Waar zijn de keurmerken bij fastfoodketens? | Natuur & Milieu

Waar zijn de keurmerken bij fastfoodketens?

Hamburgers zijn momenteel megapopulair. Gemiddeld eten we er wel 25 per persoon per jaar. Maar wat is eigenlijk de milieu-impact van zo'n snelle hap?

De burger is hot op het momentLekker, maar hoe zit het met de herkomst van het vlees? Vaak draait het om rundvleesburgers, het vlees met de grootste milieu-impact. Daarnaast bestaan er vraagtekens rondom dierenwelzijn. Hoewel we in de supermarkt de keuze hebben voor vlees met keurmerken, is dit bij fastfoodketens niet gebruikelijk, en niet helder. Ook is er vanuit de markt veel druk op supermarkten voor het aanbieden van keurmerken, en deze druk bereik de fastfoodsector niet. Gek eigenlijk! Natuur & Milieu onderzocht hoe duurzaam het assortiment van burgers bij fastfoodketens is. De belangrijkste conclusies op een rijtje.

Keurmerk

Zes beoordelingscriteria kwamen hierbij aan bod: herkomst en transparantie; type vlees; gewicht van de burgers; keurmerken; vegetarische alternatieven en toekomstplannen. Opvallend is dat geen enkele fastfoodketen standaard vlees met een keurmerk aanbiedt. Een gemiste kans om de consument de garantie te geven dat er daadwerkelijk milieu- en diervriendelijker vlees op het menu staat!

Grote vleesburgers

De meeste ketens gebruiken vooral vlees van vleesvee. Enkele ketens maken hun hamburgers van vlees van melkkoeien, waardoor de impact op het milieu een stuk kleiner is. Dit komt omdat een melkkoe tijdens haar leven ook heel veel melk produceert. Dat is efficiënter dan een koe die alleen voor het vlees gehouden wordt.

Een ander opmerkelijk punt is het gewicht van de hamburgers. Bij veel ketens zijn de standaardburgers zwaarder dan 150 gram. Soms zijn de burgers standaard kleiner of is het mogelijk een kleinere burger te kiezen. Hoe meer vlees er wordt gegeten, hoe meer milieu-impact dat veroorzaakt.

Europees vlees

Is dan in het algemeen echt alles slecht aan het burgerassortiment bij de fastfoodketens in Nederland? Nee, dat gelukkig niet. De meeste ketens halen vlees uit Nederland of andere landen in Europa. Sommige ketens weten ook van welke boerderij(en) het vlees afkomstig is. Hierdoor worden de transportkilometers beperkt, wat uiteraard beter is voor het milieu.

Burgerfan?

Een burger is af en toe best lekker, en kan nog steeds deel uitmaken van een gezond en milieubewust eetpatroon. Kies dan bij voorkeur voor een vegetarische of veganistische burger. Hoewel het aanbod bij de ketens over het algemeen nog laag is, is het algehele aanbod in de markt aan het toenemen. Zo zijn er op steeds meer plekken vegetarische alternatieven verkrijgbaar en is het assortiment vegetarische burgers in de supermarkt groot. Mocht jouw favoriete fastfoodketen geen vegetarische burger aanbieden, geef dit dan bij ze aan. Hoe meer mensen benadrukken dat de vegaburger echt in hun assortiment moet worden opgenomen, hoe groter de kans dat dit echt gebeurt. Want de klant is en blijft koning.

Trek gekregen?

Op onze website hebben we al heel veel lekkere plantaardige en vleesloze alternatieven voor de hamburger. Wedden dat er een naar je smaak tussen zit? Geef ze eens een kans!

  • Vegan Groenteburger
vegan veggie burger

Perfecte volledig plantaardige groenteburger voor met vrienden, of gewoon lekker voor jezelf op de bank 🙂

Vegan Burger
  • Paddestoelenburger met uienchutney
ZTRDG_recept_paddenstoelenburger_uienchutney_1

Een aardse burger met een scherp-zure uienchutney, een heerlijke match!

Paddenstoelenburger
  • Tex-Mex Burger

texmex_burger_465x408

Een lekkere burger gemaakt van stevige bonen voor een goed gevuld gevoel, én met klassieke Tex-Mex pit. Olé!

Tex-Mex burger
  • Kedgereeburger met tomatensalsa van ZTRDG
0008452_vet-gezonde-kedgeree-burger

Een heerlijke burger van vis vol goede vetten en smaak. Lekker fris door de tomatensalsa!

Kedgereeburger

Nog meer goed snackwerk?

Avocado-nuggets of veganistische chili fries? Je vind het allemaal op ons Pinterestboard.

fries
Het betere snack en junkfood

Je maandelijkse portie nieuws en inspiratie

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste onderzoeken,  de lekkerste duurzame recepten en een heleboel leuke tips en weetjes? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Bekijk de privacyverklaring
 

Geschreven door: Ireen Verduijn en Monisha van Heeteren

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor