Tomaat op maat

Tomaten komen in allerlei vormen, maten en substanties. Is je tomaat hard of zompig? Niet getreurd. Voor elke tomaat is er een oplossing op maat.

De tomaat is een vrucht van een plant, wat betekent dat de rijpheid kan verschillen (zie ook onze blog over rijp fruit!). Maar elke soort tomaat heeft zijn eigen toepassing, óók zachte, melige, of juist keiharde tomaten. Wees dus niet getreurd als jouw eigen gekweekte tomaten melig blijken te zijn, of de tomaten uit de winkel maar niet zacht willen worden. Na deze blog weet je raad met elke tomaat. Catch up on je tomatenkennis! 🙂

De overrijpe of kapotte tomaat

overripe

(Over)rijpe of tomaten met een beschadiging zijn gevoelig voor aantasting zoals schimmel en rot. Wanneer ze bij andere tomaten of groente of fruit liggen kan dit zich gaan verspreiden. Gebruik deze tomaten dus snel! Doordat de vruchten zacht zijn, is het het slimst om ze warm te nuttigen. Dan worden tomaten immers toch zacht. Vul ze bijvoorbeeld eens met rijst, of kook ze – met of zonder velletje – in tot saus voor over de pasta (zoals deze heerlijke canneloni!).

De harde tomaat

tomaten WP

Harde tomaten kunnen soms wat matig van smaak zijn. Heb je weleens een tomaat gefrituurd? In Amerika is dit heel gewoon, daar gebruiken ze ook groene tomaten hiervoor. Even door de bloem halen, dan door een schaaltje met losgeklopt ei, en dan bedekken met broodkruim. Dit is ook perfect voor je restje oud en hard brood: maal dit met een keukenmachine, of nog leuker: stop in een zak of theedoek en sla fijn met een deegroller, glazen fles of iets anders hards. Dan ben je ook meteen je frustratie over de harde tomaat kwijt. 😉 Frituur in een frituurpan of in een pan met laagje olie, laat uitlekken op een keukenpapiertje en serveer bijvoorbeeld met een yoghurtdip. Lekker als voorafje of borrelhapje!

De tomaat met veel zaden

zaden

Sommige mensen zijn dol op tomaten met veel zaden, anderen vinden al die blubber maar niks. Feit is wel dat de zaden veel smaak bevatten, én het deel met de zaden bevat de meeste lycopeen, een stofje dat goed is voor een heleboel interessante zaken… Deze tomaten lenen zich goed voor het maken van salsa (bijvoorbeeld bij deze kedgereeburger!) en door een koude pastasalade, gemarineerd met veel lekkere smaken zoals olijfolie, peper en zout, azijn, kappertjes, olijf en verse kruiden.

De melige tomaat

melig

Melig mag dan een woord voor grappig zijn, een melige tomaat vinden veel mensen meestal niet zo lollig. Toch zijn deze tomaten ook goed voor het een en ander. Heb je namelijk al eens geprobeerd een tomaat te raspen? Op deze manier krijg je snel een puree van de tomaat waarbij de schil op de rasp achterblijft. Zo is je vruchtvlees direct goed te gebruiken voor saus en salsa (zie hierboven), maar ook als basis voor vinaigrette en met wat citrus als marinade voor vis. Of wat dacht je in saus bij een chili sin carne?

De waterige tomaat

waterig

Deze tomaat wordt veelal geassocieerd met de kwaliteit van Nederlandse tomaten in z’n algemeenheid. Duitsers noemen nog vaak Hollandse tomaten Wasserbomben. Dat komt omdat een tomaat veel zonlicht nodig heeft om lekker zoet en smaakvol te worden, en eigenlijk zo min mogelijk water: niet bepaald een beschrijving van het Nederlandse klimaat! Toch zijn ook waterige tomaten prima te gebruiken. Ken je bijvoorbeeld gazpacho, een soep die koud wordt gegeten op warme dagen? In veel gazpachorecepten worden brood en gemalen amandelen gebruikt om de soep dikker te maken, en door er allerlei lekkere kruiden in te doen, is hij erg smaakvol. Dat je tomaat dan wat karakter mist, vergeven we hem in dit geval. Probeer het eens! Zoek een basisgazpachorecept, of maak bijvoorbeeld eens deze gazpacho, met watermeloen, basilicum en pistachenootjes! Ook kun je deze tomaten uitpersen en het vocht gebruiken als basis voor een risotto, of om in te pocheren.

De keiharde vleestomaat

end_of_summer_tomatoes

Ook deze moet je even met hitte behandelen: rooster ze in de oven met wat olie, zout en peper bijvoorbeeld. Of zie het onderwerp ‘de harde tomaat’ voor het frituren van schijfjes. Ook lekker zijn deze tomaten in een ovenschotel of op een pizza of in taart. Kennen jullie dit tomatentaartje met blauwe kaas al?

De harde romatomaat

tomatetrossromanatyp

Snij deze smaakvolle tomaat doormidden en rooster hem in de oven. De smaak concentreert zich en de structuur breekt af zodat je een heerlijk geroosterd aromatisch tomaatje hebt. Lekker met wat mozzarella, op bruschetta, of door een risotto.

Tips

love-yu-tomatoes

Bron: Sarajenkins.com

Geschreven door: Ireen Verduijn

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="44" title="false" description="false"]