structuur is ook meer gelijkend op die van echt vlees, waardoor liefhebbers niet het idee hebben iets te missen bij de keuze voor plantaardig. De test van de Consumentenbond zette het 40-koppige testpanel telkens twee varianten van een maaltijd voor: een met vlees, en een met vleesvervangers.

Bijna een derde kon geen onderscheid maken tussen vegetarisch en echt gehakt in een pastamaaltijd, en ook de hamburger en nasi met vegetarische ‘kip’ bleken nauwelijks van echt vlees te onderscheiden. Zo’n 30% vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan de nasi met echte kip.

Bekijk de hele Test vleesvervangers van de Consumentenbond.

Meer

Bron: Consumentenbond

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor