Recept: Vegan pompoentaart met chocoladebodem | Natuur & Milieu

Recept: Vegan pompoentaart met chocoladebodem

Het is herfst, dus het pompoenseizoen is weer begonnen! In Nederland worden pompoenen in september en oktober geoogst en zijn daarom een extra verantwoorde keuze in het najaar.

Zin in iets zoets en wil je een keer iets anders proberen dan een appeltaart of cheesecake? Probeer dan eens dit recept voor een lekkere pompoentaart met chocoladebodem. Pompoen is licht zoetig, zacht van smaak en ook nog eens heel erg gezond. Bij het koken van de pompoen verandert de harde kern in een zachte en smeuïge substantie. In combinatie met speculaaskruiden en kokosroom vormt de pompoen een heerlijke taartvulling!

Ingredienten

Voor 8 taartpunten

Voor de vulling:

  • 400 gram (fles)pompoen
  • 300 gram kokosroom
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1/2 theelepel zout
Voor de bodem:

  • 30 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 35 ml water (12 eetlepels)

Benodigdheden

  • Taart-/quichevorm (met losse bodem) 24 cm
  • Hoge beslagkom (2x)
  • Staafmixer of blender
  • Handmixer of keukenmixer
  • Kookpan
  • Snijplank
  • Scherm mes (voor de pompoen)
  • Deegroller
  • Optioneel: bakpapier, bakbonen of rijst

Oventemperatuur
Elektrische oven: 180℃
Heteluchtoven: 160℃
Conventionele oven: 180℃
Gasoven: stand 3

Bereidingswijze

Deeg

  • Verwarm de oven 10 minuten voor.
  • Meng de bloem, amandelmeel, cacaopoeder en kokosolie met een mixer, in een hoge beslagkom, tot een stevig deeg. Voeg één voor één een eetlepel water toe aan het beslag, om te voorkomen dat het deeg te nat wordt.
  • Laat het deeg minimaal 5 minuten rusten in de koelkast.
  • Vet ondertussen de taart-/quichevorm in met (kokos)olie, om te voorkomen dat het deeg aan de taartvorm blijft plakken.
  • Rol het deeg, met een deegroller, uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm in omtrek.
  • Leg vervolgens de ronde plak met deeg in de taartvorm en duw het deeg aan met je handen voor een stevige bodem.

Vulling

  • Snijd de ongeschilde (fles)pompoen in kleine gelijkmatige stukjes van ongeveer 4 cm breed. Tip: gooi de pitjes van de pompoen niet weg. Deze bevatten namelijk fosfor, magnesium, zink en ijzer en zijn daarmee een gezonde snack of toevoeging aan je maaltijd.
  • Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de pompoen in 15 à 20 minuten gaar. Tip: de pompoen is gaar wanneer je er met een vork doorheen kan prikken.
  • Giet het water af en spoel de pompoen af met koud water, om de pompoen af te laten koelen.
  • Pureer de pompoen met een staafmixer, in een hoge beslagkom, tot een gladde puree.
  • Voeg de basterdsuiker, speculaaskruiden, maïzena en zout toe.
  • Voeg daarna de kokosroom toe. Let op: het blikje kokosroom goed schudden voor gebruik.
  • Mix het geheel met een handmixer of keukenmixer tot een glad geheel.
  • Laat de vulling minimaal 5 minuten afkoelen in de koelkast.

Voorbakken

  • Bak de taartbodem 10 minuten voor in de oven. Tip: gebruik eventueel bakpapier en bakbonen/rijst om de bodem te verzwaren, zodat er geen luchtbellen in de taartbodem ontstaan.

Samenvoegen

  • Na het voorbakken: voeg de vulling toe aan de taartbodem.
  • Bak de pompoentaart 45 minuten in de oven. Tip: de taart is goed als het midden van de taart nog een beetje wiebelig is, wanneer je de vorm licht heen en weer schudt.

Afkoelen

  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je de taart aansnijdt.

Tips

  • Niet zo fan van amandelmeel of heb je een allergie? Vervang de amandelmeel dan bijvoorbeeld door havermeel, speltmeel of kokosmeel.
  • Wil je een geheel glutenvrije variant maken? Kies dan voor 200 gram amandelmeel en laat de tarwebloem achterwege.
  • Kan je geen kokosroom in de winkel vinden? Als je een blik kokosmelk (met een hoog vetgehalte) minstens 12 uur in de koelkast laat staan, ontstaan er in het blik twee delen. Het kokosvet zakt naar beneden en het vocht blijft drijven. Na 12 uur kan je het vocht afgieten. Het kokosvet kan je vervolgens gebruiken als een alternatief voor de kokosroom. Nog een extra tip van ons: gooi het kokoswater/vocht dat overblijft niet zomaar weg, maar voeg het kokoswater bijvoorbeeld toe aan een smoothie of cocktail, voor een tropisch tintje.
  • Is het deeg iets te droog? Voeg dan gerust één of twee eetlepels water extra toe.
  • Heb je per ongeluk iets teveel water aan het deeg toegevoegd? Dan kan je iets meer tarwebloem en/of amandelmeel toevoegen.
  • Garneer de pompoentaart eventueel met poedersuiker, amandelen en/of een eetlepel plantaardige yoghurt per taartpunt.
  • Als alternatief voor de kokosolie kan je er eventueel ook voor kiezen om twee à drie gepureerde dadels toe te voegen aan het deeg.
  • Pompoen is een echte herfstgroente en daarom een extra verantwoorde keuze in het najaar.

Recept en fotografie door Iris de Ligt.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><div id='gf_186' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/blog/vegan-pompoentaart-met-chocoladebodem/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Email</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description' id='gfield_description_186_2'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>