Wanneer ben je een flexitarier? | Natuur & Milieu

Wanneer ben je een flexitarier?

Als flexitarier kies je bewust voor minder vlees en vis. Ook buiten de avondmaaltijd om!

Vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Allemaal namen om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of omdat je gevarieerd eet. Stuk voor stuk goede redenen om een dag of meer geen vlees of vis te eten. Toch zit de consumptie van dierlijke producten flink ingebed in onze eetcultuur, en vinden sommige mensen het moeilijk of niet fijn om vlees helemaal te laten staan. Om die reden kwamen we enkele jaren geleden met de term flexitariër. Maar wat is nou eigenlijk een flexitariër? Wat past er wel en niet in een dagje zonder vlees? En waarom is het belangrijk om je hier bewust van te zijn?

Sluipvlees

Heb je gisteren vlees gegeten? En tijdens de lunch? Bij een dagje geen vlees denken veel mensen aan hun avondmaaltijd, maar niet zo snel aan het ontbijt, lunch of de borrel. Terwijl we op die momenten ook vaak vlees eten. Sluipvlees noemen wij dat: vlees waar we ons niet zo bewust van zijn dat we het eten. Denk aan een plakje ham of kipfilet op brood, of de bitterbal bij de borrel. Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dan tijdens de avondmaaltijd. Het is dus van belang om ook daar bewust mee om te gaan. Probeer een keertje hummus op je brood, of eet een gezonde salade tijdens de lunch.

Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dan tijdens de avondmaaltijd.

En hoe zit het dan met vis? Ook het eten van vissen heeft invloed op het milieu. Denk aan de overbevissing die veel vissoorten teistert en de sleepnetten die de oceaanbodem beschadigen. Let bij het kiezen van een vis daarom op keurmerken of kijk op www.goedevis.nl voor de Viswijzer.

De echte flexitarier

Je bent een flexitariër als je minstens 1 dag per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet. 86% van de Nederlanders zegt wel eens flexitarisch te eten, maar vergeten daarbij de andere maaltijden buiten de avondmaaltijd. En hoeveel zijn er dan echt flexitariër? 67% van Nederland, blijkt uit ons onderzoek.

Is dat goed nieuws?

Niet echt eigenlijk. We zien dat mensen zich best bewust zijn van de impact van vlees, en bijna de helft van Nederland zegt de afgelopen jaren minder vlees te zijn gaan eten. Toch daalt de vleesconsumptie maar mondjesmaat. 5% tussen 2008 en 2014 (bron: CBS). En dat terwijl vlees een enorme impact heeft op het milieu. Het is dus heel belangrijk om aandacht te blijven vragen voor het onderwerp, en meer mensen te verleiden om te kiezen voor een dagje (extra) vleesloos. Geen vlees, vis of sluipvlees.

Natuur & Milieu wil flexitariërs graag een handje helpen in hun zoektocht naar alternatieven voor vlees en vis. Zo vind je op deze website lekkere recepten, interessante nieuwtjes en achtergrondinformatie. En voor nog veel meer inspiratie voor heerlijke vegetarische gerechten kun je onze Pinterestboards bekijken!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor