Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis isoleren      Hoe isoleer je je huis?
Tips

Hoe isoleer je je huis?

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Het isoleren van je huis is een belangrijke stap naar aardgasvrij wonen. Maar welke soorten woningisolatie zijn er eigenlijk en waar begin je? Je leest er meer over in dit artikel. 
Grote rol isolatiemateriaal wordt de kamer ingetild

Waarom zou je je huis isoleren

Het verwarmen van een goed geïsoleerde woning kost een stuk minder energie. Zo kunnen dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie samen zorgen voor een flinke besparing. In een woning waarin al deze maatregelen zijn getroffen is het energieverbruik 25% lager. Bij de verwarming van je woning wordt op die manier een stuk minder CO2 uitgestoten. Ook bespaar je flink op je energierekening én wordt je huis bij volledige isolatie gemiddeld zo’n 6000,- euro meer waard!

Natuurvriendelijk isoleren

Sinds het najaar van 2023 is het verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Dat is belangrijk voor vleermuizen en vogelsoorten die graag in spouwmuren leven of onder daken leven. Zij krijgen bij deze werkwijze de mogelijkheid om te ontsnappen en ergens anders hun onderkomen te vinden. Ook plaatst het isolatiebedrijf vervangende nestplaatsen.

Werk daarom samen met een bedrijf dat de principes van het keurmerk ‘Natuurvriendelijk isoleren’ hanteert. Ook is het belangrijk om – in overleg met het isolatiebedrijf – vooraf bij jouw gemeente of provincie te informeren naar een soortenmanagementplan (SMP) en een pre-SMP voor jouw buurt. In dat plan staat informatie over alternatieve verblijfsplaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen en vogels die al in jouw buurt beschikbaar zijn.

Spouwmuurisolatie 

Een spouwmuur is een muur met een kleine ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. De spouw kan worden gevuld met isolatiemateriaal. De vakmensen van het isolatiebedrijf zijn vaak één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! Eerst worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Dan wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen en worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig en de gevel verandert niet van uiterlijk.

Twee mannen vervangen het glas in een kozijn

Glasisolatie 

Glasisolatie is redelijk kostbaar, maar essentieel om de schil van je woning af te maken. Veel Nederlandse woningen hebben al dubbel glas. Tegenwoordig is echter HR++ glas de nieuwe standaard. Dit is dubbel glas met gas ertussen waardoor het raam nog beter geïsoleerd is. Dit scheelt per raam van 2 m2 zo’n 20 m3 gas per jaar ten opzichte van gewoon dubbelglas. Het laten vervangen van glas of kozijnen is makkelijk te doen. Het geeft weinig rommel, vergt geen grote verplaatsingen van meubels en het duurt niet lang. Laat HR++-glas altijd zetten door een vakman.

Zolder isoleren 

Als de zolder leeg staat of wordt gebruikt als opslagruimte – en dus niet als leefruimte – is het isoleren van je zolder een goede optie. De warmte die van beneden opstijgt wordt dan tegengehouden door de vloer, waardoor je zolder niet onnodig wordt opgewarmd. De eerste stap is ‘vulgaten’ boren aan de bovenzijde van de vloer, die vervolgens worden gevuld met isolatiewol. Wanneer de holle ruimte is gevuld met een goede isolatielaag worden de vulgaten weer afgedicht met kurk. Niet een hele grote klus dus, en daardoor is zoldervloerisolatie vrij snel voor elkaar.

Dak isoleren 

Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Door je huis te isoleren en vooral je dak aan te pakken, houd je de warmte in de winter beter vast. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren: de binnen- of buitenzijde van een schuin dak isoleren, een plat dak isoleren en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) isoleren.

Vloerisolatie 

Bij het plaatsen van vloerisolatie wordt een folie met afwisselend lagen aluminiumfolie en luchtkussens aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Deze isolatiefolie beperkt het verlies van warmte door luchtstroming en doorstraling. Het aanbrengen van vloerisolatie vergt geen verbouwing, veroorzaakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Op het gebied van energiebesparing is vloerisolatie minder effectief dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie. In vergelijking met bodemisolatie levert vloerisolatie juist meer besparing op.

man maakt gaten in de kruipruimte

Bodemisolatie 

Ook met bodemisolatie bespaar je energie en zorg je voor een comfortabele temperatuur. Je bodem isoleren is een goede optie wanneer jouw kruipruimte lager is dan 35 cm, lastig of helemaal niet in te komen is of wanneer jouw huis last heeft van vocht. Bij bodemisolatie, ook wel kruipruimte-isolatie genoemd, wordt de kruipruimte onder je huis geïsoleerd met EPS-parels. Door deze EPS-parels op de bodem van je kruipruimte te blazen, verdampt het vocht niet naar boven. De lucht onder je vloeren wordt droger en daardoor sneller warm. Het aanbrengen vergt geen verbouwingen, maakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Je kruipruimte blijft daarna gewoon toegankelijk.

Belang van ventileren  

In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. De lucht in huis raakt dus op allerlei manieren ‘vervuild’. Het is daarom belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Door te ventileren voer je de vieze lucht en het vocht af naar de buiten, en komt er schone lucht binnen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.

Hoe gasvrij ben jij?  

Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!