Consument heeft ruime keuze aan duurzame vis | Natuur & Milieu

Consument heeft ruime keuze aan duurzame vis

Duurzame visproducten zijn ruimschoots verkrijgbaar in de grote supermarkten, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark. Vooral duurzame haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks zijn zeer goed verkrijgbaar. Van tonijn, garnalen en zalm is het lastiger om een duurzame variant te vinden in de schappen.

“Deze resultaten zijn goed nieuws voor consument en voor het milieu. Want een breed assortiment maakt de keuze voor duurzame vis een stuk makkelijker,” aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. In de benchmark is onderzocht hoe duurzaam de meest gekochte visproducten zijn bij de twee grootste supermarktketens: Albert Heijn en Jumbo.

Koplopers en achterblijvers
Het volledige assortiment aan haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks heeft een MSC- of ASC-keurmerk bij de onderzochte supermarktketens. Daarmee scoren deze visproducten gemiddeld hoog op duurzaamheid. Maar voor tonijn en garnalen scoort een flink deel van het assortiment nog een dikke onvoldoende. Voor zalm kan het ook nog flink zoeken zijn naar een variant met keurmerk. Natuur & Milieu roept de supermarktketens dan ook op om dit gedeelte van het assortiment zo snel mogelijk te vervangen door duurzamere varianten.

Duurzame vis
De meest milieuvriendelijke vis is te herkennen aan een keurmerk: MSC voor wilde vis, ASC voor kweekvis. Deze keurmerken garanderen dat de visvangst zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Voor wilde vis zijn de grootste problemen overbevissing en het verstoren van ecosystemen. Bij kweekvis speelt bijvoorbeeld antibioticagebruik een grote rol. Vanuit milieu-oogpunt is het daarnaast aan te raden om vis met mate te eten, om overbevissing en grootschalige milieuschade te voorkomen.

Over het onderzoek
De visbenchmark is uitgevoerd door Questionmark en Natuur & Milieu. In het onderzoek zijn de tien meest gekochte visproducten bij Albert Heijn en Jumbo onderzocht op milieu, biodiversiteit en mensenrechten. Het onderzoeksrapport en de volledige rankings van de meest verkochte visproducten zijn hier in te zien. Consumenten kunnen de duurzaamheidsscore van deze en andere producten ook opzoeken in de app van Questionmark.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor