Reactie op de 3,4 miljard aan staatsteun voor KLM | Natuur & Milieu

Reactie op de 3,4 miljard aan staatsteun voor KLM

Vandaag maakte het kabinet bekend welke voorwaarden verbonden zijn aan de miljarden staatssteun voor KLM. Tot onze teleurstelling speelt duurzaamheid nauwelijks een rol en kan de luchtvaartmaatschappij grotendeels op oude voet verder.

“KLM wordt door de overheid in de lucht gehouden en kan grotendeels op oude voet verder. Zoals meerdere keren per dag naar Brussel vliegen, omwonenden (nog steeds) ‘s nachts wakker houden en stikstof, fijnstof en CO2 uitstoten. Zonder dat er belasting wordt betaald over tickets en kerosine. Het kabinet had de keuze voor groen en eerlijk herstel, maar besluit anders.

De klimaatvoorwaarden schieten ruimschoots tekort en dat is zeer teleurstellend. KLM moet zich net als andere bedrijven en sectoren houden aan klimaatafspraken. Blind vertrouwen op biokerosine brengt ons nog verder van huis, en ook de CO2-reductie doelen zijn te mager om serieus te nemen.

Deze miljarden aan belastinggeld hadden gebruikt moeten worden om KLM op het juiste spoor te zetten. Een spoor dat leidt tot minder vluchten en minder uitstoot in lijn met klimaatafspraken. Dat kan met synthetische kerosine en veel minder korte afstandsvluchten naar plaatsen met een snelle treinverbinding als Londen, Parijs, Frankfurt en Brussel. Want alleen dan pakken we de coronacrisis én de klimaatcrisis aan.”

Gezamenlijk reactie van milieuorganisaties Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, en de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor