Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Veganistisch eten      Recept: Vegan pompoentaart met chocoladebodem
Recept

Recept: Vegan pompoentaart met chocoladebodem

Zin in iets zoets en wil je een keer iets anders proberen dan een appeltaart of cheesecake? Probeer dan eens dit recept voor een lekkere pompoentaart met chocoladebodem. Pompoen is licht zoetig, zacht van smaak en ook nog eens heel erg gezond. Bij het koken van de pompoen verandert de harde kern in een zachte en smeuïge substantie. In combinatie met speculaaskruiden en kokosroom vormt de pompoen een heerlijke taartvulling!
Bordje met pompoentaart

Benodigdheden

  • Taart-/quichevorm (met losse bodem) 24 cm
  • Hoge beslagkom (2x)
  • Staafmixer of blender
  • Handmixer of keukenmixer
  • Kookpan
  • Snijplank
  • Scherm mes (voor de pompoen)
  • Deegroller
  • Oven (elektrische oven 180℃ , heteluchtoven 160℃, conventionele oven 180℃)
  • Optioneel: bakpapier, bakbonen of rijst

Ingrediënten 8 taartpunten

Voor de vulling

  • 400 gram (fles)pompoen
  • 300 gram kokosroom
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1/2 theelepel zout

Voor de bodem

  • 30 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 35 ml water (12 eetlepels)

Bereiding

Deeg

  • Verwarm de oven 10 minuten voor
  • Meng de bloem, amandelmeel, cacaopoeder en kokosolie met een mixer, in een hoge beslagkom, tot een stevig deeg. Voeg één voor één een eetlepel water toe aan het beslag, om te voorkomen dat het deeg te nat wordt
  • Laat het deeg minimaal 5 minuten rusten in de koelkast
  • Vet ondertussen de taart-/quichevorm in met (kokos)olie, om te voorkomen dat het deeg aan de taartvorm blijft plakken
  • Rol het deeg, met een deegroller, uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm in omtrek
  • Leg vervolgens de ronde plak met deeg in de taartvorm en duw het deeg aan met je handen voor een stevige bodem

Vulling

  • Snijd de ongeschilde (fles)pompoen in kleine gelijkmatige stukjes van ongeveer 4 cm breed. Tip: gooi de pitjes van de pompoen niet weg. Deze bevatten namelijk fosfor, magnesium, zink en ijzer en zijn daarmee een gezonde snack of toevoeging aan je maaltijd
  • Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de pompoen in 15 à 20 minuten gaar. Tip: de pompoen is gaar wanneer je er met een vork doorheen kan prikken
  • Giet het water af en spoel de pompoen af met koud water, om de pompoen af te laten koelen
  • Pureer de pompoen met een staafmixer, in een hoge beslagkom, tot een gladde puree
  • Voeg de basterdsuiker, speculaaskruiden, maïzena en zout toe
  • Voeg daarna de kokosroom toe. Let op: het blikje kokosroom goed schudden voor gebruik
  • Mix het geheel met een handmixer of keukenmixer tot een glad geheel
  • Laat de vulling minimaal 5 minuten afkoelen in de koelkast

Voorbakken

  • Bak de taartbodem 10 minuten voor in de oven. Tip: gebruik eventueel bakpapier en bakbonen/rijst om de bodem te verzwaren, zodat er geen luchtbellen in de taartbodem ontstaan

Samenvoegen

  • Na het voorbakken: voeg de vulling toe aan de taartbodem
  • Bak de pompoentaart 45 minuten in de oven. Tip: de taart is goed als het midden van de taart nog een beetje wiebelig is, wanneer je de vorm licht heen en weer schudt

Afkoelen

  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je de taart aansnijdt

Geniet ervan!