Zeewier: van voedsel tot biobrandstof | Natuur & Milieu

Zeewier: van voedsel tot biobrandstof

Luister naar deze podcast waarin Anouk Florentinus van Natuur & Milieu wordt geïnterviewd door de Energie Gasten over zeewier.

Sommige sectoren zijn moeilijk te verduurzamen. Een voorbeeld hiervan is de zeevaart. Voor grote zeeschepen is elektriciteit voorlopig nog geen alternatief. Door het gewicht van de accu’s die nodig hiervoor nodig zijn, zullen de schepen zinken. Biobrandstoffen zijn voor deze sector momenteel het beste duurzame alternatief. Biomassa voor biobrandstoffen is echter schaars en er moet goed gekeken worden waar welke biomassa (zoals zeewier) het beste ingezet kan worden.

Natuur & Milieu en Gasunie zijn met in elkaar in gesprek over hoe de Gasunie zou kunnen verduurzamen. Op basis hiervan heeft Gasunie onderzoek laten doen naar de beschikbaarheid van biomassa in Nederland. Hieruit blijkt dat voornamelijk zeewier nog veel ruimte heeft om te groeien als grondstof voor biobrandstof. Uiteraard is hierbij meegenomen dat het grootste deel van de zeewieroogst bestemd is voor voedsel en dat het zeewier dat als brandstof gebruikt kan worden al ontdaan is van alle hoogwaardige grondstoffen zoals eiwitten.

Luister naar de podcast

Luister naar het deel van de podcast waarin Anouk Florentinus van Natuur & Milieu uitlegt hoe Natuur & Milieu hier tegenaan kijkt. Zij wordt geïnterviewd door de Energie Gasten. Of luister de hele uitzending van de Energie Gasten over zeewier hieronder.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring