Home      Onderwerpen      Eten & drinken      Vegetarisch eten

Vegetarisch eten

Je weet vast al dat vlees en vis eten niet zo goed is voor het milieu. Wil je daar iets aan doen? Dan zijn er twee makkelijke keuzes. Je kunt flexitariër worden: minstens één dag per week helemaal geen vlees of vis. Of je kiest ervoor om helemaal vegetarisch te eten.

Drie personen eten een vegetarisch gerecht in een restaurant

Waarom is vlees eten slecht voor het milieu?

Het is slim om minder vlees eten, omdat elk stukje vlees op je bord veel invloed heeft gehad op het milieu. Producten zoals vlees, maar ook andere dierlijke producten, zoals yoghurt en kaas, vragen veel meer van onze aarde dan de meeste plantaardige producten. Vlees komt immers van dieren. Die dieren hebben ruimte nodig om te leven, maar ook voedsel en water. Er is ook vruchtbare grond nodig om het voedsel voor de dieren op te verbouwen. Dat veevoer moet ook nog eens vervoerd worden van de producent naar de boer. Daarnaast ontstaat er veel mest bij het houden van dieren. Alles bij elkaar vraagt dat veel van onze aarde.

Tijdens hun leven stoten de dieren in de veehouderij bovendien broeikasgassen uit, zo laten koeien regelmatig scheten, waarbij er methaan vrijkomt. Dat gas draagt bij aan de opwarming van de aarde, samen met de CO2 en fijnstof die vrijkomen bij het hele productieproces. Ook komt er stikstof uit de mest in onze natuur terecht. Dit alles leidt ertoe dat het stukje vlees op je bord een hoge milieu-impact heeft.

Is vegetarisch eten gezonder?

Er is wetenschappelijk bewijs dat veel rood en bewerkt vlees eten ongezond is. Dit vlees bevat namelijk veel verzadigde vetten en weinig voedingsvezels. Een gezond vegetarisch dieet bevat juist meer vezels en minder verzadigde vetten en kan dus gezonder zijn dan regelmatig rood en bewerkt vlees eten. Maar ook als je vegetarisch eet, blijft het belangrijk dat je niet te veel zout, vet en suikers binnenkrijgt. Of het nu gaat om je ontbijtlunch of een feestelijk diner: variatie is belangrijk.

Als je gezond vegetarisch eet, geef je verschillende groenten, fruit, granen en peulvruchten de hoofdrol te geven in jouw maaltijden en vul je dit aan met een beperkte hoeveelheid magere zuivel, kaas en eieren. Dan heb je in principe een volwaardig en gezond vegetarisch eetpatroon en krijg je voldoende ijzer, vitamine B12 en eiwitten binnen. Eet je elke avond friet met mayonaise? Dan eet je uiteraard ook vegetarisch, maar heel gezond is het niet.

De meeste vegetariërs eten nog wel zuivel, kaas en eieren, maar ook die producten bevatten veel verzadigde vetten. Wil je liever helemaal geen zuivel, kaas en eieren eten? Dan kun je er ook voor kiezen om deze dierlijke producten te vervangen door plantaardige vervangers, die hebben soms minder vet en bevatten vaak meer voedingsvezels. Let hierbij wel op dat kant-en-klare vleesvervangers niet per definitie gezond zijn. Controleer de etiketten op het eiwit-, vet- en zoutgehalte om te beoordelen of iets een gezonde keuze is.