Onderzoek: biomassa bijstook in kolencentrales overbodig voor energieakkoord | Natuur & Milieu

Onderzoek: biomassa bijstook in kolencentrales overbodig voor energieakkoord

Alternatief pakket is 600 miljoen euro goedkoper en levert meer banen op

Biomassa bijstook in kolencentrales is niet nodig om de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 uit het energieakkoord te behalen. Een pakket met wind op zee, zonne-energie en biowarmte vormt een uitstekend alternatief voor het halen van deze doelstelling. Dit pakket is 600 miljoen euro goedkoper, levert meer banen op in Nederland en zorgt voor een lagere energierekening ten opzichte van bijstook biomassa.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu en Eneco. CE Delft vergelijkt twee alternatieven voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales:

  1. Wind op zee, zonne-energie, biostoom en biowarmte. Dit bespaart 600 miljoen euro.
  2. Het ombouwen van een kolencentrale tot biomassacentrale. Dit kost 900 miljoen euro extra.
NM-infograph-effecten-alternatieven-meestook

 

Klik hier voor de infographic in pdf.

‘Op basis van dit rapport kun je concluderen dat er een betere optie is dan biomassa bijstook om de doelen uit het energieakkoord te halen,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. ‘De 4 miljard subsidie voor biomassa bijstook belemmert bovendien de wens van Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten.’

Het tweede alternatief, ombouwen van een kolencentrale tot biomassacentrale, is minder aantrekkelijk. Dit alternatief is juist duurder dan het huidige voorstel, levert minder banen op en heeft een negatief effect op de energietransitie. Met dit tweede alternatief is het echter ook mogelijk om de 14% doelstelling uit het energieakkoord te behalen.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor