Steeds meer keuze in elektrische bestelauto’s | Natuur & Milieu

Steeds meer keuze in elektrische bestelauto’s

Er is steeds meer keuze voor ondernemers die schoon en stil de weg op willen. Dit blijkt uit het overzicht dat Natuur & Milieu en ANWB vandaag publiceren van de beschikbare elektrische bestelauto’s in Nederland. Deze groei in aanbod is hard nodig: bestelbusjes zijn verantwoordelijk voor maar liefste 40 procent van de fijnstofuitstoot van al het wegverkeer.

Het aanbod van elektrische bestelauto’s is de afgelopen jaren flink toegenomen, met opties variërend van klein en licht tot ook modellen die zwaar beladen kunnen worden en een langere afstand kunnen afleggen. Met het overzicht willen Natuur & Milieu en ANWB ondernemers, overheden en taxibedrijven ondersteunen bij het vinden van de juiste elektrische bestelauto.

Voordelen
Ondernemers kiezen momenteel nog vaak voor een dieselbusje. Voor de lange termijn is een elektrisch model echter vaak een betere keuze. Elektrisch vervoer mag probleemloos de milieuzones in die in steeds meer steden worden ingesteld. Ook zijn de oplaadkosten per kilometer lager dan de tankkosten van diesel of benzine en vraagt een elektrische bestelauto minder onderhoud. In steden als Amsterdam en Den Haag is het daarnaast mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf.

Voorbeelden
Er zijn al meerdere koplopers die elektrisch vervoer succesvol inzetten voor hun werkzaamheden. In de gemeente Amsterdam rijdt Connexxion met maar liefst 100 volledig elektrische taxi-busjes voor aanvullend openbaar vervoer. En DHL bezorgt pakketjes straks met 200 zelf gefabriceerde ‘streetscooters’: kleine bestelautootjes die uitermate geschikt zijn voor de binnenstad.

Schone lucht
Er rijden 900.000 bestelauto’s rond in Nederland. Deze rijden vrijwel allemaal op diesel. De uitstoot van deze dieselbusjes is niet alleen schadelijk voor het klimaat, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden. Fijnstof en stikstof zorgen voor een kortere levensduur en een grotere kans op aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, longziekten en vroeggeboorten. Als meer ondernemers overstappen naar elektrisch vervoer, profiteert de hele maatschappij daar dan ook van.

Klik hier voor het overzicht van elektrische bestelauto’s.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring