Kolencentrales - wat is het probleem? | Natuur & Milieu

Dit is het probleem met kolencentrales

Wil je meer weten over waarom wij kolencentrales zo'n groot probleem vinden? Lees het in onze explainer.

We weten dat de zeven kolencentrales in Nederland uit moeten, maar waarom precies? Wat is de kern wat het probleem? Hoe gaan wij ervoor zorgen dat deze kolencentrales gaan sluiten en wat kan jij eraan doen?

Waarom sluiten?

De zeven kolencentrales in Nederland moeten sluiten, omdat kolenstroom verreweg de meest vervuilende vorm is van energie die wordt opgewekt. Het is zeer schadelijk voor het klimaat, onze gezondheid en voor de natuur. In vergelijking met gas en biomassa is kolen één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Energie die uit kolen wordt opgewekt, zorgt voor zeer hoge uitstoot van het broeikasgas CO2 en draagt daardoor sterk bij aan de opwarming van de aarde.

Door de kolencentrales in Nederland te sluiten, zal de CO2-uitstoot direct sterk dalen. We zullen dan met zijn allen leven in een schonere lucht en de aarde zal een stuk gezonder zijn.

probleem

Gevolgen voor mens en natuur

Kolencentrales stoten ook stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit. Deze stoffen hebben zeer schadelijke gevolgen voor natuur en gezondheid: mensen in Nederland leven gemiddeld vier maanden korter door luchtverontreiniging met stikstofdioxide[1]. En kwik, een giftige stof die zorgt voor cognitieve stoornissen zoals een verminderd IQ[2], komt via schelpdieren en vissen in o.a. zeehonden en zelfs mensen terecht. Lees hier meer over de gezondheidseffecten van kolencentrales.

Kolencentrales in Nederland

Nederland is het slechtst presterende land in Europa op klimaat- en energiebeleid. In ons land staan nu nog 7 werkende kolencentrales, gezamenlijk goed voor 26% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Om in 2020 de binnenlandse uitstoot met 25% te reduceren, zoals de rechter de Staat heeft opgedragen in de klimaatzaak, is het noodzakelijk dat al onze kolencentrales uit gaan; dan is Nederland niet meer het vuilste jongetje van de klas in Europa.

Wat kun jij doen?

Wij gaan net zo lang door tot alle kolencentrales in Nederland dicht zijn. Jij kunt daarbij een doorslaggevende rol spelen door ons te steunen met een gift. Help je mee?

Geef nu

 

Bronnen:
[1] Fischer et al., 2015. Air pollution and mortality in seven million adults.
[2] WHO, 2013.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring