Daling vleesconsumptie zet niet door | Natuur & Milieu

Daling vleesconsumptie zet niet door

We eten nog steeds veel te veel vlees

Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar geleidelijk af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer evenveel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. “Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn allen. Het aanbod van vegetarische producten is groter dan ooit. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te minderen.”

39 kilo vlees per jaar

De gemiddelde Nederlander eet zo’n 39 kilo vlees per jaar, wat veel te veel is vindt het Voedingscentrum. “We zouden niet meer dan 500 gram vlees per week moeten eten, dus maximaal 26 kilo per persoon. Het liefst zouden we moeten proberen nog minder vlees te eten.”

Geen vlees nodig om gezond te zijn

Voedingsdeskundige en onderzoeker bij het Lectoraat Gastronomy van de Hoge Hotelschool Maastricht, Samefko Ludidi, snapt wel dat Nederlanders er niet zo makkelijk afstand van doen. “Vlees is gewoon lekker. Toch hoef je echt geen vlees te eten om gezond te zijn. Sterker nog, vegetariërs en veganisten zijn vaak gezonder. We hoeven echt niet allemaal vegetariër te worden, maar 50 tot 75 gram vlees per dag is meer dan genoeg.”

Bron: NOS

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.