Tips voor de feestdagen | Natuur & Milieu

Tips voor de feestdagen

Kerst: voor veel mensen is het de leukste tijd van het jaar. Een tijd van samenzijn, cadeautjes uitdelen, iets goeds doen voor een ander, en eten! Lekker en vaak ook erg veel eten.. Hoe voorkom je voedselverspilling tijdens de feestdagen?

Tijdens de kerstdagen geven we per huishouden zo’n € 160,- aan eten en drinken uit. Van luxe vlees tot aardappels, groenten en feestelijke toetjes: het kerstdiner is vaak zo uitgebreid als het maar kan. Maar wist je dat 14% van al onze boodschappen in de prullenbak verdwijnt? Dat is zonde van goed voedsel, maar ook van de arbeidsuren, landbouwgrond, broeikasgassen en het water die bij de productie ervan komen kijken. Eindig het jaar daarom met een goed voornemen: plan jouw diner goed en serveer kleinere porties. Zo kun je tot wel € 30,- besparen op jouw kerstinkopen en daar kun je weer iets leuks mee doen tijdens de kerstvakantie!

Bezorgt het vooruitzicht aan de kerstdagen jou de zenuwen? Geen stress, wij helpen je op weg naar een kerst zonder verspilling! Met deze vijf stappen heb jij in ieder geval aan alles gedacht.

     1. Denk vooruit

Zorg dat je een maaltijdplanning maakt voor Eerste en Tweede Kerstdag waarbij je rekening houdt met alle ingrediënten en eventuele restjes. Dat betekent niet dat je automatisch groentesoep of de restjes van de dag ervoor hoeft te eten op Tweede Kerstdag. Wees creatief! Wil je venkel gebruiken in je hoofdgerecht op Eerste Kerstdag? Het groen van de venkelknol is heerlijk over de soep op Tweede Kerstdag. Of verwacht je vlees over te houden? Dat kan de volgende dag in een lekkere ovenschotel!

     2. Pas de portiegrootte aan

Wij Nederlanders hebben liever te veel dan te weinig met kerst. Zeker als iedereen wat meeneemt naar een kerstdiner, resulteert dat vaak in enorme hoeveelheden eten. Stem dus goed af met de gastheer of -vrouw voor hoeveel mensen iedereen iets maakt. Als jouw aardappelschotel een van de vijf bijgerechten is, kun je beter een portie maken voor vier personen in plaats van voor acht personen. De praktijk leert dat je beter op iets minder kan gokken dan voor de zekerheid iets meer maken. Hoe eng dat ook voelt!

     3. Gourmetten zonder en met restjes

Gourmetten is nog steeds kerstdiner nummer 1 voor veel Nederlanders. Maar liefst een derde van Nederland gourmet tijdens de kerstdagen. Gezellig met z’n allen rond het gourmetstel, iedereen kan koken en eten wat hij/zij lekker vindt. Maar gourmet is ook berucht om de vele restjes die overblijven. Niemand wil te weinig hebben, dus worden er grote hoeveelheden mini-slavinkjes, groenten en aardappeltjes ingeslagen. En vergeet het pannenkoekenbeslag niet! Maar gourmetten zonder restjes kan ook:

  • Gourmet je altijd op Eerste Kerstdag? Doe eens gek en gooi je schema om: gourmet op Tweede Kerstdag. Zo kun je de restjes van de eerste dag verwerken in de gourmet.
  • Zet tijdens het gourmetten niet al het vlees meteen op tafel, maar verdeel het in meerdere porties. Wat niet op gaat, staat dan nog in de koelkast en kun je nog goed bewaren of zelfs invriezen. Als het toch al op tafel stond: bak het even op. Vlees dat al gaar is kun je langer bewaren.
  • Gebruik je ‘derde kerstdag’ slim. De vlees- en groenterestjes van het gourmetten zijn perfect om later in een roerbak- of pastaschotel te verwerken, zoals een lasagne, wok of paella. En wat dacht je van een goeie wrap of quesadilla gevuld met allerlei lekkers van de gourmet? Oud brood gebruik je voor croutons, paneermeel of een heerlijke broodpudding. Zelfs oude, slappe sla kun je tot soep verwerken. Wees creatief!

     4. Derde kerstdag voor een restdiner

De derde kerstdag is de ultieme dag om je restjes van de vorige dagen op te eten tijdens een restdiner. Alle festiviteiten zijn geweest en je hoeft geen complete feesttafel te dekken. Ook de maaltijd mag wat meer casual. Dus maak het jezelf gemakkelijk! Maak een lekkere lasagne met je groenterestjes, bak een frittata met aardappeltjes en overgebleven vlees, of een kruidige kedgeree met restjes vis. Zo geniet je langer van al die mooie ingrediënten en je harde werk tijdens de kerstdagen.

     5. Foodybag

Ga je uit eten met kerst en is zeven gangen misschien toch wat veel? Vraag als je eten over hebt eens om een foodybag. Een compliment voor de kok en lekker voor de volgende dag.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><div id='gf_186' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/blog/tips-voor-de-feestdagen/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Email</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description' id='gfield_description__2'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>