Reactie Natuur & Milieu op verkoopverbod fossiele auto's in Groot-Brittannie | Natuur & Milieu

Reactie Natuur & Milieu op verkoopverbod fossiele auto’s in Groot-Brittannie

Vandaag werd bekend dat Groot-Brittannië, in navolging van Frankrijk, per 2040 een verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s instelt.
Natuur & Milieu ziet deze ontwikkeling als een goede eerste stap en een belangrijk signaal. Helaas is 2040 te laat. Een voertuig gaat gemiddeld 18 jaar mee, dit betekent dat deze landen tot 2057 aan fossiele voertuigen vastzitten.

Willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, dan moet ons vervoer in 2050 emissieloos zijn. Dit blijkt uit onze Mobiliteitsvisie, die we samen met Greenpeace en Milieudefensie hebben opgesteld. Wat ons betreft is het beter als er in 2025 geen benzine- of dieselauto’s worden verkocht.

Motie-Vos

Noorwegen heeft al een verbod op benzine- en dieselauto’s afgekondigd per 2025. Het zou mooi zijn als Nederland dit voorbeeld volgt. Vanuit de Tweede Kamer is hier een meerderheid voor. De TK heeft ingestemd met de motie-Vos, waarin staat dat Nederland van 2025 alleen nog maar elektrische auto’s mag verkopen. Helaas gaat de regering deze motie niet uitvoeren. Het zou in strijd zijn met Europese interne marktregels. De Europese Commissie zal hier waarschijnlijk heel welwillend tegenover staan, omdat zij in haar low carbon mobility strategy ook de transitie naar nul-emissie mobiliteit omarmt. In Nederland ontbreekt echter de politieke wil om dit bij de Europese Commissie af te dwingen.

Volg Noorwegen

Natuur & Milieu ziet dat een deel van de markt zeer innovatief is. Laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ieder automerk ontwikkelt een elektrische auto. De actieradius is ook steeds hoger. Wetgeving is echter nog steeds nodig als stok achter de deur om ervoor te zorgen dat iedereen, dus ook de achterblijvers, meegaat in deze ontwikkeling. Wij pleiten voor subsidies voor particulieren om ervoor te zorgen dat ook zij elektrisch kunnen rijden. En de overheid kan de markt zekerheid bieden door een concreet jaartal, namelijk 2025, te bieden zodat er een duidelijk perspectief is.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring