Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      Vijf duurzame Europese steden
Tips

Vijf duurzame Europese steden

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Over de hele wereld zijn steden aan het verduurzamen, waarbij ze de focus op verschillende onderdelen leggen. Zo rijdt er in bepaalde steden alleen nog maar elektrisch openbaar vervoer rond, terwijl andere steden kijken naar schone manieren om energie op te wekken. Sommige steden zorgen weer voor meer groen en water in stadscentra, zodat de lucht schoner wordt en er minder last is van het hitte-eiland-effect. Hoe pakken verschillende Europese steden dit aan en wat doen ze? Ben je nieuwsgierig en wil je deze steden zelf ontdekken? Ze zijn prima te bereiken met de trein!
Zurich

Zurich, Zwitserland

Al sinds de jaren ‘90 zet Zurich stappen als het gaat om duurzaamheid. Met succes, want de stad werd in 2016 door Arcadis – een adviesorganisatie voor infrastructuur, gebouwde omgeving, water en milieu – uitgeroepen tot meest duurzame stad van de wereld. Een van de projecten die al sinds 1991 loopt, is de aanleg van groene daken. De stad heeft het verplicht gemaakt dat platte daken, die niet als dakterras worden gebruikt, groen worden gemaakt. Dit is voornamelijk gedaan om de biodiversiteit te vergroten, maar de daken spelen ook een rol bij de opvang van regenwater. Daarnaast zet de stad zich in om het energiegebruik te verlagen. Het streven is om in 2050 per inwoner nog maar 2000 watt energie te verbruiken. Dat is iets minder dan de helft van het huidige verbruik. Zürich streeft er ook naar om enkel duurzame energie te gebruiken die herbruikbaar geproduceerd wordt. Daarom investeert de stad in methodes om deze groene opwekking te realiseren. Door het goed werkende netwerk van openbaar vervoer in deze Zwitserse stad laten veel inwoners van Zürich de auto staan en reizen zij veel per trein en bus.

Zurich

Londen, Verenigd Koninkrijk

De groeiverwachting van Londen voorspelt dat de stad in 2030 ruim 10 miljoen inwoners heeft! Dit zou ervoor zorgen dat een hogere capaciteit van het openbaar vervoer nodig is, en als er geen actie ondernomen wordt, dat de luchtkwaliteit verder achteruit gaat. Om dit tegen te gaan probeert Londen om volgend jaar alle bussen met één verdieping elektrisch te laten rijden. Om de luchtkwaliteit te doen stijgen in plaats van dalen, wil de gemeente in 2050 de halve stad bedekt hebben met parken en water voor extra groen. In deze gebieden wordt ook het gebruik van de auto ontmoedigd. Ten slotte is Londen bezig met verschillende programma’s om stadsvervuiling tegen te gaan: zoals de Thames Tideway Tunnel, die ervoor moet zorgen dat bij riooloverstroming het vervuilde water niet in de Thames wordt geloosd.

Londen

Wenen, Oostenrijk

Wenen is ook goed bezig op het gebied van duurzaamheid. In de stad wordt gefocust op klimaatbescherming en duurzaamheid. Mede hierdoor vestigen verschillende duurzame start-ups zich hier. Verder probeert de stad ook duurzaam toerisme te promoten. Zo geven ze informatie over duurzame winkels en uitjes. Ten sltote doet Wenen ook mee aan het Smart City project van Oostenrijk, waarbij ze duurzaamheid meenemen in de plannen wanneer nieuwe wijken worden ontwikkeld en bestaande gebouwen worden vernieuwd. Onder de noemer van dit project wisselen ze ook kennis uit over duurzaamheid met andere steden door heel Europa.

Stockholm, Zweden

Het Zweedse Stockholm werd in 2010 de Groene Hoofdstad van Europa genoemd. Ongeveer tien procent van de stad bestaat uit parken en water, wat onder andere zorgt voor een betere luchtfiltering. Om de lucht schoon te houden, worden in de hele stad auto’s geweerd en wordt de fiets verwelkomd. Het openbaar vervoer rijdt op biogassen en groene energie. Deze biogassen worden geproduceerd door het verwerken van slib uit het afvalwater van de stad en door het composteren van groenafval. Een van de groenste plekken in deze stad is de eco-wijk Hammarby Sjöstad. Vanaf ontwerp tot aanleg van de wijk wordt er gewerkt met oog voor duurzaamheid. Zo zijn alle gebouwen gemaakt van herbruikbare of hernieuwbare materialen, zoals hout en beton. Het ontwerp van de wijk zorgt ervoor dat de woonruimtes en openbare ruimte elkaar niet in de weg zitten. In deze openbare ruimte wordt ook de focus gelegd op lopen en fietsen, in plaats van andere manieren van vervoer. Verder is de wijk voorzien van een ondergronds afvalverwerkingssysteem voor verschillende stromen afval. De warmte die vrijkomt tijdens het verwerken van dit afval wordt toegepast in de stadsverwarming.

Stockholm

München, Duitsland

München is hét centrum van de hightech-, auto-, energie- en productie-industrie en staat bekend als de Silicon Valley van Europa. Op het gebied van duurzaamheid scoort München erg hoog. Volgens Arcadis staat de stad in de top 10 meest duurzame steden ter wereld. De stad investeert ook in duurzame maatregelen. Zo hebben ze een project genaamd Ökostrom waar klanten 1,53 cent per kilowattuur stroom extra betalen. Dit geld wordt geïnvesteerd in lokale initiatieven voor onder andere zonne-energie en waterkrachtprojecten. Voor de toekomst heeft München al grootse plannen: zo wil de stad in 2025 alleen nog maar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken en in 2040 moet de warmtevoorziening CO2-neutraal zijn.

Munchen