Kolenwet aangenomen in de Eerste Kamer | Natuur & Milieu

Kolenwet aangenomen in de Eerste Kamer

Vandaag is de Wet Verbod op Kolen met ruime meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. Natuur & Milieu maakt zich al jarenlang hard voor de sluiting van de Nederlandse kolencentrales. Kolenstook veroorzaakt namelijk 13% van de Nederlandse CO2-emissies. Deze wet, die ook wel bekend staat als de Kolenwet, regelt dat per 1 januari de Hemwegcentrale dicht gaat, dat per 2025 de Amercentrale geen kolen meer mag stoken, en dat de overige drie kolencentrales per 2030 geen kolen meer mogen stoken. Uiteraard hadden we het liever eerder gehad, maar Natuur & Milieu is verheugd dat er nu een slot op de deur zit. Het einde voor kolen in Nederland is in zicht

Kolenbedrijven dreigden met rechtszaken
De Eerste Kamer heeft zich gelukkig niet laten afschrikken door de kolenbedrijven RWE en Uniper die dreigden met rechtszaken. Zij argumenteerden dat de wet onteigening betreft, maar dat is onterecht. Energiebedrijven hebben de fout gemaakt om nota bene nog in 2016 nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen, terwijl toen al algemeen bekend was dat dit onhoudbaar was gezien de klimaatcrisis.

Nederland niet de eerste
Met deze wet schaart Nederland zich bij andere Europese landen die ook in 2030 steenkool uitfaseren en daar al eerder toe besloten: Finland, Denemarken en Hongarije. Andere landen gaan sneller hun kolencentrales sluiten: Oostenrijk doet dit al volgend jaar, Zweden en Frankrijk in 2022, Portugal en Slowakije in 2023, Verenigd Koninkrijk en Italië in 2025, en Griekenland in 2028. Duitsland heeft aangegeven de laatste kolencentrales pas in 2035 of 2038 te sluiten. Een echte hekkensluiter is Nederland dus niet, maar er zijn andere landen die nog sneller afstappen van kolen.

Een jarenlange strijd
Bij Natuur & Milieu zetten wij ons al jarenlang in om de kolencentrales te sluiten, via de politieke lobby en campagnes. Kolencentrales stoten naast CO2 ook de schadelijke stoffen stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit. Het sluiten van kolencentrales is daarom niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor onze natuur en gezondheid. De afgelopen jaren hebben wij verschillende activiteiten ondernomen om de sluiting van de kolencentrales te bespoedigen:

  • We hebben bijgedragen aan de afspraak dat oude kolencentrales in Nederland dichtgingen in 2016-2017, als een van de ondertekenaars van het Energieakkoord,
  • We hebben jarenlang geprocedeerd tegen de natuurvergunningen van de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven. Dat heeft er mede aan bijgedragen dat bedrijven niet meer overwegen om in kolen te gaan investeren.
  • We hebben onderzoeken laten uitvoeren om het maatschappelijk debat beter te kunnen voeren en druk uit te oefenen op de politiek. Zo publiceerde CE Delft eerder dit jaar nog een onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Greenpeace en het Longfonds dat aantoonde dat de sluiting van drie kolencentrales in Nederland per januari 2020 haalbaar was.

Wil je meer weten over kolencentrales? Op onze website vind je meer informatie.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor