IPCC-rapport bevestigt noodzaak stevig Klimaatakkoord | Natuur & Milieu

IPCC-rapport bevestigt noodzaak stevig Klimaatakkoord

Om ernstige klimaatverstoring tegen te gaan moet alles op alles worden gezet om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de klimaattak van de Verenigde Naties (VN), in haar vandaag gepubliceerde rapport.

In een eerste reactie stelt Natuur & Milieu dat dit consequenties heeft voor het Nederlandse Klimaatakkoord. De reductiedoelstelling moet omhoog naar minimaal 55%, want 49% is volgens de milieuorganisatie absoluut onvoldoende. “Dit rapport bevestigt dat we geen tijd meer te verliezen hebben, we moeten nu echt aan de bak. In het Klimaatakkoord moeten we afspraken maken over structurele verduurzaming van de economie om de omslag te maken. Kleine stappen zijn niet meer genoeg”, aldus directeur Marjolein Demmers.

Klimaatbel
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om onder de twee graden opwarming van de aarde te blijven, met 1,5 graden als streven. Het rapport van de IPCC trekt aan de klimaatbel en komt tot de conclusie dat 1,5 graden opwarming het maximaal toelaatbare is om onomkeerbare consequenties van klimaatverandering voor te zijn.

Een halve graad maakt veel verschil. Het zorgt er voor dat minder mensen blootgesteld worden aan hittegolven, grote stormen en extreme droogte en dat miljoenen mensen uit kustgebieden veilig blijven voor overstromingen. Binnen een opwarming van 1,5 graden blijven, betekent ook dat een meerderheid van de dier- en plantensoorten op aarde kan blijven leven. Met name insecten, onmisbaar voor bestuiving, zullen grootschalig verdwijnen wanneer de opwarming over de 1,5 graden gaat.

COP24
Morgen, dinsdag 9 oktober, komen de milieuministers van de Europese Unie samen om hun inzet te bepalen voor de aankomende COP24 klimaatbijeenkomst van de VN in Polen begin december. Het rapport van de IPCC laat zien dat beleidsmakers alle zeilen moeten bijzetten en dat ze hun ambities om CO2-uitstoot te verminderen hoger moeten zetten dan nu het geval is. Minister Wiebes zal zijn woord waar moeten maken om zijn collega-ministers te overtuigen om voor een 55% reductiedoelstelling in 2030 voor de EU te gaan.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor