Wat wordt jouw eerste stap?

  • Je woning isoleren
  • Vaker vegetarisch eten
  • Met de fiets of het ov reizen
  • Spullen hergebruiken of repareren
  • Op vakantie zonder te vliegen
Filter op wat belangrijk voor je is
Detail van een Zomereik in een straat in Leiden
Herken jij de boomsoorten?

Doe onze bomenquiz en kom erachter of jij de verschillende soorten bomen herkent. Ben jij een echte bomenknuffelaar of niet?

12 april 24Quiz
visuele weergave van een circulaire keten
Hoe kunnen we minder cement, staal, aluminium en plastic gebruiken?

We gebruiken steeds meer materialen en grondstoffen. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn cement, staal, aluminium en plastic. De grote vraag hiernaar kan leiden tot schaarste en hoge prijzen, zoals bijvoorbeeld bij bouwmaterialen. Wij hebben met onderzoek aangetoond dat dit probleem voor een deel op te lossen is door veel meer circulaire oplossingen tegelijkertijd te gebruiken. Met goede wetten en regels kan Nederland veel besparen in de hoeveelheid cement, staal, aluminium en plastic die nodig is voor woningen, auto’s en plastic verpakkingen. Deze aanpak leidt tot een besparing van wel 45 procent in 2030 in vergelijking met 2019. In dit artikel lees je meer over de uitkomsten en oplossingen.

21 maart 24Artikel
Veganistisch ontbijt
Plantaardige ontbijtrecepten

Ben jij toe aan wat variatie aan jouw ochtendroutine? Maak jij het jezelf gemakkelijk in de keuken of neem jij juist je tijd? Met onze plantaardige recepten kies jij wat het beste bij jou past. ​Een extra goede reden om 's ochtends je bed voor uit te komen. Eet smakelijk en geniet van je dag!

27 februari 24Tips
lieveheersbeestje met bladluizen
Natuurles: Leer kinderen over biodiversiteit

Sta jij voor de klas of heb je kinderen en wil je die meer leren over de natuur in de buurt? In samenwerking met NatuurWijs stelden wij lesbrieven op voor elk seizoen om kinderen te leren over verschillende diersoorten en hoe belangrijk die zijn voor een gezonde omgeving.

22 februari 24
Herbruikbare bekers op een festival
Circulair denken: wat is circulariteit?

Dat Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn weten meesten wel. Maar wist je dat Nederland ook de ambitie heeft om dan 100% circulair te zijn? Zonder een circulaire economie is het niet mogelijk om onze klimaatdoelen te halen. Circulair produceren en consumeren is daarom net zo belangrijk als schoner energiegebruik en energiebesparing. In deze blog leggen we uit wat dat betekent.

07 februari 24Artikel
Zonnepanelen en windmolen
Goed nieuws: het stroomnet is vol?!

De kranten staan er vol mee: artikelen over files op het stroomnet, netcongestie. Zonnepanelen kunnen niet meer terugleveren en bedrijven die elektriciteit willen gebruiken kunnen geen aansluiting krijgen. Het stroomnet lijkt overvol. Dit is goed nieuws, want het overvolle stroomnet betekent dat de energietransitie in volle gang is! Het duurzame energiesysteem is aan het groeien en loopt nu tegen de grenzen aan van het elektriciteitsnet dat ontworpen is voor een fossiele wereld. Hier moet wat aan gedaan worden, en dat gebeurt gelukkig ook. In dit artikel leggen we uit wat het probleem is, wat eraan wordt gedaan, en wat je zelf kunt doen.

07 februari 24Explainer
Windmolens en fabriek aan waterkant
Test jouw kennis over de industrie

Wat weet jij van de industrie? Test je kennis en doe de quiz!

07 december 23Quiz
man spuit isolatiemateriaal in spouwmuur
Hoe kun je muren isoleren?   

Een van de meest doeltreffende maatregelen om je huis te verduurzamen en geld te besparen, is het isoleren van je muren. Je kunt op drie manieren een muur isoleren. Welke methode je kiest, is uiteraard afhankelijk van het type muur waar je dit op toe wilt passen en je budget.  

13 november 23Tips
huis met installatie en warmtepomp
Wat kost een warmtepomp en wat levert het mij op? 

Met een warmtepomp profiteer je maandelijks op gaskosten en zo verdien je hem uiteindelijk terug. Wat kost de aanschaf en wat levert een warmtepomp je op? 

13 november 23Artikel
Warmtepomp op zolder
Wat is een warmtepomp? 

Een warmtepomp is een elektrisch alternatief óf aanvulling voor je cv-ketel. Hij gebruikt energie uit de buitenlucht, bodem, of het grondwater. Het is een zuinige manier om je huis te verwarmen. Maar hoe werken ze?  

13 november 23Artikel
deur met tochtstrip en tochtrol
Hoe kun je deuren isoleren voor een comfortabel huis? 

Deuren in je huis isoleren, dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je huis wilt isoleren. Maar ook het isoleren van deuren in je huis kan je flink geld besparen. Tocht kruipt namelijk gemakkelijk via kieren in je deur je huis binnen. Dat zorgt voor extra stookkosten en dus CO2-uitstoot. In dit artikel geven we je alleen tips om kou en tocht buiten de deur te houden. Deze tips gelden dus niet altijd voor geluidsisolatie.   

13 november 23Tips
Grote rol isolatiemateriaal wordt de kamer ingetild
Hoe isoleer je je huis?

Het isoleren van je huis is een belangrijke stap naar aardgasvrij wonen. Maar welke soorten woningisolatie zijn er eigenlijk en waar begin je? Je leest er meer over in dit artikel. 

10 november 23Tips
Warmtepomp buitenunit
Welke warmtepomp past bij mij? 

Je kunt kiezen voor een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Wat zijn de verschillen en welke past in je huis? 

08 november 23Tips
vervangen van glas
Aan de slag met HR++ -glas 

Het isoleren van je huis draagt bij aan een warm en behaaglijk thuis. Met goed geïsoleerde ramen is het lekker koel in de zomer en warm in de winter, waardoor je flink bespaart op je stookkosten. Dubbelglas is al een stuk beter dan enkelglas, maar HR++-glas (Hoog Rendements-beglazing) heeft een nog veel betere warmte-isolatie. Bij HR++-glas is de ruimte tussen het glas namelijk gevuld met edelgas in plaats van lucht, en dat zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Daarnaast zorgt de eenzijdige coating ervoor dat zonnestralen worden doorgelaten en dat de warmte vanuit de woning wordt teruggekaatst. Een win-win dus. 

06 november 23Tips
aanbrengen van folie in de kruipruimte
Aan de slag met vloerisolatie 

Geen zin meer in koude voeten? Isoleer dan de vloeren van je huis. Dit is een effectieve manier om je huis te isoleren. Er komt dan minder kou van de vloer af, waardoor je kamer comfortabeler aanvoelt. Maar hoe kan je jouw vloer het beste isoleren? 

06 november 23Tips
aanbrengen van isolatie in het dak
Aan de slag met dakisolatie 

Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Door je huis te isoleren en vooral je dak aan te pakken, houd je de warmte in de winter beter vast. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren: de binnen- of buitenzijde van een schuin dak isoleren, een plat dak isoleren en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) isoleren. Wat kan in jouw huis? En waar begin je? 

06 november 23Tips
man vult met een spuit materiaal in de spouwmuur
Aan de slag met spouwmuurisolatie 

Een spouwmuur is een dubbele muur met ruimte ertussen. De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur. Als de spouwmuur niet goed geïsoleerd is verliest je huis een hoop warmte. Spouwmuurisolatie vermindert deze milieubelasting, levert een lagere energierekening op en zorgt voor een comfortabel warm huis. Je kan naast spouwmuurisolatie je huis ook op andere manieren isoleren.  

06 november 23Tips
deurdrangen op deur aanbrengen
Laat binnendeuren automatisch sluiten door deurdrangers te plaatsen   

Vergeet je zelf vaak binnendeuren te sluiten, of roep je vaak "deur dicht!" naar je huisgenoten? Dan kunnen deurdrangers een uitkomst bieden. Hiermee sluiten de deuren automatisch en ga je de tocht tegen die ontstaat door de open deuren in huis. Vooral op koude dagen is dit zonde van het stoken in de kamers. Met deurdrangers kun je de warmte in de kamers houden en tocht eenvoudig tegengaan. In dit artikel lees je er meer over. 

02 november 23Tips
tochtvrij maken vlizotrap
Zorg voor een goed geïsoleerde zolderdeur of vlizotrap 

Spookt het bij jou op zolder of is het tocht de wind die de zolderdeur laat klapperen? Via het dak kan er gemakkelijk kou het huis binnen komen. Zeker bij een onverwarmde zolder. Zonde! Of de toegang naar zolder nu een zolderdeur of vlizotrap is, voorkom tocht door te zorgen voor goede isolatie bij de deur of trap. In dit artikel lees je hoe je dit eenvoudig doet. 

02 november 23Tips
kattenluik in een voordeur
Voorkom tocht via het kattenluik 

Heb jij een kat die er graag op uit gaat? Dan heb je vast een kattenluik in de deur. Vooral bij oudere kattenluiken wil er, naast een kat, nog weleens tocht naar binnen glippen. Heb je een oud kattenluik? Dan is het verstandig deze te vervangen door een nieuw, tochtvrij exemplaar. Want het kattenluik is voor de kat, niet voor de tocht. 

02 november 23Tips
installeren van brievenbusborstel
Laat je brievenbus klepperen zonder tocht 

Geen brievenbus, geen post! Maar brievenbussen zijn vaak niet goed afgesloten en klepperen bij wind, wat zorgt voor een koude luchtstroom. Staat jouw post op de tocht? Dan is het tijd om je brievenbus minder te laten klepperen. Ontdek hoe jij je brievenbus tochtvrij kan maken. 

02 november 23Tips
Verwarmingsbuis in de grond
Voorkom tocht: dicht de naden en kieren bij leidingen  

Leidingen van je verwarming of je waterleiding komen vaak uit de muur of de vloer. Zorg dat je deze plekken afsluit zodat het niet kan tochten. Dan hoef je namelijk minder te verwarmen en bespaar je op je energierekening. In deze blog geven we tips voor het dichten van de tochtgaten en zetten we op een rij wat voor materiaal je nodig hebt. 

02 november 23Tips
tochtstrip onder deurkier
Voorkom tocht aan de onderkant van de buitendeur 

Veruit de meeste tocht komt via de buitendeuren je woning binnen. Vaak zit er speling tussen de buitendeur en de vloer, waardoor koude lucht zomaar je woning binnen stroomt. Tijd om die tocht een halt toe te roepen. Het loont dan om de voor – en achterdeuren te isoleren. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt.  

02 november 23Tips
tochtvrij maken van kruipluik
Isoleer het kruipluik en maak je huis tochtvrij 

De kruipruimte is vaak een koude en vochtige plek. Dat maakt het extra belangrijk om je kruipluik goed te isoleren. Je wilt immers niet dat de kou je huis binnenkruipt. Met een goed geïsoleerd kruipluik bespaar je gas en dus geld. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je kruipluik tochtvrij maakt. 

02 november 23Tips
plaatsen van tochtstrips op raamkozijn
Voorkom tocht via kieren bij ramen en deuren 

Niet alle ramen en deuren sluiten even goed af. Gelukkig zijn ramen en deuren goed te isoleren zonder veel gedoe. Wij geven je de juiste handvatten mee om zelf aan de slag te gaan met de tochtplekken bij je ramen en deuren. Het resultaat? Je bespaart gas, doordat je minder hoeft te stoken én je krijgt minder snel koude voeten in de winter.  

02 november 23Tips
persoon plakt tochtstrips bij raam
Hoe vind je tochtplekken in huis?

Tocht kan op allerlei manieren je huis binnensluipen. In dit artikel lees je op welke plekken dit het vaakst gebeurt en hoe je de stiekeme tochtplekken in jouw huis kunt opsporen. Heb je de boosdoeners gevonden? Dan kun je aan de slag met onze tips om tocht te stoppen. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten en bespaar je op je gasrekening!

02 november 23Tips
Simone staat voor een beslagen raam en veegt het met haar hand schoon
Ga tocht in je huis tegen met deze 9 tips

Wil je gas besparen? Dan is het slim om iets te doen tegen tocht in je huis. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten en bespaar je op je gasrekening. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. In deze blog zetten we negen eenvoudige maatregelen op een rij die jij kunt nemen om je huis tochtvrij te maken.

02 november 23Tips
siliconenkit deurpost
Voorkom tocht: dicht de naden en kieren bij kozijnen, buitenmuur of vloer

Waait we wind bij jou in huis? Door naden en kieren in je huis lekt warme lucht naar buiten en kan koude lucht naar binnen glippen. Dat is zonde voor het klimaat in huis en zorgt er in de winter voor dat je extra moet stoken om het huis op de juiste temperatuur te houden. Gelukkig zijn de meest voorkomende naden en kieren eenvoudig en betaalbaar te dichten.  

02 november 23Tips
Man naast warmtepomp op zolder
Opinieonderzoek verduurzamen woning

Bewoners die hun woning willen verduurzamen kunnen allerlei belemmeringen tegenkomen. I&O Research heeft in opdracht van Natuur & Milieu een opinieonderzoek gedaan naar wat de motivaties en belemmeringen zijn die mensen ervaren, en specifiek welke kennis ze hebben over de regel voor verwarmingsinstallaties die in 2026 ingaat.

19 oktober 23Publicatie
airco in kamer
Kun je deels van het gas af met een airco?

De conclusie van collega Atse van Pelt is ‘Ja’, in een interview door Simone Tresoor van website Warmte365.nl. ‘Ze zijn namelijk een goede oplossing voor kleinere woningen met een laag aardgasverbruik (minder dan 500 kubieke meter).’ Dit geldt natuurlijk alleen voor airco’s die zowel kunnen koelen als verwarmen.

10 oktober 23Artikel
vrouw met koffer op vliegveld
Transfertaks: overstappende passagiers gaan ook belasting betalen

De Tweede Kamer nam net na Prinsjesdag 2023 een dapper besluit om ook overstappende passagiers op Schiphol belasting te laten betalen, via de zogeheten transferbelasting. De opbrengsten van deze belasting moeten worden ingezet om de energierekening voor huishoudens te verlagen, aldus de Tweede Kamer.

04 oktober 23Artikel
Huisje midden in de natuur aan het water met bergen op achtergrond
Ontdek bestemmingen voor je bucketlist

Om bijzondere dingen te zien hoef je écht niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je bucketlist-droomreizen, maar dan lekker dichtbij!

03 oktober 23Download
Warmtepomp op zolder
Feiten en fabels over de warmtepomp en alternatieven – deel 2

We krijgen regelmatig vragen en komen een hoop juiste én onjuiste informatie over de warmtepomp tegen. Vaak zit het verhaal genuanceerder in elkaar en kunnen nadelen verminderd of helemaal voorkomen worden. In dit tweede deel hebben we enkele nieuwe feiten en fabels opgehelderd.

In dit artikel lees je onder andere over de uitstoot van een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel, waar de extra stroom voor warmtepompen vandaan komt, geschiktheid van het elektriciteitsnetwerk, het ervaren comfort en bruikbaarheid van warmtepompen in een niet-geïsoleerde woning.

21 september 23Explainer
Vrouw die aan het moestuinieren is
10 manieren waarop jij het gebruik van bestrijdingsmiddelen kunt verminderen

Bestrijdingsmiddelen vormen een risico voor de gezondheid van de natuur, de dieren en voor ons mensen. Terwijl Natuur & Milieu zich achter de schermen hard maakt voor betere regelgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouwsector, willen we jou inspireren om thuis positieve impact te maken!

29 augustus 23Tips
waterstoffabriek
Wat hebben waterstoffabrieken en windenergie met elkaar te maken?

Op zee boven de Waddeneilanden komt de eerste grote zee-waterstoffabriek. Waar de fabriek precies komt, is nog niet bekend. Deze fabriek gaat gevoed worden met zeewater en met elektriciteit van windmolens op zee. Daar wordt vervolgens waterstof van gemaakt in de fabriek. Wat zijn de plannen voor de fabriek? Hoe werkt het productieproces? En is waterstof op zee wel of niet een goed idee? Je leest er meer over in dit artikel.

18 augustus 23
herbruikbare bakjes met e ten
Betalen voor plastic verpakkingen: wat verandert er?

Haal jij wel eens een broodje of koffie op het station of rijd je af en toe door de drive-in van een fastfoodrestaurant? Sinds 1 juli 2023 betaal je dan extra voor de wegwerpverpakkingen waar je eten en drinken in zit. Of je moet een eigen bakje of beker meenemen. Dit is het gevolg van een nieuwe Europese regel die is ingevoerd om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Wat houdt deze regel precies in en wat merk je ervan? Daar lees je meer over in dit artikel.

18 juli 23Artikel
elektrische vrachtwagen
Een nieuwe (elektrische) vrachtwagen kopen? Ontdek de voordelen

Elektrisch vrachtvervoer wordt de komende jaren een stuk aantrekkelijker. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen en voordelen voor je op een rij.

10 juli 23Artikel
tekening van bakfiets op de straat
De elektrische vrachtfiets: een oplossing voor schone stadslogistiek

Het jaarlijks groeiende aantal bestelwagens zorgt voor veel drukte in steden. Ook leidt het tot veel CO2-uitstoot: maar liefst 12 procent van de gehele uitstoot door mobiliteit. Als de groei doorzet, legt de logistieke sector een steeds groter beslag op de ruimte in steden. Het gevolg? Toenemende druk op de leefbaarheid, belasting van de infrastructuur en slechte luchtkwaliteit in de steden. Gelukkig is er een goede oplossing voor handen: de elektrische vrachtfiets. Hiermee kunnen gemeenten twee vliegen in één klap slaan. Het neemt de druk op de binnenstad weg én helpt ondernemers in de overgang naar duurzame stadslogistiek. In dit artikel lees je er meer over.

10 juli 23Artikel
Auto's in de fille met uitlaatgassen in de lucht
Betalen per kilometer: gaan we rekeningrijden in 2030?

Rekeningrijden: bij veel mensen gaan van het woord alleen al hun haren rechtovereind staan. Een gevoelig onderwerp dus, maar tegelijkertijd een maatregel die veel impact kan hebben voor de omslag naar toekomstbestendig vervoer. Bij Natuur & Milieu maken wij ons er daarom hard voor dat deze maatregel er komt.

10 juli 23Artikel
vliegtuigvleugel met zonsondergang
Waarom is vliegen zo goedkoop?

Voor 9 euro naar Spanje vliegen - dat kan toch eigenlijk niet? Hoe kan het dat vliegen zo goedkoop is? Dat leggen we uit!

10 juli 23Artikel
illustratie koffer met stickers over andere manier van reizen in 2050
Nieuw toekomstbeeld luchtvaart: naar emissievrij reizen in 2050

Gezamenlijk doen we een dringende oproep aan de minister: krimp van de luchtvaart is onvermijdelijk.

10 juli 23Artikel
vliegtuig vliegt door de lucht met strepen erachter
Luchtvaartbelasting

Sinds 2021 heeft Nederland een vliegbelasting. Deze taks betaalt iedere vertrekkende passagier uit Nederland. Vanaf 1 januari 2023 is deze taks verhoogd tot € 26,43. Een goede stap, maar de belasting op tickets is nog steeds veel te laag. Wij pleiten voor een vliegbelasting op basis van de mate van vervuiling en overlast die een vlucht veroorzaakt.

10 juli 23Artikel
Mythes over elektrisch rijden

Er bestaan verschillende misvattingen en mythes rondom elektrisch rijden. Vaak wordt er gekeken naar waterstof als alternatief of bijvoorbeeld de stroom die gebruikt wordt bij elektrische auto's. Hieronder hebben we een aantal mythes onder elkaar gezet en opgehelderd.

10 juli 23Artikel
Twee auto's laden bij laadpalen van Fastned
Slim laden: een goed idee?

Elektrisch rijden is in opkomst. In 2030 zullen er in Nederland naar schatting 1,9 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Al die elektrische auto’s moeten we opladen. Dat vraagt veel van ons elektriciteitsnetwerk. Om het netwerk te ontlasten, is een oplossing bedacht: slim laden. Maar wat is dit precies, hoe werkt het en waarom zijn wij hier een voorstander van?

10 juli 23Artikel
windmolens op zee
Kansen en risico’s van energie-eilanden

In deze position paper geven we onze benadering aan voor energie-eilanden vanuit die dubbeldoelstelling. Met deze positie willen we een bijdrage leveren aan de discussie over en de keuze tussen de verschillende basisontwerpen.

10 juli 23Artikel
Windmolens op een zonnige dag in Nederland
Heeft schone energie effect op je gezondheid?

Kun je last krijgen van de onhoorbare geluidsgolven die windmolens voortbrengen? Leidt het geluid van windmolens tot slapeloosheid? En bestaat er zoiets als een ‘windturbinesyndroom’, een aandoening waarbij het evenwichtsorgaan verstoord is? Voor onze campagne 'Iedereen Stroomopwaarts' gingen wij op zoek naar antwoorden. In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rij.

10 juli 23Artikel
Vier rijen windmolens op zee, van boven gefotografeerd
Hoe wordt de locatie van toekomstige windparken bepaald?

De komende jaren worden op de Noordzee meer windparken gebouwd. De Noordzee wordt voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt, zoals scheepvaart, visserij, defensie, natuurgebieden en windparken. Hoe wordt nu bepaald op welke plekken windparken gebouwd gaan worden? Voordat windmolens op zee stroom opwekken, moet er een heel traject worden afgelegd. In dit artikel lees je hoe dat precies in zijn werk gaat.

10 juli 23Artikel
Boten op zee bij windmolens
Alles over windenergie op zee

Windenergie van zee is absoluut onmisbaar voor onze toekomstige, duurzame energievoorziening. De komende jaren wordt er daarom nog druk gebouwd aan nieuwe windmolenparken. In dit artikel leggen we uit waarom er windmolenparken gebouwd worden, de zorgen die daarbij komen kijken, initiatieven voor natuurbehoud en natuurherstel en welke fabels er zijn rondom wind op zee.

10 juli 23Artikel
jongetje met vangnetje voor zonnepark
Checklist natuurwaarden bij grondgebonden zonne-energie

Hoe gaan we om met natuurwaarden bij initiatieven voor grondgebonden zonne-energie? Wij maakten met de Natuur en Milieufederaties een checklist.

10 juli 23Artikel
water met bubbels
Waterstof: de waterstofladder

Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse industrie en het energiesysteem. Maar lang niet alle waterstof is duurzaam. Groene waterstof, geproduceerd met groene stroom, is duurzaam maar vooralsnog schaars. We moeten slimme keuzes maken over hoe en waar we (groene) waterstof gaan gebruiken. Hoe maken we die afweging? Dat hebben we uiteengezet in de waterstofladder.  

10 juli 23Artikel
waterstof digitale visual
Vijf mythes over waterstof ontkracht

Waterstof. Door veel mensen genoemd als dé brandstof-oplossing voor vervoer, verwarming en de industrie omdat er geen CO2 vrijkomt bij de verbranding. Toch is waterstof niet het antwoord op alle energievraagstukken. Wij zetten veelgehoorde mythes rondom waterstof op een rijtje.

10 juli 23Artikel
Zonnepanelen voor een fabriek
Beleid nodig dat elektriciteit uit groene waterstof bevordert

In 2040 willen we alle fossiele elektriciteitsproductie afgebouwd hebben. Ook de productie van elektriciteit uit aardgas. In een rapport hebben we verkend welke rol gascentrales kunnen innemen in het toekomstige Nederlandse elektriciteitssysteem en hoe het aandeel aardgas in dit
elektriciteitssysteem afgebouwd kan worden.

10 juli 23Artikel
Industriële fabriek
Welke rol speelt circulariteit in een duurzame industrie?

Er worden steeds nieuwe grondstoffen gewonnen, zodat de industrie er producten van kan maken voor de consument. Deze huidige manier van produceren en consumeren leidt tot veel CO2-uitstoot, schadelijk afval, milieu- en natuurproblemen en uitputting van grondstoffen. Circulariteit is een belangrijke stap op weg naar een duurzame industrie. Op deze pagina lees je wat circulariteit kan betekenen voor de verduurzaming van de industrie.

10 juli 23Artikel
waterstof digitale visual
Transitievisie CCS: van blauwe naar groene waterstof

Naast de overstap naar blauwe waterstof is er meer nodig om de industrie te verduurzamen. Er moet ook een sterke prikkel blijven om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. In deze visie schetst Natuur & Milieu daarom een transitiepad van blauwe naar groene waterstof.

10 juli 23Artikel
industrie met rokende schoorsteen
Koolstofmaatregelen: hoe scheiden we het kaf van het koren?

Maatregelen voor het opslaan, hergebruiken of verwijderen van CO₂ spelen een belangrijke rol in klimaatscenario’s van het IPCC. Rond deze maatregelen worden er veel en soms verwarrende termen gebruikt. Daarnaast klinken veel termen duurzaam, terwijl de daadwerkelijke klimaatimpact niet altijd duidelijk is. Bij Natuur & Milieu hebben we de verschillende maatregelen op een rij gezet en van definities voorzien. Ook hebben we criteria opgesteld waaraan maatregelen moeten voldoen om daadwerkelijk tot genoeg CO₂-reductie te leiden, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.

10 juli 23Artikel
Vleugel van een vliegtuig boven roze wolken
Komt elektrisch vliegen wel van de grond?

Voor een paar tientjes kun je tegenwoordig al naar het uiterste puntje van Europa vliegen. Tegelijkertijd weten we dat vliegen een enorme bron van vervuiling is: in 2017 was de Nederlandse luchtvaart verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen halen en de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden willen houden moet de uitstoot van de luchtvaart naar beneden. Moeten we echt minder gaan vliegen of komen er technologische oplossingen aan die in de toekomst gaan zorgen voor drastische vermindering van de uitstoot van de luchtvaart?

10 juli 23Artikel
binnenkant van een vliegtuig met personen op vliegtuigstoelen
CO2-compensatie vliegen: kan je door blijven vliegen zo lang je compenseert?

Werkt CO2-compensatie en is het de oplossing voor het klimaatprobleem? En dus: kan je gewoon door blijven vliegen, zo lang je de CO2-uitstoot compenseert?

10 juli 23Artikel
Een plantje omring met geldmuntjes en aarde, en twee handen
Duurzaam ondernemen concurrerend maken

Het is belangrijk dat we vervuilende processen verduurzamen, de maatschappelijke kosten van vervuiling doorrekenen in de echte, eerlijke kostprijs en schone producten zo aantrekkelijker maken. Wij hebben uitgezocht hoe dat het beste kan.

10 juli 23Artikel
elektriciteitsmasten
Elektrificatie: hoe kan de industrie overstappen op groene stroom?

De industrie bestaat uit grote bedrijven zoals olieraffinaderijen, staal- en kunstmestfabrieken. Samen stoten zij veel CO2 uit. Meer dan 20 procent van de totale uitstoot van ons land wordt veroorzaakt door de industrie. Dit komt doordat deze bedrijven voor veel productieprocessen nog olie, kolen en aardgas gebruiken. Een van de belangrijkste oplossingen is elektrificatie van de industrie. Op deze pagina lees je meer over deze oplossing.

10 juli 23Artikel
CO2 opslag tekening
CO2-opslag in de industrie

CO2-opslag is in het Klimaatakkoord aangedragen als oplossing hiervoor, maar een échte oplossing tegen klimaatverandering is het niet. In dit artikel lees je er meer over.

10 juli 23Artikel
Vervuilende industrie
CO2-heffing voor de industrie

In Nederland willen we onze CO2-uitstoot in 2030 verminderen met minimaal 49 procent om klimaatverandering tegen te gaan. De industrie stoot veel CO2 uit en moet daarom flink aan de slag. Door te verduurzamen kunnen zij koploper worden in de strijd tegen klimaatverandering en kansen creëren voor de bedrijven zelf en voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Het beprijzen van vervuiling is daarbij onmisbaar. Wij onderhandelden daarom over een plek voor deze heffing in het Klimaatakkoord en blijven ons hard maken voor een CO2-heffing voor de industrie, het liefst één die alle uitstoot belast. Op deze pagina lees je daar meer over.

10 juli 23Artikel
Witte auto met stekker laadt op
Elektrische auto’s en accu’s: hoe duurzaam zijn ze?

In 2030 rijden er naar verwachting zo’n twee miljoen elektrische auto’s rond. Maar in al die auto’s zit ook een accu. Hoe zit het met de duurzaamheid van die accu’s? Hoe lang gaan ze mee? En zijn er wel genoeg grondstoffen om al die accu’s te maken? Je leest er meer over in dit artikel.

07 juli 23Artikel
dashboard van elektrische auto
Duurzame autobatterijen: een beladen onderwerp

Rond 2030 zullen bijna twee miljoen elektrische auto’s in ons land rondrijden. Maar in al die auto’s zit ook een accu. Hoe zit het nou precies met de duurzaamheid van autobatterijen? En welke oplossingen zijn er om die zo duurzaam mogelijk in te zetten?

07 juli 23
persoon controleert status laden elektrische auto bij laadpaal
Alles dat je moet weten over het laden van de elektrische auto

Het laadpunt is het tankstation voor de elektrische auto. Er zijn veel verschillende manieren om de elektrische auto op te laden. Dat kan bijvoorbeeld thuis in de eigen garage of op de oprit, bij een openbaar laadpunt op straat of bij een snellaadstation (meestal langs de snelweg). In dit artikel lees je alles over het laden.

07 juli 23Artikel
vegetarische burgers op een bord
Waarom is minder vlees positief voor het klimaat?

Vaker vegetarisch eten betekent minder uitstoot van broeikasgassen en dat gaat klimaatverandering tegen. Hoe dat zit? Wij leggen het uit!

07 juli 23Artikel
Vrouw snijdt groenten
Hoe erg is voedselverspilling?

Er is steeds meer aandacht voor de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks verloren gaan in Nederland. Door initiatieven zoals Too Good To Go, de Food Waste Challenge, en onze eigen doggybagcampagne worden we ons er steeds meer van bewust: hoe minder voedsel we weggooien, hoe minder voedsel hoeven we te produceren. Dat bespaart landbouwgrond, water en energie en is goed voor onze planeet! Maar wie gooien er dan toch nog voedsel weg en heeft dat echt een effect op het milieu en de economie?

07 juli 23Artikel
Een zwarte herbruikbare koffiebeker met deksel op een bruine tafel
Grondstoffen: onze visie

Als iedereen zou leven en consumeren als de gemiddelde Nederlander, dan hadden we 3,6 aardbollen nodig. Het goede nieuws is dat we de aarde leefbaar kunnen houden en toch comfortabel kunnen leven, als we beter met onze grondstoffen omgaan.

07 juli 23Visie
plastic flessen
Statiegeld op kleine flesjes: wat verandert er?

Sinds 1 juli 2021 geldt er statiegeld op kleine plastic flesjes. Een belangrijke stap om onze grondstoffen steeds beter te gebruiken, iets waar wij ons lange tijd voor hard hebben gemaakt. Voor frisdrankproducenten is het een hele verandering, en ook voor jou verandert er het één en ander. In dit artikel lees je er meer over.

07 juli 23Artikel
persoon pakt met handschoenen plastic flesje van het strand
Zwerfvuil

Hondenpoep, gevaarlijk rijden, zwerfvuil. Dat is het rijtje van grootste ergernissen in Nederland waarvan we zo graag willen dat iemand er iets aan doet. De eerste twee zijn  vooral irritant, maar zwerfvuil is daarnaast ook een milieuprobleem. We streven naar een schonere wereld, en daar hoort zwerfvuil niet in thuis.

07 juli 23Artikel
Plastic recyclen
Recycling van plastics

Plastic is eigenlijk een wondermateriaal: het is licht, sterk, gaat heel lang mee, breekt niet gemakkelijk, houdt voedsel langer houdbaar en kan allerlei eigenschappen hebben (denk aan kleur of buigzaamheid). Tegelijk vormen sommige voordelen van plastic ook een nadeel. Neem het feit dat plastic zo lang meegaat: als het in het milieu terechtkomt, blijft het daar dus heel lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. En het feit dat plastics zo verschillend zijn, maakt het lastig om ze te sorteren en recyclen. In dit artikel leggen we uit hoe recycling van plastic werkt en welke soorten plastic afval in welke afvalbak mogen.

07 juli 23Artikel
plantje groeit in droge grond
13 voorstellen om het klimaatgat te dichten

Met de juiste beleidsmaatregelen (normen) kunnen we onze CO2-uitstoot terugdringen en onze klimaatdoelen halen. Natuur & Milieu ziet veel kansrijke normen voor snelle CO2-reductie.

07 juli 23Onderzoek
man met kind planten boom
Investeringsplan voor een toekomstbestendig Nederland

Het kabinet is druk bezig met een herstelpakket voor onze economie die schade heeft opgelopen door de coronacrisis. Natuur & Milieu roept het kabinet op om nu te koersen op een economie die niet bijdraagt aan klimaatverandering, maar voorziet in de behoeften van de samenleving, slim omgaat met grondstoffen en Nederland voorziet van een gezonde leefomgeving en goede werkgelegenheid.

07 juli 23Visie
plantje in de grond
Klimaatakkoord of niet akkoord? Dit zijn de vijf klimaattafels

Na maanden onderhandelen, hebben we in juni 2019 het Klimaatakkoord ondertekend. Maar wat staat er eigenlijk in dat akkoord? Wat is er nu afgesproken en wat kan er nog beter? Je leest er meer over in dit artikel.

07 juli 23Artikel
Vrouw met twee kinderen fiets over fietspad langs een kanaal met aan de overkant vier traditionele molens
Het Klimaatakkoord: wat is het en hoe staat het ervoor?

Natuur & Milieu heeft met meer dan 100 partijen intensief onderhandeld om uiteindelijk in 2019 tot een goed Klimaatakkoord te komen in Nederland. In dit artikel lees je meer over het Klimaatakkoord.

07 juli 23Artikel
heide bij zonsondergang
Op weg naar een oplossing voor de stikstofcrisis

Naast de grote opgave om klimaatverandering tegen te gaan, hebben we in Nederland ook te maken met een biodiversiteitscrisis. De natuur heeft te weinig ruimte en wordt te zwaar belast, met name door stikstof. De rechter oordeelde dat de overheidsmaatregelen om de uitstoot terug te dringen niet werkten. Wat is het probleem eigenlijk en wat doen wij om het op te lossen?

07 juli 23Artikel
Twee burgerwetenschappers vangen watermonsters
Citizen Science project Vang de Watermonsters

Verspreid over het hele land is de kwaliteit van sloten, plassen, meren en vennen in beeld gebracht. De resultaten van het burgeronderzoek laten helaas een negatief beeld zien van de waterkwaliteit: in een overgroot deel van de onderzochte wateren is de waterkwaliteit slecht of matig.

07 juli 23Onderzoek
Vang de Watermonsters burgerwetenschappers
Hoe meet je waterkwaliteit?

Bij een wandeling of fietstocht is het je misschien wel eens opgevallen dat er een groot verschil zit in de kleur van het water per sloot en de planten en beestjes in de sloot. De waterkwaliteit van zulk soort water kan worden ingeschat door te kijken naar wat er leeft in de sloot. Dit geeft namelijk een indicatie van de leefbaarheid van het ecosysteem. Wil je zelf de waterkwaliteit meten? Jaarlijks kun je deelnemen aan ons burgeronderzoek Vang de Watermonsters dat wij organiseren in samenwerking met ASN bank, een aantal waterschappen en andere groene organisaties om de waterkwaliteit van kleine wateren te meten. We spreken hieronder overigens steeds van sloten, maar dezelfde informatie geldt voor andere kleine wateren zoals meertjes, plassen en vennen.

07 juli 23Artikel
water met waterpeilstok
Hoe zorgen we in Nederland voor schoon water?

Nederland is een echt waterland, maar onze sloten, rivieren en plassen behoren tot het meest vervuilde water van Europa. Dat komt doordat we nog niet genoeg doen om de kwaliteit te verbeteren en op peil te houden. Hierdoor dreigen we de eisen uit de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) niet te halen. Wat beschrijft die richtlijn precies en wat moeten we doen om die te halen? Je leest er meer over in dit artikel.

07 juli 23Artikel
water met vlondertje
Oorzaken van watervervuiling

De waterkwaliteit van 80% van de kleine wateren zoals slootjes, plassen en vennen in Nederland is slecht of matig. We moeten in Nederland nog volop stappen zetten, voordat deze weer een gezonde waterkwaliteit hebben. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die zorgen voor vervuild water. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste oorzaken.

07 juli 23Artikel
plant water geven met gieter
Waterschaarste en droogte in Nederland

Wat zijn de precieze oorzaken van een dreigend watertekort? En wat kan je zelf doen om water te besparen? In dit artikel vind je meer informatie rondom droogte in Nederland en manieren om zelf in actie te komen.

07 juli 23Artikel
vrouw en kind schilderen muur
Wat is de ISDE-subsidie?

Misschien ben je van plan om jouw huis te verduurzamen en ben je in jouw zoektocht voor financieringsmogelijkheden de term 'ISDE' of 'Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing' al tegengekomen. In dit artikel leggen we uit hoe jij deze subsidie kunt inzetten.

07 juli 23Artikel
leidingen warmtenet in opengebroken straat
Van het gas af: de beste aanpak voor gemeenten

Het kabinet wil dat Nederland klimaatneutraal wordt en dat we in 2050 van het gas af zijn. Natuur & Milieu vindt dit een belangrijk streven, want het is goed voor het klimaat en voor Groningen. Onze woningen gaan anders verwarmd worden en het aardgas verdwijnt. Dat vergt een grote transitie die in Nederland per wijk gaat plaatsvinden en impact zal hebben op bewoners. We leggen uit hoe deze warmtetransitie tot stand moet komen.

07 juli 23Artikel
Vrouw proeft van een lepel uit de pan
Koken op inductie: alles op een rij

Elektrisch koken is het nieuwe koken. Waar we eerst op een gasfornuis kookten, kiezen nu steeds meer huishoudens voor koken op elektriciteit. Op deze pagina lees je hoe je in 3 stappen kan overstappen naar inductiekoken.

07 juli 23Artikel
Warmtepomp buitenunit
Infraroodpanelen of een warmtepomp: wat is de betere keuze?

In de gebouwen en woningen kunnen we veel winst behalen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Wij vinden dat woningen en bedrijfspanden 2050 aardgasvrij en klimaatneutraal moeten zijn. Daarmee kunnen we de CO2-uitstoot in Nederland door de gebouwde omgeving sterk verminderen.

07 juli 23Artikel
Twee personen aan een kookeiland in een keuken met een inductieplaat
Je woning verwarmen zonder aardgas

Nederland is bezig met een warmtetransitie. Dat houdt in dat wij afgaan van het aardgas en overstappen naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van huizen, het verwarmen van kraanwater en koken. Wij zetten alles wat je moet weten over aardgasvrij verwarmen op een rij.

07 juli 23Artikel
Ilustratie duurzame bronnen warmtenet
Duurzame bronnen van warmtenetten

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 450.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Warmtenetten zijn een alternatief voor het gasnet en dus belangrijk in de transitie naar aardgasvrij wonen. Daarom wil Natuur & Milieu samen met de warmtebedrijven zorgen voor 1,2 miljoen aansluitingen in 2030. Maar warmtenetten zijn niet altijd direct duurzaam. Dat heeft te maken met de warmtebronnen die het warmtenet voeden. Ons doel: alle warmtenetten duurzaam in 2040.

07 juli 23Artikel
Illustratie persoon op een bank met radiator met prijskaartje eraan
Wat zijn de kosten van verwarmen met een warmtenet?

Voor het gebruik van een warmtenet betaal je, net als bij het verwarmen met een cv-ketel op aardgas, vaste en variabele kosten. De variabele kosten hangen af van je verbruik van warmte en warm water. Ieder jaar berekent de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een wettelijk maximumtarief voor warmte van het warmtenet om jou als consument te beschermen voor te hoge kosten.

07 juli 23Artikel
Illustratie vrouwen achter het raam in een huis, een leest een boek, de ander danst op muziek
Warmtenetten

Nederland zit in een energietransitie. Dit houdt in dat er een beweging in gang is gezet om onze huizen voortaan te verwarmen zonder aardgas. Een van de manieren om dat te doen is verwarmen via een warmtenet. We leggen je graag uit hoe dat in zijn werk gaat.

07 juli 23Artikel
Warmtepomp op zolder
Feiten en fabels over de warmtepomp en alternatieven

Warmtepompen zijn in trek. Niet alleen in de verkoop (110.000 stuks in 2022, een groei van 57% vergeleken met 2021), maar het is ook onderwerp van gesprek. Het is niet zonder reden dat Natuur & Milieu een groot voorstander is van de (hybride) warmtepomp om woningen te verduurzamen. We krijgen regelmatig vragen en komen een hoop juiste én onjuiste informatie over de warmtepomp tegen. Vaak zit het verhaal genuanceerder in elkaar en kunnen nadelen verminderd of helemaal voorkomen worden. In dit artikel hebben we enkele feiten en fabels opgehelderd.

07 juli 23Explainer
instellen temperatuur cv-ketel
Publieksonderzoek warmtepompen

Hybride warmtepompen worden per 2026 de norm. Dit betekent dat er bij vervanging van de cv-ketel, een hybride warmtepomp of een nog duurzamer alternatief in de woning geïnstalleerd moet worden. Dit onderzoek van I&O Research in opdracht van Natuur & Milieu brengt in kaart welke motivaties en belemmeringen er zijn rond de overstap naar een hybride of elektrische warmtepomp.

07 juli 23Publicatie
schapen in weiland met windmolens op de achtergrond
Brandstoffen voor regelbaar vermogen

In een duurzame toekomst zijn we voor een groot deel afhankelijk van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Maar wat te doen als de zon niet schijnt of de wind niet waait?

07 juli 23Onderzoek
windmolens op zee
Energie: onze visie

In Nederland is de energievoorziening op dit moment voor het overgrote deel gebaseerd op fossiele bronnen. Om klimaatverandering tegen te gaan is het noodzakelijk zo snel mogelijk over te schakelen naar een duurzame energievoorziening.

07 juli 23Visie
Windmolens met zondondergang
Hoe houden we het licht aan met groene energie?

Zonder klimaatneutraal flexibel vermogen kunnen we ons energiesysteem niet volledig duurzaam maken. Nu al lopen we tegen de grenzen aan van wat er nog mogelijk is met meer wind- en zonne-energie op het bestaande energienet. Bij Natuur & Milieu jagen we aan dat er zo snel mogelijk werk gemaakt wordt van technieken voor klimaatneutraal flexibel vermogen.

07 juli 23Artikel
hoogspanningsmasten in een veld
Hoeveel impact heeft overstappen op groene energie?

Schone windenergie van onze eigen Noordzee of van zonnepanelen: je kunt een groot verschil maken door te kiezen voor duurzame energie.

07 juli 23Artikel
Windmolens op een zonnige dag in Nederland
Klimaatneutraal energiesysteem: meer inzet op flexibiliteit

Zonder klimaatneutraal flexibel vermogen kan het energiesysteem niet volledig verduurzamen. Nu al lopen we tegen de grenzen aan van wat er nog mogelijk is met meer wind- en zonne-energie op het bestaande net. Bij Natuur & Milieu jagen we aan dat er zo snel mogelijk werk gemaakt wordt van technieken voor klimaatneutraal flexibel vermogen.

07 juli 23Artikel
Auto's in de fille met uitlaatgassen in de lucht
Wat is duurzame en schone brandstof?

Er zijn veel verschillende brandstofsoorten op de markt. Regelmatig wordt daar ook het label ‘schoon’ of ‘groen’ opgeplakt. In de basis klinkt dit positief. Vervoer veroorzaakt namelijk veel luchtvervuiling en draagt flink bij aan klimaatverandering. Maar wat is nu ‘schoon’? De informatie daarover is vaak moeilijk te vinden, en soms zelfs tegenstrijdig.

07 juli 23Artikel
Man achter het stuur in een auto
Waarom onze auto’s niet op waterstof gaan rijden

Waterstof is een veel genoemde oplossing als het gaat over de transitie naar duurzame mobiliteit. Het zou ‘de brandstof van de toekomst’ zijn. Toen Frans Timmermans begin juli de Europese plannen presenteerde voor het gebruik van waterstof om de klimaatdoelen te behalen, werd daar enthousiast op gereageerd. Toch is het gebruik van waterstof niet voor álle vervoersmiddelen de meest duurzame bron van energie. Wat zijn de voor- en nadelen van waterstof als brandstof voor personenauto’s?

07 juli 23Explainer
kerosine wordt in vliegtuig gepompt
Synthetische brandstoffen hebben de toekomst met goede aanpak

De overheid vertrouwt er op dat klimaatdoelen gehaald worden met technologische ontwikkelingen zoals zuiniger vliegtuigen en niet-fossiele brandstoffen gemaakt van organisch materiaal of waterstof. Zijn niet-fossiele brandstoffen zoals synthetische kerosine inderdaad de oplossing voor dit probleem?

07 juli 23Artikel
Vijf koeien in de wei met beginnende zonsondergang
Voedsel: onze visie

Voedsel is van levensbelang. In Nederland is eten momenteel beter beschikbaar, veiliger en betaalbaarder dan ooit. Tegelijk staat het voedselsysteem voor grote uitdagingen. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, zijn gezonde en duurzame oplossingen nodig.

07 juli 23Artikel
koeien in wei
Het Beter Leven keurmerk

Zuivel met het Beter Leven keurmerk zorgt niet alleen voor een beter leven voor de koeien en kalfjes op de melkveehouderij, maar is ook beter voor de natuur en het milieu. Natuur & Milieu hielp mee aan de ontwikkeling van deze nieuwe onderwerpen binnen het keurmerk. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, beter voor natuur en milieu?

07 juli 23Artikel
kerncentrale met rookwolken tegen de horizon met de zee ervoor
Waarom kernenergie (nog steeds) niet de oplossing is

Kernenergie is niet de CO2-neutrale energiebron van de toekomst. Onze collega Peter legt uit waarom kernenergie niet het antwoord is, en we gaan in op de meest gehoorde misverstanden over kernenergie.

07 juli 23
persoon met kaplaarzen loopt over akker
Farm to Fork – Van Boer tot Bord-strategie

In mei 2020 publiceerde de Europese Commissie de Farm to Fork-strategie (van Boer tot Bord-strategie). Dit beschrijft de toekomst van het Europese voedselsysteem. Op het gebied van voedsel en landbouw is deze Europese strategie een duidelijke stap in de goede richting. Maar wat staat daar eigenlijk in en wat houdt het in voor Nederland?

07 juli 23Artikel
bij bestuift aubergineplant
Biodiversiteit en voedsel: wat heeft dat met elkaar te maken?

Wat heeft het voedsel op je bord te maken met de veelheid aan soorten dieren en planten die leven op aarde? Meer dan je denkt! In dit artikel lees je er meer over.

07 juli 23
Kolencentrale
Einde van de kolencentrales in Nederland in zicht

In Nederland draaien op dit moment nog vier kolencentrales. Deze centrales voorzien Nederland van energie maar dragen ook bij aan 7% van de totale Nederlandse broeikasemissies. Dat komt omdat kolenstroom verreweg de meest vervuilende vorm van energieopwekking is. Wij leggen je in dit artikel uit waarom kolencentrales zouden moeten sluiten, wat dit ons Nederlanders gaat kosten en waar we de vervangende stroom vandaan kunnen halen.

06 juli 23Artikel
trekken verspreid bestrijdingsmiddelen over groot stuk landgrond met groene gewassen
Wat kan Nederland leren van Denemarken als het aankomt op bestrijdingsmiddelen?

In Nederland wordt nog volop gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin- en landbouw. Hiermee bestrijden telers de ongewenste insecten, planten en schimmels. Helaas komen deze middelen ook in de bodem, het water en de natuur, waar ze veel schade aan kunnen richten. In Denemarken heeft de overheid daarom jaren geleden al maatregelen genomen die nu hun ‘onbespoten vruchten’ afwerpen. Wat kan Nederland leren van Denemarken?

06 juli 23Artikel
bloemenplantjes opgestapeld in rekken in kas
Nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen op tuinplanten

Onderzoek laat zien dat telers nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen gebruiken bij het kweken van tuinplanten.

06 juli 23
Warmtepomp buitenunit
Dit betekent de normering van de hybride warmtepomp vanaf 2026 voor jou

Het kabinet maakte in mei bekend dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp de norm wordt voor het verwarmen van je huis, zodra je cv-installatie aan vervanging toe is. Dit is een belangrijk stap richting aardgasvrij wonen, en goed voor je energierekening. Maar wat betekent het voor jou als bewoner? We beantwoorden en paar belangrijke vragen.

06 juli 23Artikel
Verschillende soorten hedendaags fruit
Zo zagen groente- en fruitsoorten eruit voor ze bewerkt werden

Wist jij dat groente en fruit er vroeger heel anders uitzagen. Al millennia lang worden groente- en fruitsoorten veredeld. Dat houdt in dat de eigenschappen van groente en fruit worden veranderd, om ze precies te krijgen hoe de telers en consumenten dat willen. Van bananen tot aubergine, er zijn heel wat aanpassingen gedaan. Zo zagen sommige groente- en fruitsoorten eruit voordat de eerste mensen ze gingen verbouwen voor consumptie:

05 juli 23Artikel
Groenten en fruit
Alles wat je moet weten over een plantaardig voedingspatroon

Waar moet je op letten als je meer plantaardig wilt gaan eten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om zelf de overstap te maken naar een (meer) plantaardig voedingspatroon.

05 juli 23Artikel
Winkelkarretje
Wat doet de overheid voor de eiwittransitie?

Voor de toekomst van mens en planeet, moeten we minder dierlijke en meer plantaardige eiwitbronnen gaan eten. In Nederland heeft de overheid een klimaatbeleid opgesteld, bijvoorbeeld om duurzame energie te stimuleren, maar wat doet de overheid precies om een duurzaam voedingspatroon te realiseren? Dat lees je in dit artikel.

05 juli 23Artikel
Tomaten en venkel zonder verpakking te koop op de markt
De impact van een plantaardig voedingspatroon

Het is je vast niet ontgaan, een plantaardig voedingspatroon heeft niet alleen een positieve invloed op je gezondheid, maar ook op het milieu! Plantaardige producten hebben namelijk een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten. Maar hoeveel CO2 en water bespaar je daadwerkelijk als je kiest voor een (meer) plantaardig voedingspatroon?

05 juli 23Artikel
mensen werken in fabriek
De verborgen impact van spullen

Al onze aankopen hebben impact op het milieu. Om al die spullen te produceren is water en land nodig. De productie leidt tot ontbossing en een druk op de voorraad aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen van onze aarde. In dit artikel lees je er alles over.

05 juli 23Artikel
Man geeft planten op het dakterras water
10 gouden regels voor een duurzame tuin

Een groene tuin, balkon of dakterras is niet alleen een plek om te ontspannen, het kan ook een thuis zijn voor allerlei insecten en dieren. Zelfs als je geen ervaren tuinier bent, kun je met onze tien gouden regels een duurzame en onderhoudsarme buitenruimte creëren.

11 mei 23Tips
vrouw met boodschappenmand doet boodschappen
Kies voor biologisch: gezond en beter voor de natuur

Biologisch eten is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de natuur. Maar wat houdt biologisch eten nu precies in en waar moet je op letten als je biologische producten koopt?

25 april 23Tips
gezin pakt boodschappen uit in de keuken
5 slimme keuzes voor jou én de natuur

Hoe eet je lekker en gezond? Hoe reis je slim en ga je beter om met energie? Kom erachter welke slimme keuzes jij kan maken voor jou, de mensen om je heen en de natuur in Nederland! 

21 september 22Tips
vrouw naast cv-ketel
Zet je cv-ketel lager en bespaar energie

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op een lagere temperatuur. Je kunt dit zelf aanpassen naar bijvoorbeeld 50ºC. Zo gedaan én je bespaart direct op je gasverbruik!

21 september 22Tips
meisje bezig met schepje in moestuinbak
4 tips om je buurt te vergroenen

Op veel plekken in Nederland is te weinig ruimte voor de natuur. Zonde, want je kunt er enorm van genieten. Van parken, grasvelden, bermen en water in de buurt worden we meer ontspannen en gezonder. Bovendien is vergroenen niet alleen heel belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de biodiversiteit in Nederland. Dieren die afhankelijk zijn van de natuur zoals de huismus, vleermuizen en bijen, gaan hard achteruit. Met deze tips om je buurt te vergroenen, help je mee om de biodiversiteit te herstellen.

15 november 22Tips
Reizen met de trein
5 keer strandvakantie binnen 12 uur treinen

Wil je genieten van een heerlijk relaxte stranddag of wil je juist een avontuurlijke wandeling maken met het zand tussen je tenen? De mooiste stranden ontdek je al binnen 12 uur reizen met de trein. Zoek een (strand)bestemming die bij jou past en treinen maar.

04 oktober 22Tips
vrouw op bankje op de heide
Ontdek Nederlandse droombestemmingen

Eropuit in eigen land! Inspiratie voor dagjes uit en vakanties naar de mooiste plekjes van Nederland. Wedden dat jij hierdoor zin krijgt om op ontdekkingstocht te gaan in eigen land?

15 april 22Download
lieveheersbeestje met bladluizen
Hulp nodig in je tuin? Dan wil je deze beestjes te vriend houden

Je tuin- of balkonplanten gezond houden kan een uitdaging zijn. Hulp nodig in je tuin? Houd dan deze vijf beestjes te vriend.

11 oktober 22Tips
Zelf ook elektrisch autodelen?

Heb je wel eens aan autodelen gedacht, maar weet je niet precies waar te beginnen? Of wil je gewoon wat handige tips over autodelen? Ga ook voor autodelen in plaats van autobezit! Op deze pagina staan tips en links over autodelen via een platform en om zelf een autodeel-project te starten. Je kan hier ook de gratis hand-out over autodelen downloaden.

16 augustus 22Download
Een vrouw in de supermarkt met een winkelwagen bekijkt het schap
Beter boodschappen doen dankzij duurzame keurmerken

In dit overzicht zetten we erkende duurzame keurmerken op een rij als je graag kiest voor producten die beter zijn voor natuur, milieu en dieren.

15 juni 22Tips
Geparkeerde elektrische auto's aan laadpaal
Tips en ervaringen over autodelen

We interviewden autodeler Björn Sawilla over zijn ervaringen. Björn woont met zijn vrouw en kinderen in Amsterdam-West. Zijn gezin heeft nooit de beschikking gehad over een eigen auto en maakt daarom al lange tijd gebruik van autodeelplatformen. Ook deelt het gezin een elektrische auto met de buren.

30 juni 22Tips
paddenstoelen lasagne
Gratis e-kookboek: Kook lekker vegetarisch

Elke dag sta je weer voor dezelfde keuze: wat eet ik vanavond? Kies dan eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees of vis. Wij helpen je graag op weg. In ons kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert.

18 april 22Download
groen dak aanleggen
Leg een groen dak aan

Groene daken hebben veel voordelen, en mede dankzij subsidie vanuit waterschappen en sommige gemeenten is een groendak aanleggen goed betaalbaar.

15 april 22Tips
vrouw op vakantie
Ontdek de ultieme vakantie dichter bij huis

Met een cocktail genieten op het strand of een trektocht maken door de bergen. Voor dit soort avonturen hoef je echt niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je vakantie, maar dan lekker dichtbij.

15 april 22Download
Een rood miniatuurautootje zweeft tussen twee handen
Wat weet jij over autodelen?

Autodelen is de toekomst. Het delen van een auto wordt gezien als hét alternatief voor het bezit van een eigen auto. Weet jij waarom autodelen zo’n duurzame oplossing is? Doe de quiz en leer alles over de voordelen van autodelen.

14 april 22Quiz
vrouw zit voor de tent in een stoel
Vijf keer kamperen in onze eigen provincies

Wil jij de natuur in Nederland van dichtbij beleven? Bekijk dan deze lijst van vijf bijzondere kampeerplekken in de natuur die we hebben samengesteld in samenwerking met Campspace. Wat dacht je van logeren bij de boer, waar je pony’s en schaapjes kunt aaien. Of logeren op een ecocamping waar je je eigen eten kunt plukken in een voedselbos?

14 april 22Tips
meisje op de bank achter een kerstboom
Van eten tot cadeaus inpakken: zo vier je een duurzame kerst

De kerststemming zit er bij de meesten al aardig in: overal hangen lichtjes, op de radio wordt kerstmuziek gedraaid en in cafés glühwein gedronken. In deze gezellige periode is er vaak maar één stressmomentje, namelijk kerstavond. Wat geef je cadeau, welke outfit trek je aan en hoe versier je je huis? In deze blog zetten we alle tips voor een duurzame kerst op een rij.

13 december 22Tips
Uitzicht op parlementsgebouw Boedapest
Vijf keer op citytrip met nachttreinen in Europa

Naast het feit dat reizen per trein een veel betere keuze is voor het klimaat, is het ook een hele leuke manier van reizen! Wij hebben vijf citytrips in Europa die (deels) per nachttrein kunnen worden bereikt voor je in kaart gebracht.

14 april 22Tips
vrouw met backpack in het bos
Welk type reiziger ben jij?

Doe onze duurzame vakantiequiz en kom erachter welk type reiziger jij bent: de verre dromer of de echte achtertuin-avonturier.

14 april 22Quiz
Trossen tomaten in plastic verpakkingen
Zeven tips voor minder plastic en verpakkingen

Het is je vast niet ontgaan dat het produceren en recyclen van verpakkingen serious business is en veel impact heeft op het milieu. Maar als je bewuster om wilt gaan met verpakkingen en plastic, zie je door de bomen het bos soms niet meer door alle initiatieven, hashtags, challenges en commerciële boodschappen die in het leven zijn geroepen.. Wat moet je nu wel en niet doen? Met deze gouden regels ben je sowieso goed op weg.

14 april 22Tips
Walnoten
Geniet meer met walnoten!

Walnoten: een ideaal tussendoortje, lekker door de maaltijd en ontzettend gezond. Ze bevatten allerlei goede vetten en zijn een gezonde vleesvervanger. Een ware verrijking voor je gerecht van morgen dus! Dit kan op vele (heerlijke) manieren, maar om het je gemakkelijk te maken hebben wij een kleine selectie recepten voor je gemaakt. Schrijf walnoten dus vandaag nog op je boodschappenlijstje voor morgen!

13 april 22Artikel
Verschillende soorten exotisch fruit in kratten voor een winkel
Hoe herken je rijp fruit?

Ook wel eens gehad dat je dacht een bakje heerlijke aardbeien te hebben aangeschaft, om er dan achter te komen dat ze allemaal keihard en smakeloos zijn? Of dat je echt zin had in een mango, maar geen idee had welke je uit het schap moest trekken? En wat dacht je van de tragedie van de avocado die niet goed meer is? Dat je hem opensnijdt op het moment suprême om lekker je broodje te beleggen, sla te verrijken of guacamole mee te bouwen, en - dit heeft iedereen wel eens meegemaakt - dat de avocado in kwestie helemaal bruin is van binnen?

13 april 22Tips
Barcelona
Reizen zonder te vliegen, zo doe je dat

Hou jij ook zo van reizen? Wij helpen je op weg met bestemmingen die je per trein kunt bereiken, want dat vliegen slecht voor het milieu is, snapt bijna iedereen. Je verbruikt fossiele brandstoffen, de uitstoot zorgt voor verdere opwarming van de aarde én heeft enorme bijdrage aan de mate van luchtvervuiling. De klimaatschade van de luchtvaartsector in Nederland is nu al 17 megaton CO2 per jaar: evenveel als de CO2-uitstoot van alle personenauto’s.

13 april 22Tips
vliegtuig vliegt door de lucht met strepen erachter
Test jouw kennis over luchtvaart

Wat is waar als het over de Nederlandse luchtvaart gaat? Test je kennis en doe de quiz!

12 april 22Quiz
peulvrucht aan plant
Wat weet jij over peulvruchten?

Weet jij alles over plantaardige krachtpatsers? Test je kennis en doe de quiz!

12 april 22Quiz
hand met schaal eieren
Alles over eieren

Gemiddeld eten Nederlanders twee eieren in de week. Hoeveel je er ook eet, voor veel mensen hoort een ei erbij. Het is een goede bron van eiwitten voor flexitariërs en vegetariërs. In dit artikel hebben we allerlei lekkere recepten met, je raadt het al, ei.

12 april 22Artikel
peren in rieten mandje
Wat weet jij van voedselverspilling?

Hoeveel weet jij van voedselverspilling? En doe jij je best om het te minimaliseren? Doe de test!

12 april 22Quiz
vrouw kijkt in koelkast
10 tips om de houdbaarheid van je eten te verlengen

Als je je eten op de juiste plek bewaart kan het veel langer mee gaan. Maar wat is de beste plek om het te bewaren? Hier 10 tips om de houdbaarheid van je eten te verlengen.

12 april 22Tips
Persoon leest boek
Boeken over duurzaamheid

Breng jij je vrije tijd ook graag door met je neus in een goed boek? Onze collega’s wel! ’s Zomers op het balkon of in de tuin of in de winter lekker op de bank met een dekentje op schoot: lezen is het hele jaar door leuk om te doen. In deze blog tippen wij daarom een aantal favoriete boeken van Natuur & Milieu collega’s over natuur, milieu en maatschappij.

12 april 22Tips
ontbijte avocado toast koffie granola
5 heerlijke ontbijtjes

Een goed begin is het halve werk: ontbijt daarom altijd goed! Heb je wat meer tijd in de ochtend? Kies dan eens voor een lekker hartig ontbijt; een ware traktatie voor jezelf. Natuurlijk hebben wij een selectie gemaakt van hartige ontbijtjes die je zullen helpen je dag eens anders te beginnen!

12 april 22Tips
Serveerder met borden eten in restaurant
12x vegetarisch uit eten

Waar je ook in Nederland woont of op vakantie gaat, er is altijd een lekker vegetarisch restaurant in jouw provincie. Wij geven je onze beste 12 restaurants waar je heerlijk vegetarisch uit eten kunt gaan.

12 april 22Tips
2 mensen fietsen door bosrijke omgeving
Vijf keer een weekendje weg met de fiets

Bij een weekendje weg wordt al snel gedacht aan een vliegreis naar een Europese hoofdstad, maar waarom niet de fiets pakken en de mooiste plekken in Nederland ontdekken per stalen ros? Als afgelopen jaar ons iets heeft duidelijk gemaakt dan is het wel dat er meer dan genoeg te zien is in eigen land. Vliegen heeft bovendien een enorme klimaatimpact en daarom kan het geen kwaad om na te denken over alternatieven voor het vliegtuig. En dan is er ook nog een sportief aspect: tijdens je fietsvakantie ben je volop in beweging! Genoeg redenen om het volgende weekendje weg er eens lekker met de fiets op uit te gaan.

12 april 22Tips
kommetje yoghurt met granola en bessen
3 keer anders ontbijten

Wil jij ook eens een keer anders ontbijten dan je dagelijkse havermout met blauwe bessen of die saaie boterham met pindakaas? Natuurlijk willen we zo goed mogelijk de dag beginnen, maar dat betekent zeker niet dat je elke dag hetzelfde moet eten! Begin morgen je dag met een gemakkelijk ontbijt. Inspiratie nodig? Bekijk deze drie recepten!

12 april 22Tips
vrouw met boodschappenmand doet boodschappen
Maak het verschil met je boodschappen

Het kan niemand ontgaan zijn, klimaatverandering is een hot topic. Letterlijk. Terwijl de wereldleiders afspraken maken over de toekomst van onze planeet, kun je met deze simpele tips zelf met je boodschappenmandje al een wereld van verschil maken.

12 april 22Tips
vrouw kijkt uit het raam vanuit de trein
Onze stedent(r)ips

Zin in een weekendje weg? Deze mooie reisjes zijn op een treinreis afstand! Onze's collega's delen hun favoriete treintripjes met je.

11 april 22Tips
Man op wielrenfiets door de stad
Vaker op de fiets: duurzaam en gezond

In Nederland neemt nog steeds de meerderheid de auto naar het werk. Als echt fietsland valt er dus nog winst te behalen! Door vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan, stoten we namelijk veel minder CO2 uit en helpen we het klimaat een handje. Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan fietsen, niet alleen voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid. Vraag jij je af waarom je (vaker) de fiets naar het werk, de supermarkt of een afspraak zou pakken? In deze blog zetten we de voordelen voor je op een rij.

11 april 22Tips
briefjes geld
9 tips die je portemonnee én het klimaat helpen

Wist je dat je met milieubewuste keuzes vaak ook geld kunt besparen? Alle kleine beetjes helpen. We hebben 9 handige bespaartips op een rij gezet die zowel goed zijn voor je portemonnee, als voor het klimaat. Een echte win-win dus!

11 april 22Tips
koe
Slimme vervangers voor dierlijke producten

Voor alle flexitatiërs, vegetariërs en (beginnend) veganisten zetten we graag een aantal slimme vervangers voor dierlijke producten op een rijtje.

08 april 22Tips
Drie bijen: een bij vliegt en twee bijen zitten op een paarse bloem
Thuis aan de slag voor een bijvriendelijke tuin

Heb je een tuin of balkon? Dan is dit het perfecte moment om daar wat werk te verzetten: maak jouw buitenruimte bijvriendelijk! Het gaat namelijk slecht met de wilde bij in Nederland, door een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. En dat terwijl deze bestuivers essentieel zijn voor ons voedsel. Zonder bijen is de oogst van bijvoorbeeld appels, aardbeien of tuinbonen veel minder goed. Gelukkig kun jij de bijen zelf ook helpen. In deze blog geven we je tips om je tuin bijvriendelijk te maken.

08 april 22Tips
Veel verschillende soorten groente
Bespaar groente (de vuilnisbak)

Nederlanders verspillen toch nog op vrij grote schaal voedsel. Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen vooral brood, zuivel en groente verspillen. De hoeveelheid verspild voedsel per persoon is wel verminderd ten opzichte van voorgaande jaren, maar met zo’n 7 kilo per jaar per persoon valt er nog veel te winnen. Vooral groente kun je vaak nog prima redden van de kliko. Tijd voor een paar oplossingen!

08 april 22Tips
Vrouw geeft planten water in haar moestuin
Duurzaam moestuinieren

Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met verhalen over insectensterfte, de veranderingen in het klimaat en de stijgende vraag naar gezonde en natuurlijke voeding. Genoeg stof tot nadenken. Wist je dat je op je eigen stukje grond, tuin of balkon al een groot verschil kan maken door zelf groente en fruit te kweken? Dit is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens goed voor de natuur en het milieu! Om meer te weten komen over duurzaam moestuinieren gingen we in gesprek met Anne Wieggers, auteur van het boek Duurzaam tuinieren. Zij vertelde ons alle ins en outs over het beginnen en onderhouden van een duurzame moestuin.

08 april 22Interview
Groentespies van de barbeque
6 tips voor grillen met groenten

Met meer groente op de grill, maak je jouw barbecue net wat gezonder en duurzamer. Ga jij grillen met groenten? Met deze zes tips zet jij de heerlijkste groenten op tafel.

02 augustus 22Tips
diepgevroren frambozen
Voorkom voedselverspilling, gebruik je vriezer!

Lekker hoor, dat eten. En je doet natuurlijk je best om alles netjes op maat te kopen en te koken. Maar soms heb je gewoon iets over! Dan kan de vriezer je beste vriend zijn. Invriezen die hap! Maar dan moet je wel weten wat je er allemaal in kwijt kunt. Gelukkig lees je daar alles over in deze blog.

08 april 22Tips
Kung Poa bloemkool op bord
Recept: Kung Pao Bloemkool

Dit gerecht is een gezonde, vegetarische twist op de bekende Chinese Kung Pao kip. Gebakken bloemkool in een zoet-pittige saus met net wat minder suiker dan het origineel is dit recept een lekker alternatief.

08 april 22Recept
zero waste boodschappen
Deze producten koop je gemakkelijk zonder verpakking

De hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren vormt een probleem voor het milieu. Verpakkingen maken een groot en groeiend deel uit van ons dagelijkse huishoudelijke afval. Een oplossing tegen deze afvalstroom is een ‘zero waste’ levensstijl. Klinkt een afvalvrij leven nog wat moeilijk, maar ben je klaar om een eerste stap te zetten? Wij geven je vijf tips voor producten die je verpakkingsvrij kunt kopen.

08 april 22Tips
plastic rietjes
5 plastic voorwerpen die onnodig zijn

Plastic is tegenwoordig overal. Het wordt gebruikt om producten te verpakken of voor lichte, eenmalige producten. Helaas kan plastic ook heel vervuilend zijn, ongeveer acht miljoen ton plastic belandt elk jaar in de oceaan.

08 april 22Tips
Verschillende soorten bonen
In de ban van de boon

De boon is een belangrijke peulvrucht, die zeer gezond is voor jou én laag belastend voor het milieu. Er zijn vast nog een aantal leuke weetjes waarvan jij niet op de hoogte bent, recepten die je nog niet kent en bereidingswijzen die je zullen verbazen.

07 april 22Artikel
tweee personen in woonkeuken met inductieplaat
8 duurzame dingen die je thuis kunt doen

Geen zin om op pad te gaan? Gelukkig zijn er genoeg dingen te bedenken die je thuis kunt doen én die ook nog een beetje duurzaam zijn!

07 april 22Tips
sloot in weiland
Waterkwaliteit: zelf aan de slag

Goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens én natuur. Daar kun je zelf ook iets aan doen, bijvoorbeeld in je tuin, de keuken en tijdens het douchen.

06 april 22Tips
Wandelroute in Nederland
Drie prachtige wandelingen in Nederland

Ben je inmiddels uitgekeken op het vaste wandelrondje om je huis? Of ben je toe aan een uitdaging? Hoog tijd om Nederland te verkennen. Wandelen is gezond voor lichaam en geest. Daarom hier drie bijzondere langeafstandswandelingen, waarvan je natuurlijk ook alleen een etappe kunt lopen. Geniet ervan!

06 april 22Tips
kinderen met vieze laarsjes in de natuur
Duurzame kinderactiviteiten voor binnen en buiten

Hoe zet je je kinderen aan de slag tijdens hun vrije uren en voorkom je verveling? Wij zetten een aantal duurzame activiteiten voor kinderen op een rij waar ze wel even zoet mee zijn… Zo kun jij rustig iets voor jezelf doen of een conference call houden tijdens het thuiswerken!

06 april 22Tips
Groenten en fruit
Test jouw kennis over ons eetgedrag

Een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering is een dieet dat zich richt op meer plantaardige en minder dierlijke producten. Weet jij alles over het {{gedrag}} van vleeseters, flexitariërs, vegetariërs en vegans?

06 april 22Quiz
iris mama botanica met plant
3 makkelijke manieren om je kamerplanten te stekken

Ontdek hoe jij gemakkelijk en duurzaam jouw kamerplant kunt vermeerderen met de tips van Iris van Mama Botanica.

06 april 22Tips
man en vrouw op bank achter computer
Download het gratis e-book Slim besparen

Met elke besparingsmaatregel gaat je energierekening omlaag. In het e-book 'Slim besparen in 22 stappen' lees je hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Zo kun je in een handomdraai je huis energiezuiniger maken.

06 april 22Download
Springrolls op een plank
Recept: Spring rolls

Spring rolls heten niet voor niets spring rolls. Het zijn heerlijke verse pakketjes gevuld met de meest knapperige verse groenten, lekker licht en smaakvol voor de eerste warme dagen. Dit recept zit vol met heerlijke ingrediënten, maar je kan schrappen en toevoegen wat je zelf wilt! Zo maak je de rijstloempia's in een handomdraai vegetarisch, vegan en/of glutenvrij.

05 april 22Recept
Pan met pompoen spaghetti en bolognesesaus met champignons
Recept: Pompoenspaghetti met champignons

Tegenwoordig kijken we niet meer raar op van een pizzabodem gemaakt van groente of rijst gemaakt van bloemkool. Wist je ook dat je Italiaanse spaghetti kan maken met pompoen? Je leert er meer over in dit recept.

05 april 22Recept
Zurich
Vijf duurzame Europese steden

Over de hele wereld zijn steden aan het verduurzamen, waarbij ze de focus op verschillende onderdelen leggen. Zo rijdt er in bepaalde steden alleen nog maar elektrisch openbaar vervoer rond, terwijl andere steden kijken naar schone manieren om energie op te wekken. Sommige steden zorgen weer voor meer groen en water in stadscentra, zodat de lucht schoner wordt en er minder last is van het hitte-eiland-effect. Hoe pakken verschillende Europese steden dit aan en wat doen ze? Ben je nieuwsgierig en wil je deze steden zelf ontdekken? Ze zijn prima te bereiken met de trein!

05 april 22Tips
Avocado door het midden
Test: hoe blijft een avocado het langst lekker?

Heb je een stuk avocado over en wil je die bewaren? Hieronder worden verschillende manieren getest hoe je het beste een avocado kunt bewaren. De winnende methode is echt super makkelijk. Nooit meer onnodig stukken avocado weggooien dus.

05 april 22Tips
Vrouw zit aan tafel en werkt
Verbeter je energielabel

Stel, je woont in een gezellige tussenwoning uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. De woning is lekker ruim en de buurt is gezellig. Het enige minpunt is dat je elke maand toch gauw 150 euro aan energieverbruik uitgeeft. Hier kun je gelukkig wat aan doen. Neem energiebesparingsmaatregelen om het energielabel van je huis te verbeteren en bespaar flink op je energierekening. Daarnaast wordt je huis ook nog eens meer waard: gemiddeld wel € 6000,-.

05 april 22Tips
Persoon scheenkt plantaardige melk in een cappuccino
Plantaardige melkvervangers en duurzaamheid

Het assortiment aan plantaardige alternatieven voor melk wordt steeds uitgebreider en is in veel supermarkten te vinden. Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of havermelk: zoveel soorten! Wat is daarin een duurzame en milieubewuste keuze?

05 april 22Artikel
koolrabi
Ontdek koolrabi: de vergeten knol

De koolrabi. Veel mensen zullen niet weten hoe deze knol er precies uit ziet. Misschien heb je het wel nooit gegeten, laat staan ermee gekookt! We gaan je helpen. Naast dat koolrabi gewoon heel lekker en gezond is, is het altijd leuk om meer groente aan je menu toe te voegen. Wil jij ook graag meer weten over deze merkwaardige, maar lekkere groente? Lees dit en je durft voortaan gewoon die koolrabi aan!

04 april 22Artikel
Kratten met groente en fruit
Groenten invriezen doe je zo!

Door je groenten in te vriezen kan je het hele jaar door genieten en voorkom je voedselverspilling. Lees hier hoe je groenten het beste kan invriezen.

04 april 22Tips
brownie met karamel in een stukje gesneden en geserveerd op een bord
Recept: Vegan karamel-pindabrownies

Een lekkere snack hoeft niet altijd gezond te zijn. Deze overheerlijke vegan brownies met karamel zijn ook voor de echte zoetekauw onder ons. Een simpel recept met een originele twist. Wanneer je voor dit recept pure chocolade gebruikt, is dit ook nog eens veganistisch. Ga jij dit ook proberen?

04 april 22Recept
mosselen
Duurzame vis

Vis is gezond, zo luidt vaak het devies. Om vlees een dagje over te slaan, voor de gezondheid, of voor de variatie, kiezen mensen voor vis bij de avondmaaltijd. Het is dan ook een goede bron van omega-3. Maar aan de andere kant horen we vaak dat de zeeën leeggevist worden, en dat kweekvissen in beroerde omstandigheden worden geteeld. Wat is nu waar, en kun je nog wel een duurzaam visje eten?

01 april 22Tips
doggybag
Vraag vaker om een doggybag

Heb jij ook wel eens dat je ogen groter zijn dan je maag? Dan ben je niet de enige. Met name in restaurants worden nog vaak grote porties geserveerd. Ook kan het simpelweg voorkomen dat je wat sneller vol zit dan verwacht. Zonde als er dan eten verloren gaat, toch? Onze tip: durf in zo’n geval te vragen om een doggybag.

01 april 22Tips
Bordje met pompoentaart
Recept: Vegan pompoentaart met chocoladebodem

Zin in iets zoets en wil je een keer iets anders proberen dan een appeltaart of cheesecake? Probeer dan eens dit recept voor een lekkere pompoentaart met chocoladebodem. Pompoen is licht zoetig, zacht van smaak en ook nog eens heel erg gezond. Bij het koken van de pompoen verandert de harde kern in een zachte en smeuïge substantie. In combinatie met speculaaskruiden en kokosroom vormt de pompoen een heerlijke taartvulling!

01 april 22Recept
Gnnocchi geserveerd
Recept: Bloemkoolgnocchi met zelfgemaakte pesto

Gnocchi, ook wel uitgesproken als (njokkie), is een Italiaans pastagerecht en wordt gewoonlijk gemaakt van aardappelen en tarwebloem. Maar wist je dat je gnocchi ook kan maken van andere oer-Hollandse groentesoorten als bloemkool? Deze bloemkoolgnocchi is misschien niet zo traditioneel, maar smaakt wel verrassend lekker!

01 april 22Recept
Griekste pitabroodjes
Recept: Griekse pitabroodjes met tzatziki

Pitabroodjes worden in vele landen gegeten, waaronder Griekenland, Turkije, Egypte en Marokko. Traditioneel gezien wordt de pita in Griekenland geserveerd met varkensvlees, rode ui, frietjes, komkommer en tomaat. Maar wist je dat een vegetarische pita minstens zo lekker is? Van de pitabroodjes tot de tzatziki, we nemen je in dit recept stap voor stap mee, zodat je thuis kunt genieten van een heerlijk Grieks pitabroodje met tzatziki.

01 april 22Recept
Diep bord met groentecurry op een placemat
Recept: Makkelijke groentecurry

Duurzaam en gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Neem bijvoorbeeld deze groentecurry. Naar ieders smaak aan te kleden door het kiezen van groenten die je zelf lekker vindt. Zo op tafel dus ook nog eens ideaal voor een doordeweekse dag. Al smaakt hij in het weekend ook heerlijk!

01 april 22Recept
quiche lorraine geserveerd
Recept: Quiche Lorraine

Deze overheerlijke quiche lorraine zit boordevol groente maar bevat geen vlees. Verrassend simpel en toch gezond. Met wie probeer jij dit heerlijke gerecht uit?

31 maart 22Recept
Diep bord met spinaziesoep
Recept: Spinaziesoep

Dat we van spinazie sterk worden weten we. Variatie in de groente die je eet is heel belangrijk, maar mocht je toch vaker zin hebben in spinazie dan hebben we hier een heerlijk recept: spinaziesoep! Lees snel verder hoe je dit gerecht maakt.

31 maart 22Recept
gegrilde champignons
Recept: Champignons van de grill

Vol van smaak, super simpel en puur natuur. Deze champignons kan je in de zomer op de barbecue grillen maar ook gewoon op een ovengrill. Geef het een persoonlijke twist door te kiezen voor jouw favoriete marinade of probeer dit recept.

31 maart 22Recept
Een schaal met 8 havermoutmuffins
Recept: Havermoutmuffins met peer

Havermoutmuffins met een twist! Deze heerlijke havermoutmuffins met peer zijn heerlijk als snack, bij de brunch of om te serveren aan vrienden. En maak je deze muffins met Hollandse peren, dan ben je ook nog eens gezond en duurzaam bezig. Hou je niet van peer? Geen probleem, deze muffins zijn ook heerlijk met noten of fairtrade chocolade.

31 maart 22Recept
Een bordje met een noten-linzenburger
Recept: Noten-linzenburgers

Zelf vegaburgers maken is altijd leuk en ook bijna altijd erg lekker! Vooral van peulvruchten zijn goede burgers te maken, omdat ze weinig hulpmiddelen nodig hebben om een smeuïge maar toch stevige burger te worden. Dit keer hebben we noten-linzenburgers gemaakt. De linzen geven een goede smaak en structuur en door de stukken noot erin heb je af en toe een verrassende krokante hap. Serveer deze burgers met wat friet of een salade en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel!

31 maart 22Recept
Twee mensen in een park aan een picknicktafel
Drie heerlijke lunchrecepten voor onderweg

We wandelen en fietsen in Nederland heel wat af en ontdekken steeds vaker verrassende plekjes dicht bij huis. Begrijpelijk, want in Nederland is veel moois te zien. Het barst van de leuke steden, bossen, meren en prachtige stranden. We hoeven dus echt niet de grens over om ons te vermaken.

31 maart 22Recept
Pan met groente op een inductiekookplaat
Overstappen op inductie? Doe de pannencheck

Inductiekoken wordt steeds populairder en dat is niet zo gek. Er zitten heel veel voordelen aan koken op inductie ten opzichte van koken op gas. Zo is het veiliger, gasvrij en makkelijker schoon te houden. Overstappen op inductie brengt wel enkele kosten met zich mee, maar het hoeft niet zo te zijn dat je een hele nieuwe pannenset hoeft aan te schaffen. Wil je weten of jij jouw oude pannen kan gebruiken of dat je beter nieuwe kan kopen? Doe hier de check.

31 maart 22Tips
Man en vrouw maken eten klaar in de keuken
Flexitariër: meer groenten en minder vlees op tafel

Geef groenten de hoofdrol! Maak bewuste keuzes in je voeding: minder vlees en zuivel is beter voor je gezondheid, portemonnee, dierenwelzijn en de natuur.

30 maart 22Tips
vrouw met boodschappenmand doet boodschappen
Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Voedsel produceren heeft impact op het klimaat en de natuur om je heen. Door producten van een boerderij of kwekerij uit de buurt te halen, help je niet alleen hen, maar ook het klimaat en de natuur. De grootste winst haal je door de combinatie lokaal én in het seizoen. Hoe? Lees er meer over in deze blog!

30 maart 22Tips
Schaal noedels met tofu en verse groente geserveerd op een bamboe placemat
Recept: Overheerlijke noedels met tofu

Noedels kan je snel en op veel verschillende manieren maken. Door tofu aan je noedels toe te voegen creëer je een eiwitrijke maaltijd met veel vitamines. Je kan dit recept als basis gebruiken en kijken welke groenten je in huis hebt. Zo zet je iedere keer weer iets nieuws op tafel. Je kan bijvoorbeeld net zo goed broccoli, courgette, bloemkool, spruitjes of peultjes gebruiken. Goed aan te passen naar waar je zin in hebt én wat je in huis hebt!

30 maart 22Recept
Vegetarische groente burrito's in een bietenwrap, geserveerd in een robuust mandje
Recept: Vegetarische gehaktburrito’s

Deze vegetarische gehaktburrito’s zijn opgerolde pakketjes heerlijkheid met vegetarisch gehakt, een bloemkoolvulling, zelfgemaakte hummus en een zoete chilisaus. Veelzijdig, snel te maken en serieus lekker. En ook nog makkelijk omdat het niet zo nauw komt met welke ingrediënten je er verder nog in stopt. Dit recept is namelijk ook heel lekker met andere toevoegingen zoals bijvoorbeeld zoete aardappel!

30 maart 22Recept
hond op de achterbank van de auto, bestuurder kijkt over zijn schouder
Ontdek elektrisch rijden

Als je op de weg om je heen kijkt zie je steeds meer elektrische auto’s. Waar je voorheen voornamelijk sportieve modellen zag, komen er ook steeds meer elektrische auto’s beschikbaar in andere segmenten. Geleidelijk aan gaan we over op deze nieuwe manier van vervoeren.

30 maart 22Tips
Weckpot met ingelegde groenten in de felle kleuren oranje en rood
Recept: Ingelegde groenten festival

Een serveerplank vol lekkere ingelegde groenten. Heerlijk met hummus, ricotta, pesto, of bijvoorbeeld romanescosaus of vinaigrette… Ideaal voor bij een picknick, feestje, of gewoon bij een zomerse lunch of barbecue natuurlijk. Dit recept kan (dagen) van tevoren worden bereid, dat scheelt weer tijd en stress op het moment zelf.

30 maart 22Recept
Walnotentaartje met honing en banaan op een plank in het zonnetje
Recept: Banaan-walnotentaartje

Dit heerlijke walnotentaartje is super makkelijk te maken en heeft slechts 4 ingrediënten! Dus heb jij binnenkort een feestje, of gewoon zin in een heerlijke snack? Met dit taartje ben je gezond bezig!

30 maart 22Recept
vrouw in vensterbank
Ventileer je woning

Door het hele jaar te zorgen voor luchtverversing, houd je de lucht in huis gezond en heb je minder last van schimmel. Hoe ventileer je je huis?

29 maart 22Tips
man op de bank met een laptop en koffiemok
Slimme keuzes maken tijdens het online shoppen

Online winkelen biedt veel gebruiksgemak, maar is niet altijd de duurzaamste keuze. In dit artikel lees je meer over de impact van online shoppen én wat jij kunt doen om makkelijk duurzamere keuzes te maken bij een online aankoop.

29 maart 22Tips
man zit achter werktafel en repareert kapotte apparaten
Repareren van elektrische apparaten

Wat doe je als je koffiezetapparaat of stofzuiger kapot is? Bijna driekwart van de Nederlanders gooit een kapot apparaat weg en vervangt het door een nieuw exemplaar, terwijl de meeste apparaten nog goed te repareren zijn. Zonde, want repareren is meestal beter omdat er minder energie en grondstoffen nodig zijn dan voor nieuwe producten.

29 maart 22Tips
Uitzicht over dordrecht met kerktoren
Vijf bijzondere stedentrips: ontdek deze pareltjes in eigen land

Veel mensen kiezen voor een weekendje weg al snel voor populaire Europese bestemmingen als Rome, Londen of Barcelona. Wij willen je laten zien dat je voor een verrassend weekend weg ons land helemaal niet uit hoeft. Deze vijf Nederlandse steden bruisen van cultuur en geschiedenis en zijn omgeven door prachtige natuur. Per stad geven we je een gratis fietsroute die je leidt langs de belangrijkste bezienswaardigheden, fijnste locaties om een appeltaartje te eten en door de mooiste natuur.

29 maart 22Tips
Trein in schotland rijdt over brug
De 8 mooiste treinreizen van Europa

Wij selecteerden de acht mooiste treinreizen van Europa voor je. Deze treinreizen moet je eigenlijk een keer in je leven gemaakt hebben.

29 maart 22Tips
Huis met zonnepanelen waar man op fiets voorbij rijdt
Leg zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn aantrekkelijk voor je portemonnee en je wekt je eigen groene energie op, waarmee je het klimaat een handje helpt. Waar moet je allemaal aan denken als je zonnepanelen laat leggen op je dak?

29 maart 22Tips
familie loopt door het bos
6 groene voornemens waar je elk moment mee kunt starten

Of je ze nu rond de jaarwisseling op een rij zet of halverwege het jaar het roer om wilt gooien: goede voornemens helpen je om nieuwe stappen te zetten. Helaas houden we ze niet altijd vol, omdat we vaak te veel tegelijk willen doen. Dit geldt ook voor groene voornemens. Maar door kleine stapjes te zetten die passen in je normale leefpatroon, houd je een groen voornemen wél goed vol, en kan zo’n voornemen zelfs een verslavende uitwerking hebben. Waar één groene stap wordt gezet, volgen er vaak meer!

03 januari 22Tips
rode trein rijdt door besneeuwd berglandschap
8 tips om je wintersport zo duurzaam mogelijk te maken

Reizen is natuurlijk fantastisch en ook wintersport is erg populair. Lekker buiten zijn, dicht bij de natuur. Alleen heeft een wintersportvakantie vaak een grote negatieve impact op diezelfde natuur en het klimaat. Wij delen acht tips om je wintersport een stuk duurzamer te maken.

12 december 21Tips
Kerstdiner
Vegetarische kerstklassiekers

Tijdens de Kerst eten nog veel Nederlanders steevast vlees. Niet gek dus, dat veel populaire gerechten als hoofdingrediënt vlees hebben. Voor degene die graag vegetarisch wil eten, maar de kerstklassiekers niet wil missen: hieronder een aantal lekkere kerstklassiekers maar dan vegetarisch, en soms zelfs veganistisch.

11 december 23Recept
wortels
Groente van de maand december: wortels

Wortelen worden in Nederland verbouwd in de volle grond. Van juni tot november kunnen de wortels geoogst worden. Vanaf die tijd tot aan december zijn Nederlandse worteltjes een milieuvriendelijke keuze. Winterpenen uit Nederland zijn altijd een goede keus, en krijgen het hele jaar door van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.

01 december 21Tips
spruitjes in een rieten mand
Groente van de maand november: spruitjes

Nederlandse spruitjes zijn een duurzame keuze in de maand november. Naast dat ze super gezond zijn kan je er ook veel verrassend lekkere gerechten mee maken.

01 november 21Tips
pompoen
Groente van de maand oktober: pompoen

Pompoen is een gezonde en milieubewuste keuze in oktober, en daarom onze groente van de maand. Maar hoe snijd je die nou op een handige manier en wat kan je er allemaal mee maken?

01 oktober 21Tips
Auto van Jessie
Op vakantie naar Denemarken met de elektrische auto

Nog te vaak horen we: ‘Ik zou wel een elektrische auto willen, maar hoe gaan we dan op vakantie?’. De auto is een populair vervoersmiddel onder Nederlanders om mee op vakantie te gaan, maar een overstap naar elektrisch hoeft dat niet te veranderen. Jessie Kroon koos dit jaar voor een buitenlandse vakantie met de elektrische auto. Zij ontdekte dat een autovakantie ook prima kan met een elektrische auto en reisde deze zomer met haar Nissan Leaf naar Denemarken.

22 september 21Tips
bloemkool
Groente van de maand september: bloemkool

Een groente met veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën is bloemkool. Bloemkool is gezond en we kunnen er ontzettend veel mee! Bovenop al deze voordelen voor jezelf, zijn er ook nog voordelen voor het milieu. Bloemkool is een duurzame groente, omdat het bijna jaarrond verkrijgbaar is van de akkers van Hollandse of Franse boeren. Er komen dus geen verwarmde kassen aan te pas en de bloemkool hoeft geen verre reizen te maken om op je bord te belanden. Kortom: een goede en gezonde groente die je niet vaak genoeg kan eten! Daarom is bloemkool Groente van de maand september.

01 september 21Tips
sloot door weilanden
Wat kun jij met de Omgevingswet?

Vanaf 2022 komen allerlei regels over onze leefomgeving samen in één wet, de Omgevingswet. Regels en wetten rondom bouwprojecten, energieopwekking, natuur en landschap en nog veel meer, veranderen. In dit nieuwe stelsel is er ook ruimte voor inbreng van omwonenden. Dat biedt kansen om jouw omgeving te vergroenen. Op deze pagina lees je meer over de Omgevingswet en wat jij ermee kunt.

24 augustus 21Artikel
twee groene en een gele courgette
Groente van de maand augustus: courgette

Courgette is een populaire groente. Het wordt gebruikt in verschillende landen en kan op allerlei manieren bereid worden, van soep tot courgettepasta (courgetti). Courgette is een echte zomergroente en is daarom in de zomermaanden een bewuste keuze.

01 augustus 21Tips
peultjes op een picnictafel
Groente van de maand juli: peultjes

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten. Met peultjes zit je wat dat betreft goed. Peultjes zijn volop beschikbaar van Hollandse bodem in het zomerseizoen!

01 juli 21Tips
kool
Groente van de maand juni: kool

Rood, wit of groen, met een spitse punt of zonder, Hollands of Chinees: kool komt in vele soorten en maten. Toch heeft de hele kolenfamilie twee overeenkomsten: ze zijn gezond én het hele jaar door een duurzame keuze. Knapperig, lang houdbaar en zelfs lekker op de barbecue: wij zijn fan van kool en daarom is kool de groente van de maand juni!

01 juni 21Tips
plant cadeau
5 tips voor duurzame cadeaus

Wil jij een vriend, familielid, collega of een goede buur verwennen met iets extra’s? Ga dan voor een duurzaam cadeau! We geven je vijf tips voor leuke cadeaus:

05 mei 21Tips
Broccoli
Groente van de maand mei: broccoli

Door zijn zachte koolsmaak en stevige bite is broccoli een populaire groente. Deze groente is gelukkig het hele jaar door in de schappen te vinden: als complete stronk op de groenteafdeling, maar ook als gesneden roosjes in de koeling. De broccoli met stam is het jaar door een milieubewuste keuze. Let er wel op waar de broccoli vandaan komt: broccoli uit Nederland, Duitsland of Frankrijk wordt vervoerd per vrachtwagen en wordt buiten op akkers verbouwd. Dat maakt die broccoli een duurzamere keuze dan broccoli uit verre of droge landen.

01 mei 21Tips
spinazie
Groente van de maand april: spinazie

De bladgroente is geschikt voor allerlei soorten recepten én is een duurzame keuze omdat deze op Nederlandse akkers geteeld wordt. Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald en de in de maanden erna uit Spanje geïmporteerd. Minder duurzaam zou je zeggen, maar het is beter dan de verwarmde kassen waar in de winter Nederlandse spinazie wordt geteeld!

01 april 21Tips
boerenkool
Groente van de maand maart: boerenkool

Iedereen die in Nederland is geboren of opgegroeid kent het. Maar naast de stamppot, bekend van diverse schaats- en worstreclames, kun je nog meer doen met dit prachtige groen. Boerenkool is een echte hype. En met een goede reden: het is namelijk onwijs gezond! Boerenkool is het allerlekkerst uit Nederland. Er hoeven dus geen vliegtuigen te vliegen om deze veelzijdige winterheld op jouw bord te doen belanden. Daarom is boerenkool Groente van de maand maart, maar tijdens de herfst- en wintermaanden is het eveneens een lekkere en bewuste keuze.

01 maart 21Tips
Trosje tomaten aan een plant
Groente van de maand februari: tomaten

“Maar tomaten zijn in februari toch nog helemaal niet in het seizoen?” Dat klopt, tomaten worden vanaf april pas als seizoensproduct bestempeld. Maar als je in februari kiest voor de tomaat, maak je juist een duurzame keuze!

01 februari 21Tips
een trosje aan elkaar geknoopte rode bieten
Groente van de maand januari: rode bieten

De rode biet is een duurzame keuze, omdat deze in Nederland geteeld wordt. De meeste rode bieten worden in Nederland gezaaid in april en mei en vanaf juli geoogst. In de eerste instantie oogsten boeren de bieten die gelijk verkocht worden. Half september rooien ze vervolgens de bieten die langer bewaard worden. Op die manier genieten wij het hele jaar door van onze Nederlandse rode bietjes!

01 januari 21Tips
Plantaardig eten
Acht tips om je vrienden en familie te inspireren om plantaardig te eten

Het kan soms lastig zijn familie, vrienden of huisgenoten te overtuigen van jouw voedingsstandpunten. Als je zelf bewust weinig of geen vlees eet en zij wel regelmatig vlees op het menu zetten, is dat moeilijk te veranderen. Maar wat doe je als je graag je naasten wilt inspireren om ook meer vegetarisch of zelfs plantaardig te eten? Soms kunnen kleine stappen al een groot verschil maken! Pakkende tips, hoe je dat kan doen? Dat lees je in dit artikel!

29 september 20Tips
Persoon snijdt groenten
Initiatieven tegen voedselverspilling

In Nederland wordt jaarlijks enorm veel voedsel weggegooid. Naast initiatieven als onze eigen Doggy Bag-campagne en Damn Food Waste wordt er in ons land al veel meer aandacht besteed aan voedselverspilling. Zo zijn er apps, restaurants en voedselfabrikanten die slim inspelen op al die hoeveelheden voedsel die anders worden weggegooid. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

12 april 20Tips
Gemarineerde jackfruit op een bord
Recept: Gemarineerde Shredded Jackfruit

Jackfruit is een vrucht die prima te gebruiken is als vleesvervanger. Als de vrucht nog wat groen en onrijp is, heeft het de structuur wat weg van pulled chicken. Daarnaast is het ook uitstekend te marineren. Gemarineerde jackfruit past heel goed in allerlei Mexicaans geïnspireerde recepten, zoals taco’s, en burrito bowls, maar kan ook prima op een sandwich.

13 november 19Recept
Groene sandwiches
5 lekkere lunches zonder vlees

Veel mensen denken bij vegetarisch eten als eerst aan hun avondmaaltijd en vergeten hierdoor de lunch en snacks. Dit zorgt ervoor dat in die maaltijden soms toch nog vlees zit, sluipvlees noemen we dat. Wij geven je daarom graag wat tips hoe jouw vegetarische lunchopties verder gaat dan een broodje kaas of hummus.

03 oktober 19Tips
Persoon dat boodschappen doet
Houdbaarheidsdata: over de datum?

Weet jij het verschil tussen 'Tenminste houdbaar tot' en Te gebruiken tot'? We leggen het voor je uit.

01 maart 19Tips
Silhouette van mountainbiker in een bos
10 prachtige fietsroutes door Nederland

Nederland is een mooi land en lekker plat: ideaal om te fietsen! Er lopen veel goede fietspaden door mooie natuur. Zin in een uitje? Deze 10 prachtige routes door Nederland liggen op je te wachten.

26 september 19Tips
Plitvice meer in Kroatië
13 duurzamere bestemmingen voor je bucketlist

Om bijzondere dingen te zien hoef je écht niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je bucketlist-droomreizen, maar dan lekker dichtbij.

10 januari 19Tips
Rode curry met kikkererwten en peultjes
Recept: Rode curry met kikkererwten en peultjes

Gezond, lekker en duurzaam. Dat klinkt toch al heerlijk? Deze rode curry met kikkererwten en peultjes is het allemaal. Wij laten je graag kennismaken met dit heerlijke recept.

17 juli 19Recept
bakje yoghurt met muesli
Eet yoghurt zonder zorgen

Nederland is een echt zuivelland, we zijn dol op yoghurt. Genoeg soorten yoghurt in de schappen dus. Maar yoghurt is niet zo goed voor het klimaat. Met welke soorten yoghurt houd je nu het meeste rekening met het milieu? Wij hebben dit uitgezocht door tien verschillende dierlijke en plantaardige yoghurtsoorten te onderzoeken op dierenwelzijn en milieu.

01 maart 16Tips
iemand kookt een groentegerecht op een inductiekookplaat
Test je kennis over inductiekoken

Welke weetjes over koken op een inductiekookplaat kloppen nou echt? Doe de quiz en test hoeveel je echt weet.

17 juni 19Quiz