Tweedehands schatten - De voordelen én de mogelijkheden van tweedehands

Tweedehands schatten

Matchmaking tussen 'troep' en trofeezoekers: geen probleem voor kleding, meubels en voedsel. En niet alleen op de rommelmarkt met Koningsdag!

De een z’n troep is de ander z’n trofee, een (vrij vertaalde) uitspraak uit het Engels die internationale waarheid in zich draagt. Dat blijkt uit de populariteit van platforms zoals Marktplaats en kledingruilbeurzen. Waar jij op bent uitgekeken, kan iemand anders prachtig vinden. Zo kun je aan objecten waar je vanaf wilt ook nog een leuk centje verdienen of goedkoop iets prachtigs kopen. Een heuse win-winsituatie! Wil je alles weten over de voordelen én de mogelijkheden van tweedehands? We zetten het voor je op een rijtje.

Tweedehands, de een zweert erbij, de ander haalt er z’n neus voor op. Wat is er eigenlijk voor te zeggen? Nou, om te beginnen wordt er veel te veel nieuw geproduceerd, terwijl er aan de andere kant van het spectrum (oud) een heleboel overblijft. Dit komt mede doordat de materialen (zoals plastic) in principe gemaakt worden om lang mee te gaan, maar de producten niet altijd.

Ook raken we simpelweg uitgekeken op dat jurkje of die bank, of door een aankomende verandering in je gezinssituatie past het bed niet meer in je nieuwe huis en past die leuke broek jóú niet meer. Weggooien dan maar, en nieuw kopen? Zonde, toch! Veel van die producten kunnen gerecycled worden, maar ook dat kost tijd, veel energie en grondstoffen. (Laten) hergebruiken is dan eigenlijk de perfecte oplossing. Wat kan je er dan op tegen hebben? Dat is helaas vaak een cultuurkenmerk. ‘Nieuw’ staat voor beter, fris. De techniek is nieuwer dus het functioneert beter. Het is sneller, mooier, hipper en: het is normaal om nieuw te kopen! Maar ‘nieuw’ is ook meestal duurder, slechter voor het milieu, en zéker niet altijd beter werkend! Zo blijkt bijvoorbeeld ook uit de meldingen bij ons Meldpunt Kapotte Apparaten.

Soms is het enige wat ‘oud’ nodig heeft het vinden van de juiste persoon,  en soms wat tijd, aandacht en liefde om weer helemaal op te knappen. Wij fungeren graag als matchmaker tussen ‘troep’ en trofeezoeker! Daarom hieronder een aantal opties voor zowel het vinden van schatten als het nuttig lozen van je ‘troep’.

Kleding

Er is niks zo onderhevig aan de grillen van mensen als kleding. Wat gisteren in de mode was, is nu uit. Dat etentje met vrienden was té lekker en nu past je jurk niet meer, of dat dieet werkte juist zo goed dat je broek van je kont glijdt. Of ben je gewoon op iets uitgekeken? Wat de reden ook is, er is altijd een oplossing. Voor jouw oude kleding, én een hele nieuwe garderobe!

In?

Er zijn vele fijne, snelle maar ook leuke manieren om je tweedehandskleding in te kopen. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor een tweedehandswinkeltje of een vintage shop om je tweedehandskleding in te slaan. Denk bijvoorbeeld aan Sussies en Notorious Clothing in Utrecht, Reshare Store in Den Haag, De Ruilhoek in Amsterdam, de bekende Episode die in meerdere steden te vinden is of misschien heb je zelf een favoriete vintage shop om de hoek zitten. Een andere leuke optie is de Kledingbibliotheek, die een stapje verder gaat binnen de deeleconomie door gebruikte kleding te ruilen.

Je kunt de inkoop van je tweedehandskleding ook volledig online doen: Marktplaats is een handig platform waar vele aanbieders en kopers samen komen. Je vindt hier dan ook een breed aanbod en je kan ook gemakkelijk zelf aanbieder worden! Maar je kan je zoektocht ook heel lokaal aanpakken: bekijk eens groepen zoals Amsterdam Yard Sale. Of waan je in de jaren ’70 en loop eens langs de Utrecht Garage Sale. Een massale aanpak is ook zeker niet verkeerd. Zo kan je een leuk dagje uit plannen met je kinderen of met je vrienden door een te kijkje nemen op grote beurzen zoals Kledinghal Zomereditie in Haarlem, de grootste vlooienmarkt van Europa de IJ-Hallen of bezoek een aantal grote markten: zeker een leuk uitje !

Neem een kijkje bij Goed Spul tijdens de Utrecht Garage Sale!

tweedehands

Uit!

De deeleconomie zou niet bestaan zonder gulle aanbieders. Nooit of bijna niet gedragen kleding? Een ander zal er misschien nog vele jaren van kunnen genieten. Laat je het verkopen liever aan iemand anders over? Lever dan je kleding aan tweedehandswinkeltjes of vintage shops. Wil je er liever iets tastbaars voor terug in plaats van geld? Er bestaan leuke initiatieven voor kledingruil, een mooie duurzame optie om miskoopjes te ruilen voor ‘nieuwe’ leuke kleding! Kledingruil initiatieven vind je bij Nudge, De Kledingbibliotheek, Lena of maak een uitstapje naar Het Faire Oosten, een groot festival waar mensen met mooie spullen bij elkaar komen om te gaan ruilen.

Een andere leuke optie is het goede doel zoals het Rode Kruis, War Child of lever het in bij het Leger des Heils ReShare. Heb je geen zin om ergens heen te gaan om je kleding af te geven? Lever je tweedehands schatjes dan heel gemakkelijk online in! Je kan dit bijvoorbeeld doen op Poppintags.nl of via de applicatie Swapub. Wil je toch zelf winkeltje spelen en vind je het verkopen juist zo leuk en het contact met de toekomstige nieuwe eigenaren van je kleding? Boek dan een plekje in de IJ-Hallen op de Vlooienmarkt.

tweedehands

Meubels

Eén van de meest vanzelfsprekende categorieën voor tweedehands, zijn meubels. Een mens wisselt in zijn leven vrijwel altijd minstens een paar keer van woning. Of er moeten twee inboedels geïntegreerd (of juist gedeeld..) worden. Misschien past je oude bank écht niet meer bij je nieuwe behangetje. Tijd voor de tweedehands-markt!

In?

Maar waar sla je die leuke tweedehandsmeubels dan in? Ook hier zijn leuke mogelijkheden voor te vinden, zowel dichtbij jouw huis als online. Je kunt ontzettend leuk shoppen bij tweedehands meubelzaken zoals De Goede Winkel in Utrecht, Neef Louis Design in Amsterdam of Seventies Design in Rotterdam. Daarnaast is het ook mogelijk om net zoals je kleding, ook je meubels te kopen tijdens de Amsterdam Yard Sale.

Klik hier voor een overzicht van meer tweedehands meubelzaken.

Wil je toch liever meubelshoppen vanaf je bank? Bekijk het tweedehands aanbod ook online via Marktplaats, Retro Studio of Heden Verleden. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor onze tweedehands schatjes, een vliegende kraai vindt immers altijd wat. Maar soms vinden we het mooiste spul via de simpelste weg: dichtbij huis via ons eigen netwerk, zoals familie en vrienden. Plaats een berichtje op Facebook of Twitter, bel aan bij je buren, hang posters op in de straat of vraag het in je familie-Whatsapp. Simpel, maar vaak heel effectief!

Bekijk het meubel aanbod bij Seventies Design

tweedehands

Uit!

Wat in komt, zal ooit ook weer uit de mode raken. Zo willen we soms van onze oude meubels af, terwijl ze nog in heel goede staat zijn! En wat geeft je een beter gevoel dan je meubels te doneren aan een ander die het hard nodig heeft? Vele goede doelen nemen jouw oude meubels met liefde aan om een ander blij te maken. Lever bijvoorbeeld je spullen in bij Kringloopwinkel De Recycling. Deze winkel zorgt ervoor dat jouw meubels terecht komen bij mensen die het hard nodig hebben. Zo wordt de afvalberg verkleind en het milieu gespaard! Vind ook een overzicht van inleverpunten bij jou in de buurt via Spullenschenken.nl.

Uiteraard zijn er ook genoeg tweedehandswinkels die staan te popelen om jouw tweedehands schatjes in ontvangst te nemen. Ga bijvoorbeeld naar Emmaus of De Ammerzoder. Maar ook voor je oude meubels geldt: benader je eigen netwerk. Wie weet valt er nog wat leuks te ruilen.

Voedsel

Het klinkt gek, maar ook op het gebied van eten zijn er talloze opties voor overschot. Zo zijn er conceptrestaurants die het meeste maken van afgekeurde supermarktproducten, en buurtinitiatieven om teveel gekookt voedsel te herdistribueren. Bekijk hier alle ‘tweedehands’-voedselopties!

In?

Gelukkig kunnen we op steeds meer en betere manieren voedselverspilling tegengaan. De wereld wordt vindingrijker en toont geweldige initiatieven om niet alleen elkaar een handje te helpen, maar ook het milieu. Zo zijn er verschillende restaurants die etenswaren op de kaart zetten die normaal het bord niet halen. Met overgebleven eten wordt creatief omgegaan. Ben je benieuwd hoe dat smaakt? Bezoek eens Restaurant Instock of Baut.

Een avondje uit eten is (zeer waarschijnlijk) niet een oplossing voor iedere dag. Om toch iedere dag te kunnen genieten van ‘tweedehands voedsel’ wordt er op vele plaatsen in Nederland speciaal voor degene die dat willen thuis gekookt. Dus ken je iemand die niet meer goed zelf kan koken of laat jij je graag verrassen? Haal dan bij Thuisafgehaald.nl heerlijke maaltijden bij thuiskoks af, bij jou in de buurt en tegen een schappelijke prijs. Een aantal andere leuke initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan zijn Retourbrood, Kromkommer en De Verspillingsfabriek.

shutterstock_117197182

Uit!

Heb je talent voor koken maar wil je het op een laag pitje houden? Of houd je gewoon van kokkerellen en anderen blij maken? Meld je dan aan bij Thuisafgehaald.nl en ontdek de mogelijkheden van koken voor mensen bij jou in de buurt. Uiteraard zijn er meerdere opties om van je overgebleven eten af te komen en anderen blij te maken. Zo kan je ook, als je niet zelf wilt koken, je overgebleven en nog bruikbare voedsel naar de Voedselbank brengen, doneren aan FoodSharing of aan Prakkie Eten Over. Anderen blij maken doe je hiermee sowieso, én je ervaart het samen. Heb je genoeg eten over en vind je het leuk om de glimlach bij eigen aanwezigheid mee te maken? Zet je overgebleven maaltijd dan online op de Bubba App en nodig iemand uit om mee te eten! Deze applicatie is ook te gebruiken als gebruiker.

Download hier de applicatie Swapub:

swapr swapr

Download hier de Bubba App:

Meer voorbeelden? Bekijk ook deze 14 inspirerende voorbeelden voor delen en lenen, hergebruik en reparatie!

Heb jij nog goede tips om onze oude spullen een tweede leven te geven? Laat het ons dan weten!

Bronnen: Utrecht Garage Sale, Seventies Design, Swapub en Bubba

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook en Twitter of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/tweedehands-schatjes/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>