Nieuwe top 10's zuinige auto’s | Natuur & Milieu

Nieuwe top 10’s zuinige auto’s

Om het kiezen van een nieuwe zuinige auto makkelijker te maken, stelt de ANWB in samenwerking met Natuur en Milieu regelmatig TOP10's samen. Dat doen we voor drie categorieën auto's, met de zuinigste nieuwe benzine- en dieselauto's in elke categorie.

Hybridetechniek in SUV’s rukt op. Die conclusie trekt de ANWB naar aanleiding van de nieuwste Top10’s Zuinige Auto’s, die de bond maakt in samenwerking met Natuur & Milieu.

Toyota C-HR en Kia Niro

De Toyota C-HR en de Kia Niro zijn goede voorbeelden van SUV’s die zijn uitgerust, of kunnen worden uitgerust, met hybridetechniek. In de Top 10 Middelgrote Auto’s op Benzine staan de Toyota en de Kia op respectievelijk plaats 5 en 6. De Toyota C-HR haalt een praktijkverbruik van 1 op 17,9, de Kia Niro scoort 1 op 17,6. Voor SUV’s zijn dat mooie cijfers. Opvallend in deze Top 10 is sowieso dat de eerste zes plekken worden ingenomen door hybride auto’s. Op plek twee komt de Hyundai IONIQ nieuw binnen (praktijkverbruik 1 op 18,8). De onbetwiste nummer 1 blijft de Toyota Prius (1 op 20,1).

Kleine verschuivingen in overige Top 10’s

In de andere klassen is niet veel schokkends gebeurd. In de Top 10 Middelgrote Auto’s op Diesel is de Citroën C4 Cactus gestegen naar de eerste plek en kukelde de Volvo V40 Nordic 2.0 D2 van de derde plaats naar plek 10. Nieuw in deze Top 10 is de Fiat Tipo 1.6 MJD op plek 6.

In de Top 10 Grote Auto’s op Diesel is de nieuwe Alfa Romeo Giulia 2.2D binnengekomen op plek 10. Hij deelt die plek overigens met zijn grote concurrent de BMW 320D. De Opel Insignia 1.6 CDTi Ecoflex Business is uit deze Top 10 verdwenen.

TNO-formule praktijkverbruik aangepast

De ANWB en Natuur & Milieu hebben de klasse-indeling enigszins aangepast. De Niro is verplaatst naar de Top 10 Middelgrote Auto’s op Benzine, waar hij beter tot zijn recht komt. Voorts heeft TNO de formule aangescherpt op basis waarvan het praktijkverbruik wordt berekend. TNO houdt daarbij rekening met de nieuwste datagegevens en inzichten en de laatste stand der autotechniek.

Bekijk de TOP10’s zuinige auto’s

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor