Meldpunt Kapotte Apparaten | Natuur & Milieu

Meldpunt Kapotte Apparaten

Gaan jouw apparaten ook altijd zo snel stuk? En vind jij het ook zo lastig en duur om het apparaat te repareren of om vervangende onderdelen te vinden? Je bent niet de enige!

Help ons en deel hier je ervaringen over producten die te vroeg stuk gaan en/of slecht te repareren zijn. Ook horen wij graag jouw idee over verbeteringen. Met de resultaten willen wij scherpere regelgeving over levensduur en repareerbaarheid voor fabrikanten van elektrische apparatuur afdwingen. Voorwaarde voor deelname is dat het apparaat binnen een jaar na de garantietermijn stuk is gegaan. Of dat het apparaat lastig te repareren is.

Waarom dit meldpunt?

Elektrische apparaten zijn steeds lastiger te repareren. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en Stichting Repair Café onder 400 coördinatoren van Repair Cafés. Koffiezetapparaten, stofzuigers en video/ audioapparatuur komen het vaakst langs voor reparatie.

Natuur & Milieu wil hergebruik en reparatie bevorderen. Producten die lang mee gaan en goed te repareren zijn: goed voor je portemonnee en het milieu.  Dat wil natuurlijk iedereen! Helaas is dat nu niet het geval. Net gekocht is nu hetzelfde als alweer bijna kapot. Als je een heel goedkoop product koopt, kun je dat misschien verwachten. Maar het zijn niet alleen de ‘te goedkoopjes’ die snel stuk gaan en slecht repareerbaar zijn. Het lijkt wel of iedereen er aan meedoet. Wij denken dat dat anders kan. En daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. We willen in kaart brengen welke apparaten niet aan jullie verwachting voldoen. We horen graag van apparaten die te snel stuk gingen of moeilijk te repareren waren en waarom. Die informatie delen we dan met iedereen die erop in actie moet komen. De producenten die het ontwerp moeten aanpassen, de overheid die grenzen moet stellen en ook aan jou. Want uiteindelijk beslis jij straks in de winkel welk product je koopt. Kies je voor het goedkope product, dat morgen alweer bij het grofvuil ligt? Of een product waar jij en wellicht anderen nog jaren plezier van hebben en dat goed te repareren is? En als het dan stuk gaat? Repareren natuurlijk! Wij gaan er hard aan werken dat dat ook goed te doen is.

kapot apparaat maken

Reparatie tips

  • Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Bijvoorbeeld op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Kijk hier of er een Repair Café bij jou in de buurt is. Ook professionele reparateurs zijn goed te vinden op internet.
  • Zelf heel handig?  Dan is Ifixit vast iets voor jou, daar staan veel handleidingen online om apparaten te maken.
  • Wil je weten waar je nog meer op kan letten bij de aanschaf van producten? Lees het hier.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor