Kabinetsvoorstel uitbreiding statiegeld pakt zwerfblikjes niet aan | Natuur & Milieu

Kabinetsvoorstel uitbreiding statiegeld pakt zwerfblikjes niet aan

Natuur & Milieu vindt het vandaag gepresenteerde voornemen van het kabinet om statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes een stap in de goede richting. Dat moet zorgen voor een afname van plastic in zwerfafval. De organisatie hamert er wel op dat blikjes een groter aandeel hebben in het zwerfafval en dat dat probleem nu blijft bestaan.

“In het zwerfafval zitten bijna twee keer zoveel blikjes als flesjes. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook op blikjes statiegeld te krijgen,” aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. Kleine plastic flesjes en blikjes veroorzaken veertig procent van al het zwerfafval. Natuur & Milieu adviseerde het kabinet eind vorig jaar om voor beide statiegeld in te voeren. Dat is volgens de organisatie de meest effectieve methode om zwerfafval te verminderen.

Risico op verschuiving
Volgens Demmers is er bovendien een kans dat het zwerfafval met alleen statiegeld voor flesjes helemaal niet vermindert. “Het kan zijn dat de flesjes straks in de ban gedaan worden en dat drank alleen nog in blikjes wordt aangeboden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, aldus de directeur.

Industrie
Voordat het statiegeld ingevoerd gaat worden, krijgt het bedrijfsleven nog de kans om statiegeld af te wenden. Daarvoor moeten ze in de komende twee jaar het zwerfafval weten te verminderen. Demmers: “Ondanks alle jarenlange inspanningen is dat nog nooit gelukt, dus dat zie ik nu ook niet gebeuren.”

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor