De voordelen van koken op inductie | Natuur & Milieu

De voordelen van koken op inductie

Bijna de helft van de verkochte kookplaten is tegenwoordig een inductie kookplaat. En terecht!

Koken op inductie heeft veel voordelen ten opzichte van gas: 

  • Net als bij gas kun je de temperatuur goed en snel regelen. Een bijkomend voordeel: je kan bij de betere inductie kookplaten de tijdsduur heel precies instellen. Daardoor kan je met veel precisie bakken en braden. 
  • Koken op inductieplaten is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. 
  • De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat dus ook niet heet.  
  • Er zijn geen vlammen op de inductie kookplaat. Doordat er geen vlammen zijn, komen er bij Inductie koken geen verbrandingsgassen vrij, waardoor de lucht in huis schoner is.  
  • Je hebt niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan.  
  • De inductie kookplaat is heel gemakkelijk schoon te houden.

Inductie op groene elektriciteit – kan dat?

Jazeker. Als je gebruik maakt van groene stroom, dan stoot inductie veel minder CO2 uit dan koken op gas. Echt groen koken dus! 

Van alle elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig met stroom, en daarmee het beste voor het milieu en voor je portemonnee. Inductieplaten verbruiken gemiddeld 175 kWh per jaar, dat is zo’n 20 procent minder vergeleken met het stroomgebruik van een keramische kookplaat, namelijk 225 kWh per jaar. Als je nog geen groene stroom gebruikt, dan verschilt de uitstoot van CO2 bij inductiekoken weinig met gas. Belangrijk dus om over te stappen op groene stroom.

Soort kookplaat Verbruik stroom of gas per jaar
Gas 37 m3 gas 
Inductie 175 kWh 
Keramisch 225 kWh 
Ouderwetse kookplaat (gietijzer) 260 kWh 
In samenwerking met:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor